Вчителька зі Звягеля стала переможницею Радіодиктанту національної єдності

Вчителька зі Звягеля стала переможницею Радіодиктанту національної єдності


Вчителька української мови та літератури Звягельської гімназії №8 Тетяна Остаповець стала однією із переможниць цьогорічного Радіодиктанту національної єдності.





Про це у коментарі Суспільному розповіла виконавча продюсерка Українського радіо, координаторка Радіодиктанту національної єдності Юлія Шелудько.





Переможців Радіодиктанту оголосили 26 грудня в етері програми "Сьогодні. Вдень" на Українському Радіо.





"Поки що із Житомирщини маємо одну переможницю – це Тетяна Остаповець зі Звягеля. Наразі в нас ще є переможці, які присилали свої роботи електронними листами – зважаючи на це, ми ще не знаємо, з якого вони регіону. З тих, хто присилав роботи електронкою, поки відгукнулася лише одна людина", – сказала Юлія Шелудько.





Тетяна Остаповець працює вчителькою української мови та літератури у звягельській гімназії №8. Родом жінка із Ємільчинського району, свого часу жила та працювала на Рівненщині. У звягельській гімназії №8 вчителює із 2003-го і наразі має 30 років педагогічного стажу.





У коментарі Суспільному переможниця розповіла, що до Радіодиктанту долучається щороку – пише його разом зі своїми учнями.






"Пишу його щороку, бо вважаю, що це - дуже важлива для нас, українців, подія, – говорить Тетяна. – Згодна з організаторами, які кажуть, що цей диктант не стільки для перевірки грамотності, скільки для того, щоб дати нам усім можливість об'єднатися навколо нашої мови. Тим більше зараз – у такий важкий для нас час, коли маємо відстоювати не лише кордони нашої держави, а й саме право бути українцями та розмовляти українською мовою. Цьогоріч ми писали текст, який має назву "Твій дім" – це було дуже щемливо, адже я маю багатьох колег, знайомих і друзів, які через війну змушені були покинути свій дім і виїхати за межі країни. Вони там теж відчувають біль і сум".





У Радіодиктанті Тетяна Остаповець перемагає вже вдруге. Перший раз був у 2018 році – тоді перемогла і донька Тетяни Мирослава, яка теж долучається до написання диктанту.






"Той раз теж запам'ятався гарним твором, який мав назву "Крила України" – я тоді дуже прониклася цим текстом, – говорить Тетяна. – У нас у Звягелі в школі №2 є вчителька Ірина Рожок, яка теж неодноразово ставала переможницею Радіодиктанту. Для нас цей диктант – це завжди свято, бо його, власне, і проводять у свято – в День української писемності та мови. Ми пишемо його разом зі своїми учнями, хоча мої учні поки ще не надсилали свої роботи на перевірку комісії".
Любов до української мови та літератури Тетяна Остаповець успадкувала від своєї мами. Вона, до речі, також періодично долучається до написання диктанту.





"Мама працювала бібліотекаркою, тому моє дитинство було тісно пов'язане з бібліотекою, – розповідає Тетяна. – Я забігала до мами на роботу, цікавилася новинками літератури, із задоволенням читала книги. Я з дитинства люблю нашу мову і люблю дітей, тому, коли прийшов час обирати собі професію, я навіть не вагалася – вже знала, що буду вчителькою української мови".
Тетяна каже, що хотіла б, аби все більше українців не лише долучалися до Радіодиктанту та інших подій, пов'язаних із плеканням мови, а й послуговувалися нею у житті.





"Мова об'єднує, згуртовує, що в умовах нинішньої війни з Росією актуально, як ніколи, адже, як показала практика, українці – це сила і міць, коли вони об'єднані", – говорить Тетяна Остаповець.





Радіодиктант — всеукраїнську акцію на підтримку української мови — започаткувало Українське Радіо у 2000 році. Тоді він відбувся 24 травня, у День Кирила та Мефодія. З того часу Радіодиктант проводиться щорічно, але завжди 9 листопада — у День української писемності та мови.
Стаття - Суспільне Новини