Влада на звернення не реагує, а жоден депутат не спитав, що потрібно

Влада на звернення не реагує, а жоден депутат не спитав, що потрібно

У комунальній галузі громади продовжується безлад. Керівники приходять і йдуть, підприємства банкрутують або занепадають, галузь ЖКГ ще більше лягає на лопатки. Днями довелося побувати на зборах в ОСББ «Зелені». Найбільше здивувало, що жодної підтримки не бачать від органів місцевого самоврядування.


Чому нові люди йдуть з комунальних посад?


Місяць тому на сайті міської ради опублікували інформацію про вакансії на головні комунальні посади. Молоді та ініціативні спеціалісти пішли — цей факт красномовно свідчить, що в галузі працювати погано. Отже, містяни не матимуть нормальних послуг, комфортного життя і сучасного благоустрою.

Молоді керівники не діляться з журналістами інформацією про справжні причини уходу, а колишні продовжують висувати свої кандидатури на звільнені посади. У цьому замкненому колі добре зрозумілими стають причини, якщо побачити роботу галузі зсередини.

«Болить серце від ставлення до нас»,


— це слова голови правління ОСББ «Зелені» Н.П. Кундельської. Не кожен сьогодні насмілиться говорити відверто на такі теми. Сподіваємося, піднята проблема не погіршить ставлення до мікрорайону.

Чотири роки тому це ОСББ вдалося витягнути з банкрутства. Показавши, що вони можуть працювати самостійно, залишилися без підтримки.

— 10 років болить серце, що до нас так ставляться, — розповіла голова правління. — Жоден депутат не спитав, що нам потрібно. Зверталися з проханням зробити шматочок тротуару, по якому діти щодня йдуть до школи. Там вічне болото, яке ми періодично підсипаємо шлаком. Тиша. Новобудови будують, а насипати дорогу не можуть. Отже, ми за свої кошти маємо ще й ту стежку робити?

Чому тоді інші депутати користуються коштами платників податків, які з бюджету щороку виділяються на розвиток мікрорайонів? Де підтримка нашого мікрорайону?

Один депутат за депутатські кошти зробив вулицю в своєму районі, інший — відремонтував дах, замінив вікна в будинку, де проживає. Ніхто з мешканців не скидався. Ми ж тут зі шкіри пнемося, внески людям підіймаємо, дахи самі перекриваємо, на вікна скидаємося. І кінця-краю цьому немає.

Нас усі запитують: як у вас це виходить? Бо ми кожну копійку бережемо.

Бездомні собаки відривають голови котам


Зверталися з приводу освітлення бювету — нема відповіді. І з приводу зграй безпритульних собак — теж. Дійшло до того, що пси котів душать і голови їм відривають.

— 11 депутатів нашого округу мають по 200 тис. зі спільного бюджету — загалом 2 млн 200 тис. А коли пішла жінка і попросила зрізати аварійне дерево, то навіть на вишку 650 грн не дали.

«Я на акації закидаю мотузки й обвалюю гілля, щоб школярі не травмувалися», — розповів один із мешканців.

«У «Зелених» живуть вояки, які на «халяву» отримали квартири»,


— свого часу аргументував відмову на звернення мешканців голова депутатської комісії з етики. — Це коли в будинку №22 протікав дах і доходило до того, що людина пробила дірку в стелі, щоб не по стінах текло, а в тазик», — розповіла голова правління.

Часто доводиться чути, що приватному сектору важче, бо там кожен утримує житло за свій кошт. Але ж мешканці багатоповерхівок платять квартплату і багато хто придбав тут квартири за власний кошт. Тож не завжди доречно говорити про «халяву».

Самостійність ОСББ «Зелені» — швидше особливість, аніж закономірність. Попри те, що є в них і злісні боржники, і ті, хто не хоче скидатися на загальні потреби.

— Підготували будинки до зими. Провели ремонти будинків №14 та №1. Завтра починаємо ремонт будинку №12. У нас для цього все є, — відзвітував на зборах керуючий ОСББ Олександр Дюбо.

Проблема невивезеного листя


— Упродовж місяця щодня дзвоню до комунальників, щоб забрали листя, — розповів Олександр Дюбо. — Відмовляють. Мовляв, немає машини або коштів.

У нас в ОСББ є території комунальної власності: дитячі майданчики, смітники, центральна дорога. Усе ми прибираємо. А коли просимо надати машину — немає відповіді. Навіть листя, яке ми згребли з центральної дороги з території, що належить не нам, а місту, не забирають. Знайшли приватників, які вивезли.

Хочуть купити техніку для прибирання снігу


— Для чищення доріг у нас немає техніки, наразі можемо прочищати лише підходи до під’їздів, — розповів Олександр Дюбо. — Місто торік дуже погано спрацювало, тож вирішили самостійно подбати про комфорт для людей. Хочемо придбати великий мотоблок (міні-трактор), на який навішуватимуть універсальні насадки для чищення від снігу, прибирання сміття тощо.

* * *


Ці люди — з небагатьох у журналістській практиці, хто не сказав: «Не пишіть, це не для преси». Прохання до влади — показати приклад спільної змістовної роботи, на який чекають у «Зелених».

* * *


Коли верстався номер, Олександр Дюбо повідомив, що новий начальник відділу благоустрою телефонував і пообіцяв сприяння.

Юлія КЛИМЧУК