Власник не проти збереження  мозаїки, а хто це зробить?

Власник не проти збереження мозаїки, а хто це зробить?

Містом поширилася інформація, що в Парку культури і відпочинку планують знести приміщення літнього театру і побудувати на його місці щось нове. Нагадаємо, споруда декілька разів міняла власників, але жодного разу до ладу її так ніхто й не довів. Багато хто погоджується, що легше збудувати тут щось нове. Нині приміщення в аварійному стані. Новий власник поки не бажає відкривати власні плани, що збирається зробити далі на цьому місці. Питання реконструкції центрального парку, який мешканці давно порівнюють ледве не з Прип’яттю, взагалі «зависло» в повітрі через війну і заборону капітальних видатків.

Тим часом, художник та викладач Школи мистецтв Віктор Фурман висловив занепокоєння щодо долі мозаїки, яка прикрашає фасад літнього театру.

«Ця мозаїка виконана на високому художньому рівні і є твором мистецтва, — каже митець. — Хоч і створена вона в радянські часи, але ніякого ідеологічного навантаження не несе. Там зображено сюжет із драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Мозаїка гармонійно вписується в навколишній ландшафт.

Я підтримую знесення старих «совкових» пам’яток. Таких, як гармата в парку, пам’ятник лєніну, «кінь»(пам’ятник першій кінній армії) Але навіщо разом із цим непотребом нищити справжнє українське мистецтво? Так, як нещодавно було варварськи знищено прекрасний художній розпис у Палаці культури, створений членом Національної спілки художників України, викладачем Київського державного інституту декоративно-ужиткового мистецтва і дизайну ім. Бойчука, Миколою Данченком. Такі твори мистецтва в нашому місті можна перелічити на пальцях однієї руки, тому не можна допустити знищення ще одного мистецького шедевру. Варто було б запросити спеціаліста, щоб він дав пораду, в який спосіб можна врятувати мозаїку.

Я закликаю всіх небайдужих людей, міського голову, депутатів міської і районної ради, нашого депутата Верховної Ради Дмитра Костюка, стати на захист цієї мистецької перлини і не дати її знищити», — звернувся із закликом Віктор Фурман.

Люди прокоментували:

«Підтримую пропозицію, обов’язково слід зберегти мозаїку для нашого майбутнього покоління».

«Це дійсно витвір мистецтва — зображення Мавки та Перелесника у польоті. Було б гарно не нищити цю мозаїку».

Нагадаємо, коли раніше підіймали тему збереження схожого розпису в Палаці культури, то громада поділилася на протилежні табори. Одні виступали за збереження зображень, інші в колишній творчості мистецтва не бачили, тож підтримали ідею створення на цьому місці нового творчого осередку «Idea hub».

Як стало відомо «Звягелю», Віктор Фурман з приводу мозаїки мав розмову з міським головою Миколою Боровцем та народним депутатом Дмитром Костюком. Наразі вирішується, чи можливо мозаїку якось зняти, не пошкодивши.

Юлія КЛИМЧУК