Без музики і шашликів: «Лесині джерела ще ніколи  такими чистими не були»

Без музики і шашликів: «Лесині джерела ще ніколи такими чистими не були»

Таку думку озвучили деякі містяни, але далеко не всі. Інші звинуватили організаторів у «балі під час чуми», адже цьогорічні джерела відбулися під час війни в Україні. Це й викликало діаметрально протилежні ставлення до головного свята міста.

Ідею провести його в умовах війни місцева влада назвала проявом національної позиції, коли тримати культурний фронт дуже важливо. Тому формат обрали скромний, без музики, шашликів і традиційних веселощів.

Лейтмотивом «Лесиних джерел»-2022 стали заходи в музеях з акцентом на творчість землячки-поетеси — мистецькі виставки, творчі зустрічі та онлайн-конкурси. Під час заходів збирали благодійні внески на ЗСУ.

Грузини онлайн висловили підтримку новоград-волинцям

— Ми дуже переживаємо за події в Україні. Якби не війна, то ми святкували б сьогодні разом ваше чудове свято, — сказала у відео-привітанні голова Хаширського муніципалітету Ніно Ліпіртеліані. — Українці є прикладом для всього світу, а ворог у нас один. Ми з великою повагою ставимося до вашої землячки Лесі Українки. Щоб не сталося, ми повинні берегти історію. Бажаємо миру Україні! Нехай не буде в наших країнах ніколи війн та руйнувань.

— Шановні друзі! Перепрошую, що звертаюся до вас мовою окупанта (звертався російською — авт.), — сказав голова товариства Лесі Українки Таріел Гоголадзе (м. Сурамі). — Я дуже люблю Україну та її народ. Із 2003 року я 18 років узяв участь у «Лесиних джерелах». Дасть Бог, наступного року ми знову відсвяткуємо свято великої поетеси, яку ми дуже поважаємо.

Виповнюється 30 років дипломатичних стосунків між нашими країнами і
70 років, як у 1952-му році в Сурамі відкрили пам’ятник вашій землячці. Восени ми обов’язково відзначимо Лесин день «Лесяоба» і запросимо делегацію з вашого міста. Закінчуємо благоустрій скверу біля пам’ятника поетесі, продовжуємо відбудовувати її музей, на що виділено значні кошти. Україна — велика країна, де живе вільний народ. Ви це вже довели всьому світу. Вірю, що ви переможете! — не сумнівається Таріел Гоголадзе.

Директор музею Лесі Українки (м. Сурамі) Лія Сардадзе теж звернулася до земляків поетеси:

— Через пандемію ми не святкували «Лесяоба» два роки, а зараз, у цей важкий час в Україні, маємо це зробити. Сумуємо з українцями за всіма загиблими на війні і сподіваємося, що наша підтримка і ваша боротьба зробить Україну такою, як уявляла собі Леся Українка. Ми воюємо заради волі і миру наших дітей.

Презентація виставки художника-різьбяра

Виставка Станіслава Павловського відбулася в Музеї родини Косачів. Тематика різнопланова: постаті Лесі Українки та родини Косачів, творчість Тараса Шевченка, образи святих, події з історії міста, оформлення рамок до картин і портретів. Переважна більшість робіт — різьба по дереву у стилі барельєф-горельєф, а улюблене дерево майстра — липа.

Станіслав Павловський 12 серпня зустрічатиме 80-річний ювілей. Митець добре відомий в Україні та за кордоном. Він став автором і виконавцем оформлення стародавніх костелів.

«Дякуємо Станіславу Миколайовичу за творчість! Талановитий художник! Здоров’я Вам, миру та многії літа, щоб творили свої шедеври!» — дякували після виставки відвідувачі.

Родич Лесі Українки подякував воїнам, які боронять незалежність України

«Шановні Лесині земляки! Незважаючи на незвичайно тяжкі часи, ви знаходите бажання та можливість віддати належне ролі Лесі у становленні незалежної України.

Уся її творчість, як і діяльність родин Косачів та Драгоманових, зосереджувалася на національному відновленні, розвитку, могутності, неза-
лежності нашої держави, яку в тяжких боях боронять зараз наші герої-воїни. Віра, упевненість, згуртованість, національна єдність забезпечать нашу перемогу! Слава великій Україні!» — звернувся до громади Костянтин Петров, внучатий племінник Лесі Українки.

Переможці конкурсу малюнків «Палітра Лесиного краю»

Його метою є зацікавлення творчістю поетеси та сім’ї Косачів, а також зміцнення патріотизму.

У конкурсі участь взяли учні Ліцею №1 ім. Лесі Українки, ЗОШ №3 та Школи мистецтв. Діти з наставниками у творчих роботах відобразили життя та літературну спадщину Лесі Українки, Олени Пчілки, вшанували традиції та цінності українського народу, відобразили історію рідного краю.

У молодшій віковій групі нагороджено:

ІІІ місце — ученицю Школи мистецтв Ольгу Бондаренко (викладач — Ольга Шкабара) за малюнок «То була тиха чарівниця»;

ІІ місце — ученицю Школи мистецтв Вікторію Бущенко (викладач — Олена Бондаренко) за малюнок «Блакитна троянда»;

І місце — учня Школи мистецтв Ярослава Прокопович-Примаковського (викладач — Ольга Шкабара) за ілюстрацію до твору Лесі Українки «Україно! Плачу слізьми над тобою».

У старшій віковій групі:

ІІІ місце отримала Марія Качерук (викладач — Олена Бондаренко) за малюнок «Лілея»;

ІІ місце — Анастасія Диняк (викладач — Олена Осадчук) за роботу «Лілея»;

І місце здобула учениця Школи мистецтв Сніжана Кучинська (викладач — Ольга Шкабара) за відображення твору «Квіток, квіток, як можна більше квітів…»

Спеціальною нагородою від журі за творчий пошук відзначено Ольгу Гопанчук із Ліцею №1 ім. Лесі Українки.

Дипломами за участь нагороджено:

— учнів Ліцею №1 ім. Лесі Українки Ксенію Пастухову та Роксолану Бойко;

— учнів ЗОШ №3: Анну Диняк, Дарину Ничипорук, Вероніку Кучинську.

Виставка світлин, на яких Леся була щасливою

«Місцями натхнення» — називалася фотовиставка з меморіальних світлин Лесі Українки під час перебування у різних країнах світу та в Україні. На світлинах поетеса — щаслива та натхненна.

Як зазначила директорка Туристичного центру Аліна Томаш, головний меседж фотовиставки — побачити видатну землячку в місцях, які надихнули її на плідну творчість.

Під час виставки, придбавши імбирне печиво, можна було долучитися до допомоги ЗСУ.

Музичні твори на слова українських авторів

Презентували твори провідний актор Криворізького міського театру драми та музичної комедії ім. Т. Г. Шевченка Володимир Вітренко та викладач Криворізького державного педагогічного університету, солістка оркестру Криворізького міського театру драми та музичної комедії ім. Т. Г. Шевченка, акомпаніатор Тетяна Старкіна.

Відомий криворізький музичний дует поклав на музику вірші українських поетів ХІХ-ХХ ст. та видав декілька збірок своїх творів. Це — романси для голосу в супроводі фортепіано у власній музичній обробці.

Присутні могли насолодитися виконанням музичних творів на слова Лесі Українки, Павла Тичини, Василя Стуса, Максима Рильського, Дмитра Загула та інших українських авторів. Власні вірші декламував наш поет-земляк, член Національної спілки письменників України Анатолій Клюско.

За популяризацію українського слова та музичного контенту виконавцям вручили подяки від оргкомітету.

Вироби від народних майстрів

Упродовж двох днів майстри презентували вироби народного декоративно-ужиткового мистецтва: живопис, художню вишивку, бісероплетіння, лялькарство, прикраси, національний одяг, вироби з дерева та багато іншого.

Небайдужість майстрів до розвитку українського народного мистецтва та культури є їхнім особистим внеском у збереження української ідентичності та самобутності. Усім учасникам вручено подяки від оргкомітету «Лесиних джерел».

Кожен охочий мав змогу придбати те, що сподобалося. Частину отриманих коштів учасники виставки передали на потреби ЗСУ.

Про інші заходи читайте на офіційному сайті міської ради.

\"Без \"Без \"Без \"Без

Підготувала Юлія КЛИМЧУК
за матеріалами та фото
з сайту міської ради