ДВОЄ ЗВЯГЕЛЬЧАН ЗДОБУЛИ ПРАВО НА УЧАСТЬ У ЧЕМПІОНАТІ ЄВРОПИ З КАРАТЕ

13-14 грудня у Житомирі відбувся чемпіонат України з карате-до серед дітей, юніорів, кадетів і молоді. Водночас ці змагання розглядалися як другий і заключний етап відбору спортсменів вікових груп 14-15, 16-17 та 18-20 років до участі в чемпіонаті Європи з карате-до, що відбудеться у Парижі наприкінці січня-початку лютого наступного року.
Новоград-волинська команда у складі 27 спортсменів, укомплектована вихованцями місцевого клубу «Січ», ФСТ «Спартак» і дитячо-юнацької спортивної школи, на звітних змаганнях була представлена у всіх вікових категоріях.
Семеро новоград-волинських каратистів відстоювали право бути включеними до складу національної збірної. Із цим завданням успішно впоралися двоє — гімназист Андрій Хромушин (вікова категорія — 14-15 років, вагова категорія — до 63 кг.) та учениця колегіуму Вікторія Верхоланцева (16-17 років, до 48 кг.). Цікаво, що ні Андрій, ні Вікторія на цьому турнірі лаврів абсолютних переможців на дістали (у Андрія особисте сьоме місце, у Вікторії — третє). Проте рада тренерів, враховуючи попередні високі здобутки цих спортсменів, що відображені у рейтингу української ліги карате, таки прийняла рішення про включення Андрія Хромушина і Вікторії Верхоланцевої до складу збірної України.
От тільки радіти талановиті спортсмени не поспішають. Адже чи вдасться їм стати учасниками чемпіонату Європи — це питання залишається відкритим. Як часто буває, поперек дороги може стати відсутність фінансів. Річ у тому, що державне фінансування поїздок на такі змагання передбачено лише для дорослих спортсменів. Представники молодших вікових груп повинні власним коштом оплачувати витрати, пов’язані з дорогою і проживанням. Очевидно, що Париж — не близько. І вартість квитка туди вимірюється сотнями євро. Тому й шанси на участь у молодих спортсменів, відверто кажучи, невеликі. І все ж, каратисти та їхні тренери сподіваються на диво у вигляді спонсорської допомоги від небайдужих до спорту меценатів…
Окрім «збірників», ще чимало представників новоград-волинської команди мають цілковите право зарахувати цей чемпіонат України собі в плюси. Насамперед, мова йде про тих, хто здобув звання чемпіонів. Серед них — наймолодші: шестирічний Михайло Тимощук, семирічна Аліна Карпішина (гімназія), дев’ятирічний Віталій Каратуша (ЗОШ №7), одинадцятирічна Ольга Павлова (колегіум). Вже вкотре підтвердили свій високий спортивний рівень і стали переможцями турніру Артем Кухарчук (гімназія) та Анастасія Ванжура (ЗОШ №9).
Ще 9 спортсменів новоград-волинської команди пробилися у призери чемпіонату України, а відтак — заслужили на схвальні відгуки від тренерів Петра Корнійчука і Вадима Рибачка. Це — Дмитро Корнійчук, Владислав Гаврилюк, Ольга Бармак, Антон Сергійчук, Роман Береговий, Кирило Конончук, Максим Тагаєв, Назар Рохманко, Сніжана Кубицька.
Олег БРЮХАНОВ