На Житомирщині від сказу померла 25-річна переселенка із Запорізької області

На Житомирщині від сказу померла 25-річна переселенка із Запорізької області


Про це повідомляє відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».





Смертельний випадок від сказу трапився наприкінці серпня. Він став першим цього року не лише на Житомирщині, а й загалом в Україні.





Жертвою страшної хвороби стала 25-річна переселенка із Запорізької області, яка з травня мешкала на території Семенівської громади в Бердичівському районі.





В один із червневих днів жінка відпочивала на ставку. Саме тоді її вкусила за передпліччя бродяча собака. До лікарів потерпіла звернулася лише через два з половиною місяці — коли у неї виникли прояви хвороби: температура тіла — 39 градусів, головний біль та задишка.





Дві доби медики з Бердичева у реанімації боролися за життя хворої, проте врятувати її не вдалося.





Що таке сказ?





Сказ — гостре інфекційне захворювання тварин і людини, що характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі вчасного ненадання спеціальної медичної допомоги, сказ може призвести до смерті.
Інфекція передається людям і тваринам через слину, укуси або подряпини. Серед свійських тварин людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі — лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема, собаки.
Інкубаційний період сказу зазвичай триває 2-3 місяці. Але може розтягнутися: від одного тижня — до одного року, залежно від місця проникнення вірусу сказу, вірусного навантаження, віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).





Цифри і факти





Небезпека сказу і смертельні наслідки цієї хвороби є загальносвітовою проблемою. За даними експертів, щороку в світі від сказу помирають 55000 осіб. В середньому — одна людина кожні 10 хвилин. В Україні в 2021 році випадків сказу не реєстрували. У 2020 і у 2019 роках зареєстрували по одному випадку. Найвищий показник захворюваності на сказ зафіксовано у 2007 році — 7 випадків. За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника є собаки та коти. В Україні в 50 % випадків хвороба передавалася через котів. Близько 40% жертв сказу — діти віком до 15 років.





Початкові симптоми сказу





У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1 чи 3 років. Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.





Що робити, у разі укусу собаки?





Негайно промити місце укусу милом. Мити треба досить інтенсивно протягом 10-15 хвилин. Глибокі рани рекомендується промивати струменем мильної води, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70% спиртом або 5% розчином йоду), що нейтралізують вірус.
Не потрібно припікати рани чи накладати шви.
Після цього потрібно одразу ж звернутися до найближчого травмпункту, адже успіх вакцинопрофілактики сказу залежить від того, наскільки швидко людина звернулися за допомогою до лікаря. Бажано повідомити лікарю у травмпункті наступну інформацію — опис тварини, її зовнішній вигляд та поведінка, наявність нашийника, обставини укусу.





Профілактика сказу





Для профілактики сказу необхідно:
— регулярно вакцинувати тварин;
— уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
— дотримуватися правил утримання тварин.
Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають, у разі ймовірного або наявного інфікування людини. Таких щеплень має бути 5: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім — на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим — неприпустимо!
Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96-99% випадків.
Для планової профілактики сказу вакцинуватися можуть люди, які професійно пов’язані з ризиком інфікування сказом: спеціалісти ветеринарної медицини, працівники ветеринарних лабораторій, клінік, мисливці, лісівники.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»