Патріотичний одяг — під автоматами окупантів

Патріотичний одяг — під автоматами окупантів

Людей з Донбасу більшість українців сприймає неоднозначно. У нашій уяві це — люди, проросійська позиція яких стала анклавом для розв’язання жахливої війни. Приводом для написання цього матеріалу стала дівчина абсолютно іншого ментального складу. І такі рідкісні на Донбасі екземпляри заслуговують на те, аби про них розповісти.

\"Патріотичний

Марина Климчук тим і особлива — живучі в Кіровську на Луганщині (зараз територія самопроголошеної ЛНР), виросла патріоткою України. З початком війни в 2014 році була змушена виїхати зі свого регіону, бо втомилася від російської пропаганди. Її батьки на референдумі голосували за Україну, їх сім’я на цьому тлі була «білою вороною». Сусіди тикали в них пальцями, а Марина гордо носила патріотичні футболки з українським прапором. І навіть те, що батьки вирішили залишитися жити в окупованому Кіровську, рішення Марини не змінило — вона прагнула отримати український атестат про закінчення школи і будувати майбутнє в Україні.

\"Патріотичний

— Марино, тобі довелося через війну поїхати з дому в 16 років. У цей період треба визначатися з вибором майбутньої професії, а тобі довелося круто змінити життя. Наскільки лякала невідомість?

— Вибору іншого в мене не було, окрім як виїхати з окупованої території. Тому у 2014-му я поїхала закінчувати школу в Черкаси, де жили мої родичі. Батьки лишилися під обстрілами на окупованій території.

Це був один із найскладніших для мене періодів. Я тоді думала, що їду з дому ненадовго. Не усвідомлювала, що їду назавжди. У новій школі важко було тим, що в 11 класі навчаються сформовані особистості, зі своїм колом спілкування, а тут приїжджаєш ти і намагаєшся вписатися у чиюсь компанію. Це нелегко для підлітків.

\"Патріотичний

Свою школу в Кіровську я дуже любила, була в ній президентом, йшла на уроки навіть тоді, коли хворіла. А в Черкасах склалося по-іншому — там все було чужим.

Але я справилася. Дуже вдячна долі за цей досвід, адже без нього я б не стала такою, як зараз. Себе зараз я дуже люблю і поважаю, бо не зрадила своїм інтересам і принципам.

— На Донбасі увесь інформаційний контент, спілкування були російськомовними. Як сталося, що ти не стала «масою», маючи проукраїнський світогляд? Чи багато у твоєму оточенні було таких же людей?

— Таких людей не було в моєму оточенні. У моєму місті всі говорили російською. Усі школи, окрім однієї (гімназії), були російськомовними. Я навчалася у школі, де було шість уроків на тиждень російської мови і літератури, а української — лише два на тиждень. Зрозуміло, чому всі були більше занурені в усе російське. Роки пропаганди далися взнаки, новини.

\"Патріотичний

На мене вплинула моя вчителька, яка змогла зацікавити мене українською літературою, за що їй дуже вдячна. Ми досі не втрачаємо зв’язок, вона виїхала в Дніпро.

— Російськомовним українцям іноді важко опанувати українську — це такий собі наш національний треш, що став однією з причин розвязання війни. Ти чудово розмовляєш українською, хоча жила в російськомовному середовищі.

— Гріх не розмовляти рідною мовою у себе вдома! Я на 90 відсотків нею зараз спілкуюся.

Коли переїхала в Черкаси, нерідко чула смішки у свій бік з приводу того, що недосконало розмовляю або читаю українською. Я розуміла, що моя вимова не така ідеальна, як у моїх нових однокласників. Проте ЗНО з української я спромоглася здати краще за тих, хто з мене кепкував (сміється — авт.).

\"Патріотичний

В універі мені викладачі радили читати більше українською, чим я й займалася, вдосконалюючи мову. У нас дуже гарна мова, гріх нею не користуватися. Я завжди раніше не розуміла: чому вивіски, реклама, фільми, пісні в нас переважно були російською. Коли ти живеш в Україні, а тебе з усіх боків підтискають «рускоговорящіє».

— На твою думку, наскільки важливе мовне питання?

— Важливе. Колись я була людиною, яка теж казала: «Какая разніца?», а тепер я добре розумію, яка різниця… Але я за те, щоб відбувалася «лагідна українізація». Не тиснути на людей, а знайти шлях і пояснити, чому в Україні варто говорити українською і бути патріотами своєї країни, а не чужої.

\"Патріотичний

— У тебе вдома на Луганщині одягали вишиванки?

— Ні. Якось у 2012-му я була в Києві і на Майдані купила собі патріотичну футболку з прапором України. Носила її навіть тоді, коли почалася війна і в нас стояли окупанти. Друзі благали мене, щоб цього не робила, але я таким чином прагнула висловити свою позицію і не боялася цього. Напевно, ще й підлітковий максималізм додався.

— Якою запам’ятається тобі окупація, в якій довелося трохи пожити?

— Це коли на площі, через яку пролягає дорога до бабусі, з’явилися триколори. Тільки вчора там були твої улюблені кольори, а сьогодні — брудні «голубой-синій-красний». І люди змінилися. Ті, хто ходив з тобою 10 років в один клас, з ким ти проводив свята, хто вчив тебе у школі — вони раптом стали іншими. Вони більше не хотіли, як зазвичай, святкувати День Незалежності у парку. Вони захотіли радіти двєнадцатому мая. Я дуже хочу, щоб нас не заставляли знімати рідні прапори і щоб вони майоріли на головних площах всіх українських міст без винятку.

— Іноді ти пишеш у постах, що сумуєш за домом. Хочеш повернутися?

\"Патріотичний

— Сумую, бо відчуваю сильний зв’язок із рідним містом. Мрію мати змогу відвідувати батьків. Сісти в потяг і приїжджати в мирний дім, де жила до 16 років.

Але повернутися — точні не хочу. Можливо, колись створю в Донецьку чи Луганську рфонд розвитку, щоб боротися з російською пропагандою, робила би різні корисні штуки для свого регіону.

\"Патріотичний

А жити там постійно тепер я не зможу, бо сильно прив’язана тепер до міст, що стали моїм новим домом — Черкас і Києва, де зараз живу і де мені дуже комфортно.

— Коли востаннє була вдома і які від того маєш враження?

— Була там у 2018-му році. Враження — не дуже приємні. Мені не подобається, що там висить не український прапор.

На дошці пошани в рідній школі одразу зняли зі стенду моє фото, коли я виїхала. Люди там безправні, залякані, ніхто не питає їхньої думки. Якщо щось станеться, то тебе ніхто не захистить.

Шкода, що мої рідні там перебувають в таких умовах, але це — їхній вибір. Не змогли залишити стареньку бабусю, яка не захотіла виїжджати.

[caption id="attachment_153235" width="1500" align="aligncenter"]\"Патріотичний На фото: «Тут мені 16. І це — останнє фото з прапором в рідному місті. Історія цього знімку сумна. Тоді нас змушували знімати українську символіку з кабінетів у «Домє піонєров». Робити ми цього, звісно, не стали. але сфотографувати момент вдалося».

— Як думаєш, чому з’явилися самопроголошені ЛНР і ДНР і що не зробила Україна, щоб уникнути розколу?

— Під дією пропаганди там давно змінилися акценти. Люди трактували події так, як нав’язували це новини. Я — не політолог і не експерт, щоб трактувати геополітичні питання, але коли ми повністю деокупуємо наші східні території, то держава має уникнути допущених раніше помилок. По-максимуму вкладати, щоб адаптувати людей, які живуть там, повернути їх до нормального свідомого українського (!) життя. Політика держави має дати зрозуміти усім, що Україна — це класно, що це — їхній дім, вони потрібні нашій державі і мають громадянські права, а не так, як зараз там відбувається...

\"Патріотичний

А ще потрібно розвивати в людей критичне мислення, уміння відрізнити дезінформацію — що немає ніяких «фашистів і нацистів», а є вільні люди у вільній країні, зі своїми правами і обов’язками.

— Коли ти кажеш, що з Донбасу, то яку реакцію зустрічаєш у людях?

— Якоїсь дивної реакції не було ніколи. Багато хто прагнув підтримати, допомогти. Зауважу, що я завжди з гордістю кажу, що я з Донбасу, це — один із найважливіших фактів моєї біографії. Люблю розповідати про традиції нашого регіону, його особливості, шахти і терикони, цікаві факти, — щоб всі українці знали, що на Сході живуть не лише сепаратисти, а й нормальні люди. Хтось виїхав звідти, а хтось залишився і вірить, що ці території повернуться в Україну.

\"Патріотичний

— Війна 24 лютого де тебе застала?

— У Києві. Через два дні я мала летіти з подругами в Єгипет, але не склалося. Мене в той день незвично почала будити моя кицька. Зазвичай вона мене починає лиськати або викидає щось із шафи, щоб я дала їй поїсти, а того ранку залізла під ковдру і почала штовхати мене в бік. Через дві хвилини підійшла подруга, з якою ми на той час винаймали житло, і сказала: «Прокидайся, почалася війна». Моєю першою думкою було: «Б…ь, знову?!» Я зателефонувала батькам. Вони 8,5 років живуть на окупованій території в небезпеці, але на той момент їм було безпечніше, ніж нам.

— І як ти пережила це?

— Це вже була не війна в моєму регіоні, а повномасштабна війна в моїй країні. У перший раз, у 2014-му, було значно страшніше. Я вісім років жила з тугою за домом, а коли нарешті знайшла своє нове місце під сонцем у Києві, то знову почалася війна…

Не хотіла знову переживати всі ті моменти, тому емоційно відсторонювала себе від війни. Моя ненависть і зневага до росіян максимально зросли. Страху я не відчувала. «Якщо стільки людей ненавидять рашистів, то чому вони досі існують?» — ось такі думки в мене були.

— Ти брала участь у проведенні Черкаського книжкового фестивалю, вела книжковий блог, працювала у видавництві. Звідки така любов до української книги?

\"Патріотичний

— Навіть не знаю. Можливо, від бабусі, бо в неї було багато книг, а я коли приходила, то любила почитати. Більше в нашій родині ніхто особливо не читав. А потім, у школі, вчителька літератури закохала мене в книжки. Це було не нав’язування, а якось лагідно, природньо. На жаль, крім мене і ще кількох учнів, ця любов більше ні на кого не поширилася. Я дуже вдячна цій вчительці, що вона була і є в моєму житті.

[caption id="attachment_153238" width="718" align="aligncenter"]\"Патріотичний На фото: з письменником Максом Кідруком.

— Чому стала журналістом?

— Я навчалася на журфаці, але з журналістикою не склалося. Хоча так вийшло, що з медійниками спілкуюся щодня.

Іноді втомлюєшся читати новини, але думаєш: яким треба бути супергероєм, аби щодня їх писати? Іноді дратує тупість чиновників, але яку треба мати витримку, щоби щодня з ними спілкуватися? Іноді дивишся фото\відео зі зруйнованих міст, щоб не забувати про злочини росії, і розумієш: треба бути дуже сміливими, щоб це все зняти.

Добре знаю, як працює ця сфера, і це допомагає мені в моїй роботі. Зараз я працюю у фонді з підтримки незалежних ЗМІ.

\"Патріотичний

— До того, як переїхати у столицю, ти працювала в управлінні культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА.

— Так. Зробила один короткий висновок: зламати систему складно, але головне вчасно зрозуміти, коли вона починає ламати тебе.

— Чи є в тебе образа на долю, що розлучила тебе з рідними? Що тобі дали ці зміни в житті?

\"Патріотичний

— Немає жодної образи, я навпаки вдячна долі. Рада, що перебуваю нині там, де я є. Рада, що в моєму житті були всі ці моменти. Звісно, хотілося би частіше бачитися з рідними. Вірю, що ЗСУ зовсім скоро з цим впораються.

\"Патріотичний

До речі, свого часу я готувалася до вступу в Донецький інститут для вивчення іноземних мов, а зараз думаю: як склалося би тоді моє життя, якби я туди поступила і там залишилася? Я б не жила тоді в Черкасах, не зустріла свого чоловіка, не організовувала книжкові фестивалі… Я б ні за що не проміняла те, що маю.

— Якби ти не поїхала з Луганщини, то яким би чином будувала своє життя?

— Не знаю, адже я поїхала.

[caption id="attachment_153236" width="853" align="aligncenter"]\"Патріотичний На фото: з музикантом Святославом Вакарчуком.

Юлія КЛИМЧУК