ТРЕТИНА НАСЕЛЕННЯ МІСТА — ПІЛЬГОВИКИ

ТРЕТИНА НАСЕЛЕННЯ МІСТА — ПІЛЬГОВИКИ

АБО ЩО ЗАДЕКЛАРОВАНО НА ПАПЕРІ, І ЩО МАЄМО НАСПРАВДІ
Мабуть, нікого вже не дивує той факт, що в нашій державі інколи приймаються такі закони, які насправді виконати неможливо. Це стосується і питань соціального захисту населення. Безліч пільг задекларовано на папері, а як їх виконувати і втілювати в життя при недостатності або ж повній відсутності фінансування — про те нехай «голова болить» на місцях. Мовляв, хай там як хочуть — так і викручуються, поки високі державні мужі заграють з народом через ось такі популістські рішення. Але з цими рішеннями потрібно жити і хоч якоюсь мірою їх впроваджувати на ділі. Саме про це і йшлося на минулому засіданні виконавчого комітету міської ради, що відбулося 28 січня. Зокрема — у рішенні «Про впорядкування безоплатного пільгового відпуску медикаментів при амбулаторному лікуванні окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».
Прокоментувати його погодилася заступник міського голови Валентина ТИТЯНЕВИЧ:
— 2008-й був досить вдалим у соціальному плані. І всі ми покладали великі сподівання, щоб у цьому році не втратити хоча б того, що мали. Але попри все, що ми чуємо із засобів масової інформації (маю на увазі далеко не оптимістичні прогнози з приводу економічної кризи), нам таки вдалося на рівні минулого року запланувати фінансування пільгового відпуску медикаментів для таких категорій населення:
Проте, як відомо, ціни на ліки зросли, і за ті ж самі кошти можна придбати значно менше препаратів. Тому довелося ретельно впорядковувати процес відпуску пільгових медикаментів. І рішенням виконавчого комітету міської ради від 28 січня було затверджено вищевказаний перелік груп населення, які першочергово будуть забезпечуватися ліками на пільгових умовах.
— Скільки новоград-волинців мають право на пільговий відпуск медикаментів?
— Загалом у Новограді-Волинському проживає 18,5 тисяч громадян, яким держава задекларувала право на пільговий відпуск медикаментів. Це — третина всього населення міста! Тож, через недостатність фінансування пільгові медикаменти будуть отримувати найбільш вразливі категорії хворих, яких визначено за висновками спеціалістів-медиків.
— Валентино Степанівно, скільки потрібно коштів, щоб повністю забезпечити всі категорії населення, які мають право на пільговий відпуск медикаментів і скільки реально таких коштів можна очікувати в цьому році?
— Щоб забезпечити все те, що задеклароване державою, потрібно більше трьох мільйонів гривень, а віднайти спромоглися 300 тисяч — саме таку суму виділила міська рада з галузевих коштів, що були спрямовані на охорону здоров’я. Підкреслю, що для цих категорій населення держава не профінансувала жодної копійки. Названу суму практично вилучили з галузі охорони здоров’я, що певною мірою обмежує інші витрати цієї галузі. Зроблено це для того, щоб підтримати соціальний захист згаданих «пільговиків».
Хотілося б окремо відзначити розуміння з боку лікарів, які погодилися регулювати першочерговість відпуску пільгових препаратів. А також повідомили, що згідно з протоколами лікування хвороб, які затверджені Міністерством охорони здоров’я, лікарям рекомендовано пільгово виписувати виключно препарати вітчизняного виробництва, які дешевші, інколи навіть у декілька разів, від імпортних. Ще є прохання звертатися до лікарів по мірі потреби, не відкладати все на останні дні місяця, щоб не створювати ажіотажу в аптеці.
З метою покращення соціального захисту пільгових категорій громадян, прийняте рішення — звернутися від імені міської влади до всіх приватних аптек з пропозицією 10% знижки на ліки для пільгових категорій населення.
Тож, підсумовуючи, хочу зазначити, що міська влада зробила все можливе, аби підтримати в плані соціального захисту найбільш вразливі категорії населення, які мають право на пільговий відпуск медикаментів. Але, як кажуть, виходили з того, що мали реально. Тож, просимо новоград-волинців з розумінням поставитися до всіх цих питань.
Василь БОРИС, головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО:
— Звісно, що виділених коштів недостатньо, аби повною мірою забезпечити всіх пільговиків, адже їх — третина міського населення! Такого навантаження не витримає жоден бюджет. Якщо ж брати в порівняльних цифрах щодо фінансування галузі охорони здоров’я в цілому, то ці 300 тисяч — немалі кошти, що їх виділяють для пільгового відпуску медикаментів. Наскільки мені відомо, в інших регіонах ця сума просто мізерна. Тому, як на мене, рішення оптимальне.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА