Невдовзі Звягельська лікарня матиме  живлення від сонця

Невдовзі Звягельська лікарня матиме живлення від сонця

Хоч енергетики і намагаються робити все, аби, попри обстріли росіян, у лікарнях було світло, та вдається це не завжди. У Звягелі електрика вже зникала, тож лікувальний процес врятував генератор потужністю 110 кіловат. Він здатний давати електрику на пів закладу — найкритичнішим відділенням. Ще 5 менших генераторів використовують за потреби.

Відсутність електрики для реанімаційного відділення критична, визнають лікарі, адже багатьом пацієнтам ліки вводяться безперервно спеціальним апаратом.

Вже невдовзі лікарня матиме живлення від сонця. Сонячну електростанцію облаштовують на даху одного з приміщень КНП «Новоград-Волинське міськрай ТМО». Генеральний директор міськрай ТМО Василь Борис зазначає, що така станція має працювати синхронно з генератором і при вимкненні електроенергії, тож практично 100% лікарні буде заживлено.

Після перемоги, коли світло не вимикатимуть, сонячна станція у рік зекономить лікарні близько пів мільйона гривень. Ці гроші можна буде перепрофілювати у ремонти відділень чи купівлю обладнання.

Кошти на встановлення сонячної електростанції для лікарні надала громадська природоохоронна організація «Екоклуб», що отримала їх у межах кампанії «Sustainability4Ukraine» від CSR.Ukraine та Dobro.UA. Це — 24-годинний вебатон, під час якого організації зі всього світу проводили лекції на тему сталого розвитку та заохочували слухачів до збору коштів. Загалом у межах вебатону «Екоклуб» отримав 840 тисяч гривень.

Експерт «Екоклубу» Дмитро Сакалюк, який координує проєкт, запевняє, що відновлення України починається за новими стандартами вже зараз, вони стануть нормою після перемоги у війні проти росії. На прикладі лікарні у Звягелі «Екоклуб» показує, що використання сонячної енергії — це безпечно, стало, економно. Усі розуміють, що перехід від використання нафти та газу може тривати довго. Проте, допомагаючи встановлювати сонячні станції для українських лікарень, світ вписує себе у підручник історії України та майбутнього без війни.

Заступниця міського голови, яка керує питаннями залучення інвестицій, Ірина Гудзь підтверджує, що робота генераторів — це суттєве навантаження на міський бюджет. Такі прилади не слугуватимуть довго, із роками зростатиме ціна їхньої експлуатації. Альтернативні джерела енергії, тобто, встановлена сонячна електростанція, допоможуть суттєво економити кошти місцевого бюджету. Це — пілотний проєкт, і міська рада має наміри у майбутньому обладнати сонячними панелями ще й Водоканал. Це — перший важливий крок до енергетичної незалежності громади.

Тож, дякуємо партнерам за підтримку! Працюємо і тримаємо стрій!

Відділ підтримки громадських ініціатив
та енергоефективності міської ради