У гімназії №5 збудують укриття, гімназії №9 — відмовлено

У гімназії №5 збудують укриття, гімназії №9 — відмовлено

На сесії міської ради, що відбулася минулого тижня, ухвалено рішення про фінансування за кошти міського бюджету облаштування укриття на території гімназії №5 (ЗОШ №5). На його спорудження виділено 3,5 млн грн.

При цьому, як стало відомо «Звягелю», до міської ради із обгрунтуванням необхідності мати укриття на своїй базі зверталася не тільки гімназія №5, а й гімназія №9
(ЗОШ №9). Дев’ятій — відмовили.

Директор гімназії №9 Лідія Хоменко розповіла, яким чином зараз у навчальному закладі організовано евакуацію учнів при сигналі повітряної тривоги. Укриття, яке пого-
джено на рівні органів місцевого самоврядування для користування учнями й персоналом дев’ятої гімназії, розташоване на території сільмашу. Вхід до нього знаходиться приблизно на відстані пів кілометра від виходу з навчального закладу. Щоб до нього дістатися, учням і освітянам, які їх супроводжують, треба перейти дорогу, а далі рухатися територією промислових підприємств. Фактично — промзоною, де розташовані будматеріали, автомобільна техніка й інші типові, притаманні промзоні, речі й об’єкти.

Виникає питання: наскільки це безпечно? І чи не надто далеко йти до укриття: 500-520 метрів?

«Звягель» отримав коментар у начальника управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради Тетяни Ващук.

Як вона пояснила, органи місцевого самоврядування зобов’язані керуватися Постановою Кабміну №590, яка визначає, на які потреби можуть бути спрямовані кошти в умовах воєнного стану. Зокрема, на поточний ремонт тих чи інших об’єктів гроші можна виділяти, а на капітальне будівництво — ні.

Саме в цьому й полягає різниця між ситуаціями в п’ятій і дев’ятій гімназіях. У гімназії №5 є будівля колишнього тиру. Саме на її базі й буде облаштовано укриття — стаття бюджетних видатків у цьому випадку звучить, як поточний ремонт та облаштування.

На базі гімназії №9 таких об’єктів, які б можна було переробити під укриття, немає. Тому там усе потрібно будувати з нуля, а капітальне будівництво не дозволяється Постановою №590.

Споруда цивільного захисту, яку збудують на території гімназії №5, класифікується, як «найпростіше укриття». (Єдина захисна споруда на території міста, яка класифікується, як «сховище», знаходиться на сільмаші, всі інші — це різноманітні підвали, які вважаються спорудами «подвійного призначення»).

Облаштувати укриття на базі гімназії №5 планують до кінця цього року (хоча загальмувати процес можуть тендерні процедури). Воно розраховане на 150 осіб. Серед переваг території п’ятої гімназії — наявність у колишньому тирі необхідних комунікацій.

«Заготовки, конструкції, з яких буде виготовлено укриття, — українського виробництва. Вони сертифіковані. Вже є приклади таких реалізованих об’єктів на Львівщині», — додала Тетяна Ващук.

Що ж до гімназії №9, то вона зазначила, що для спрощення маршруту руху до сховища учнів та працівників закладу досягли домовленостей із власниками приватних заводських території. Зроблено ворота й додаткові проходи в парканах, які відчиняють, коли звучить сигнал тривоги. Також у сховищі сільмашу перероблено мережу освітлення, прибрано зайві конструкції, які давно не використовувалися, а наразі — заважали.

Початкова ланка гімназії №9 навчається в сусідньому дитсадку, де є підвал. Школу в змішаному форматі відвідують учні 5-11 класів, яких, на думку чиновниці, можна вважати достатньо дорослими й організованими.

Олег БРЮХАНОВ