Понад 500 млн грн на капітальні проєкти планують витратити у 2023 році

Понад 500 млн грн на капітальні проєкти планують витратити у 2023 році

Приблизно пів мільярда гривень — така сума вільних залишків у бюджеті Звягельської територіальної громади за підсумками 2022-го року. Кошти накопичилися й залишилися невикористаними внаслідок обмежень, які накладала постанова Кабміну №590, відповідно до якої на період воєнного стану в Україні не дозволялися капвидатки. Тепер же органи державної влади дозволили бюджетам громад освоїти вільні залишки попереднього року. Щоправда, й реверсна дотація (тобто, відрахування з успішних місцевих бюджетів у державний бюджет) у 2023 році буде для Звягельської громади значно вищою. Про це повідомив на пресконференції за підсумками минулого року, що відбулася 5 січня, міський голова Микола Боровець.

500 млн грн: що планується?


Як зауважив Микола Боровець, наразі суми уточнюються, працюють робочі групи, збираються й аналізуються пропозиції.

За його словами, органи місцевого самоврядування у 2023 році постараються по-максимуму капітально відремонтувати дороги й тротуари. На це пропонується витратити близько 200 млн грн. Серед пропозицій — капітальний ремонт доріг по вул. Мамайчука (з розширенням при виїзді на вул. Київську), частини вулиці Гетьмана Сагайдачного (від вул. Соборності до вул. Житомирсь кої), вул. Волі, вул. Академіка Лисіна, вивчаються й інші варіанти. Ремонт планується не лише доріг, а й тротуарів. Зокрема, підкреслив Микола Боровець, передбачається приділити значну увагу ремонту доріг у селах громади.

Другий великий блок — інженерні мережі. Насамперед, це — каналізаційні колектори по вулиці Лесі Українки та вул. Гоголя (в районі машзаводу). Обидва колектори забезпечують каналізування тисяч абонентів, проте вже давно перебувають у критичному стані. Причому, колектор у «Морському» ще й розташований під господарчими будівлями, гаражами тощо. Цю ситуацію треба терміново виправляти, — переконаний міський голова. Також він додав, що з’явиться можливість частково замінити найбільш проблемні ділянки водогонів.

Третій блок — освіта. Планується виконати капітальні ремонти дахів гімназій №7, 9, ліцею №4. Робочі групи працюють над виготовленням проєктів. Також у планах — завершити роботи із заміни всіх вікон у закладах освіти, завершити будівництво спортзалу Наталівської школи, збудувати споруду цивільного захисту на території гімназії №9 (на це в Програмі економічного і соціального розвитку Звягельської міської територіальної громади на 2023 рік уже передбачено 7,1 млн грн).

Серед інших питань критичної інфраструктури — оновити обладнання на всіх трьох міських водозаборах та модернізувати/замінити декілька котелень.

Що стосується доріг та інженерних мереж, Микола Боровець пообіцяв уникнути помилок попередніх років. Тобто, його принципова позиція: спочатку всі служби повинні надати акти обстеження стану підземних комунікацій, і лише тоді виконувати роботи з капітального асфальтування. Планується, що якість робіт перевірятимуть і контролюватимуть ліцензовані організації, яким передадуть функції замовника. Їхнє завдання полягатиме в тому, щоб супроводжувати проєкт на предмет дотримання якості робіт упродовж усього шляху виконання.

Втрати від реверсної дотації


У 2023 році бюджет Звягельської громади перерахує в державний бюджет 295,3 млн грн, що на 286,1 млн грн більше, ніж у 2022 році (9,2 млн грн). Це — так зване, вирівнювання для бюджетів об’єднаних територіальних громад, що здійснюється Міністерством фінансів України. Ключовими тут є податок на доходи фізичних осіб та індекс податкоспроможності.

Місцеві бюджети з індексом — 0,9 і нижче (до середнього показника по Україні) отримують базову дотацію.

До бюджетів із рівнем надходжень у межах 0,9-1,1 вирівнювання не застосовується.

А для місцевих бюджетів, у яких рівень надходжень більше 1,1 на одного жителя, передбачено передачу реверсної дотації до державного бюджету в обсязі 50% перевищення.

Середній рівень надходжень податку на доходи фізичних осіб міст і районів держави на одного жителя України становить 5044,1 грн. Реверсна дотація для бюджетів міст і районів застосовується в разі, коли надходження на одного жителя становлять вище 5548,51 грн.

Для обрахунку реверсної дотації на 2023 рік Міністерство фінансів використало дані щодо наявного населення станом на 01.01.2022 р., згідно з даними Державної служби статистики України, та очікувані надходження у 2022 році ПДФО, що зараховуються до бюджетів громад. За такими обрахунками визначили, що обсяг надходжень ПДФО у 2022 році на одного жителя Звягельської громади становитиме 15213,76 грн, що значно вище, ніж 5548,1.

Як наслідок, наш місцевий бюджет втратить у 2023 році 295,3 млн грн.

Феномен Прозорого офісу


\"Понад Місцевий бюджет мусив дофінансувати проєкт на понад 17,6 млн грн.

2 січня 2023 року відкрилася для відвідувачів будівля Прозорого офісу (вул. Шевченка, 20). У минулому номері газета «Звягель» публікувала інформацію про те, які установи соціального спрямування там діятимуть, а також про те, що передбачено в межах «Дія центру».

Нагадуємо, що в центрі надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс» розміщені наступні органи та служби:

1) 1-ий поверх:

а) Центр надання адміністративних послуг міської ради, у тому числі — відділ державної реєстрації, відділ ведення реєстру територіальної громади (загалом — 15 працівників);

б) відділ обслуговування громадян №12 у місті Звягелі Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області; відділ із питань перерахунків у місті Звягелі Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (загалом — 23 працівники);

в) Центр соціальних служб (10 працівників);

2) 2-ий поверх:

а) управління соціального захисту населення міської ради (34 працівники);

б) служба у справах дітей управління у справах сім’ї (6 працівників).

Будівництво Прозорого офісу тривало п’ять років і обросло скандалами, інтригами і кримінальними справами.

Загальна вартість будівництва перевищила 44 млн грн (за одними даними, за іншими, скоригованими станом на 2022 рік, — понад 58 млн грн), тоді як за результатами першої процедури відкритих тендерних торгів було підписано договір підряду з ТОВ «БВК Форвард Плюс» на суму 29,885 млн (державні кошти).

У підсумку місцевий бюджет мусив дофінансовувати проєкт на загальну суму понад 17,6 млн грн.

— Відкрито дві кримінальні справи, — сказав Микола Боровець. У 2018 і 2019 роках відбулося дві тендерних закупівлі, але навіть із другої спроби об’єкт не здали. Не такі ще були інфляційні процеси, щоб із двох спроб не завершити. Проведено аудит. За його підсумками до підрядника можуть бути застосовані фінансові санкції на суму близько 5 млн грн. Наразі управління соцзахисту населення, як замовник робіт, позивається до підрядника.

— Але в цілому свого часу було прийняте правильне рішення: почати будувати єдиний центр надання адміністративних послуг. Окрім зручності для громадян, будівля ще й осучаснила центральну частину міста, — переконаний нинішній міський голова, якому довелося завершувати проєкт попередника.

Мораторій на продаж майна


\"Понад Вивільнене комунальне майно виставлятися на продаж не буде.

Переселення такої кількості організацій і установ до нової будівлі передбачає вивільнення приміщень. Є передумови припустити, що окремі бізнес-структури були б не проти придбати комунальне майно, розташоване на центральних вулицях Звягеля. Наприклад, по вулицях Соборності та Героїв Майдану.

Микола Боровець стверджує, що наразі вивільнене комунальне майно виставлятися на продаж не буде.

— У нинішніх умовах громаді було б вигідніше купувати майно (маючи вільні кошти), а не продавати його. Тому на продаж комунального майна буде накладено мораторій. У вільних приміщеннях діятимуть соціально важливі об’єкти. Наприклад, у приміщенні, де раніше був ЦНАП, обладнаємо амбулаторію сімейної медицини, — сказав міський голова.

Молодіжний центр мусить почекати


Через введення воєнного стану ремонтно-реставраційні роботи в міському Молодіжному центрі не можуть оплачуватися. Відповідно, і роботи проводитися не можуть. Проєктно-кошторисна документація відправлена на експертизу, оскільки попередній її варіант розроблявся у 2019 році, відповідно зміниться вартість завершення ремонтно-реставраційних робіт.

Поточний благоустрій: вул. Гоголя


— Чи планується зробити якісне покриття на тротуарі по вул. Гоголя? Це — одна з головних вулиць великого мікрорайону, а тротуар за дощової/сніжної погоди стає всуціль непрохідним.

Микола Боровець: «При формуванні планів з експлуатаційного утримання вулиць і доріг на 2023 рік ці роботи, як пропозиція, будуть включені до переліку, і при наявності бюджетного фінансування та погодження Житомирською обласною військовою адміністрацією будуть виконані».

Поточний благоустрій: вул. Замкова


— Чи планується покласти другий шар асфальту по вулиці Замковій, де підняті люки провокують аварійні ситуації? Також чи планується якісно перекласти бруківку на тротуарах?

Микола Боровець: «Згідно з рішенням Новоград-Волинської міської ради від 11.10.2021 р. №317 «Про делегування функцій замовника», Новоград-Волинська міська рада делегувала свої повноваження щодо об’єкту «Капітальний ремонт дороги на вул. Замковій у м. Новограді-Волинському Житомирської області» до департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА.

Міська рада постійно порушує це питання перед керівництвом обласної адміністрації. Остання відповідь, отримана міською радою від департаменту регіонального розвитку ЖОДА: завершення капітального ремонту буде додатково розглянуто після скасування воєнного стану в Україні та виділення відповідного фінансування».

Переукладання договорів на вивіз сміття відкладено до квітня


\"Понад Буде створено комунальне підприємство, яке адмініструватиме питання вивозу сміття.

Відповідно до змін у законодавстві, вивезення побутового сміття виведено окремою комунальною послугою. Тому кожен власник квартири в багатоквартирному будинку (як і власник житла у приватному секторі) має укласти прямий договір на вивіз сміття. Нині, нагадаємо, оплата за вивезення сміття є складовою щомісячних внесків в ОСББ, а далі ОСББ розраховується за цю послугу колективно.

Як зазначив Микола Боровець, за підсумками робочої наради 29 грудня 2022 року, з депутатами міської ради, керівниками ОСББ Звягельської громади та ТОВ «Міськкомунсервіс» було вирішено, що перехід на індивідуальну форму договору на послугу з управління побутовими відходами (назва послуги, відповідно до норм Закону України «Про управління відходами» (набуде чинності з 09.07.2023 р.) відбудеться орієнтовно з 1 квітня 2023 року шляхом оприлюднення у березні 2023 року публічного договору (відповідно до ст. 633 ЦКУ) із реквізитами комунального підприємства — адміністратора послуги з управління побутовими відходами.

Виконавець послуги в період із 01.01.2023 р. по 31.03.2023 р.  здійснюватиме нарахування за послугу поводження з ТПВ за кількістю фактично проживаючих осіб у багатоквартирних будинках.

Отже, нововведенням також стане створення комунального підприємства, яке адмініструватиме взаємодію абонентів та організації, що
займається вивозом і утилізацією ТПВ. Штат і особливості роботи цього підприємства — наразі в процесі опрацювання, — зауважив Микола Боровець.

Як позначаться «сміттєві зміни» на внесках до ОСББ?


Микола Боровець нагадав, що суму внеску, який сплачують співвласники багатоквартирних будинків для утримання спільної власності в багатоквартирному будинку, співвласники встановлюють самі — винятково рішенням загальних зборів ОСББ. Тобто, співвласники самостійно приймають рішення та встановлюють суму внеску, яку вважають достатньою для утримання, функціонування та забезпечення свого будинку. Хочуть — зменшують, хочуть — збільшують.

(Закінчення в наступному номері)


Олег БРЮХАНОВ
Фото Артема Тарасюка та
відділу інформації міської ради