Новий навчальний рік: у школі чи вдома?

Новий навчальний рік: у школі чи вдома?

Менше місяця залишається до початку навчального року 2022-2023 років. Однак передбачити, в якій формі відбуватиметься освітній процес, наразі неможливо. Освітяни громади готуються до різних варіантів.

«Цьогоріч основне завдання — це безпека учнів, налаго-дження освітнього процесу в умовах воєнного стану, тому в закладах освіти продовжується облаштування укриттів, напрацьовуються різні форми навчання», — поінформувала Новоград-Волинська міська рада за підсумками розширеної наради, що відбулася минулого тижня.

У Новоград-Волинській громаді триває підготовка до нового навчального року. Важливі питання розглянули в ході розширеної наради, що відбулася під керівництвом міського голови Миколи Боровця за участі начальника управління освіти і науки міської ради Тетяни Ващук, начальника відділу з питань цивільного захисту міської ради Андрія Хромушина, керівників закладів освіти громади, представників ДСНС, Держпродспоживслужби та Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський ОЦКТПХ МОЗ України».

«Обговорили результати обстежень шкіл і садочків на готовність до навчального періоду. Відповідні огляди провели працівники ДСНС та представники галузі освіти. Наразі тривають ремонтні роботи в укриттях, аби вони відповідали всім нормам, передбаченим законодавством.

Розглянули випадки, коли в закладі освіти відсутнє укриття. За цих обставин під час повітряної тривоги учні та вчителі повинні мати доступ укритися у безпосередній близькості до закладу освіти (до 100 м). У ході наради обговорили всі можливі варіанти», — йдеться в повідомленні міської ради.

Приведення до ладу власних укриттів або укладення відповідних договорів потрібно завершити до 20 серпня. До початку вересня рішення про можливість навчання у форматі офлайн прийматиметься, виходячи з готовності закладу до безпечної роботи в умовах війни.

У міській раді підкреслюють, що батьки матимуть можливість обрати будь-яку форму навчання для своєї дитини — очну (змінну), змішану або дистанційну. Навчання за очною формою з 1 вересня зможуть розпочати лише ті заклади освіти, в яких будуть створені безпечні умови для перебування всіх учасників освітнього процесу.

Батьки неодноразово порушували це питання в соцмережах. Судячи з коментарів, більшість із них переконані, що не варто в умовах війни масово збирати дітей у навчальних закладах, тобто, навчання повинно відбуватися дистанційно. «Під час пандемії коронавірусу сиділи вдома, а зараз є загроза прильоту ракети, то — йти в школу? Тим більше, що ворожі ракети часто влучають саме у школи й дитсадки», — таку думку висловлює багато дописувачів.

Можуть виникнути питання і до організації переходу в укриття, в разі тривоги. Тобто, чи зможе персонал навчальних закладів оперативно, впродовж кількох хвилин, дати раду сотням галасливих учнів? Особливо, коли школа не має власного укриття, і до найближчого підвалу доведеться йти вулицею (при цьому діти мають встигнути одягнутися).

З іншого боку, за словами працюючих батьків, вони побоюються залишати вдома дітей без нагляду. Адже звуки сирени по-різному діють на дітей, деякі з них починають панікувати…

Словом, часу до 1 вересня — мало, запитань і невизначеностей — багато.

Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради