Оксана Гвозденко — про особливості роботи секретаря міської ради  та діяльність депутатської групи «Рівні можливості»

Оксана Гвозденко — про особливості роботи секретаря міської ради та діяльність депутатської групи «Рівні можливості»

«Жінки-депутатки уже мають реалізовані проєкти. Попереду — багато корисних та важливих справ!»


За підсумками місцевих виборів 2020 року Звягельську (тоді — Новоград-Волинську) міську раду сформували представники дев’яти політичних сил. Наразі в міській раді — 8 депутатських фракцій та 5 позафракційних депутатів. Частина депутатів об’єдналися в депутатські групи. Таких дві: «Рівні можливості», яку сформували шість депутаток від різних фракцій, та «Рідне місто», у складі якої — 11 депутатів, переважно від фракцій «Європейська Солідарність», «Народної Партії» та позафракційні — ті депутати, котрі увійшли до складу ради від ОПЗЖ.

Консолідувати таку кількість депутатських фракцій, які, поза сумнівом, нерідко мають різне бачення вирішення тієї чи іншої проблеми, — одне із завдань секретаря міської ради. Адже, попри різні політичні кольори, депутати повинні ухвалювати рішення в інтересах громади. Про це — наше перше питання.




— Як секретар міської ради, я організовую роботу сесій, велику увагу приділяю налагодженню ефективної співпраці між депутатським корпусом і виконавчими органами міської влади. Адже готують проєкти рішень профільні відділи та управління, а ухвалюють (чи відправляють на доопрацювання) депутати в ході сесій. Наголошу, що практично всі рішення міської ради в підсумку ухвалюються якщо й не одноголосно, то знаходять підтримку більшості фракцій. Це досягається в ході регулярних зустрічей із головами фракцій. Коли виникають спірні моменти, збираю голів фракцій на додаткове обговорення та доопрацювання питання.

\"Оксана

— Величезні корективи в роботу органів місцевого самоврядування та виконавчої влади внесла повномасштабна війна. Як триває робота депутатського корпусу міської ради в умовах воєнного стану?

— Уже півтора роки усі першочергові рішення спрямовані на підтримку військових — як забезпечення необхідним підрозділів, так і підтримку родин військовослужбовців, сприяння у вирішенні питань, яких виникає багато.

Постійно перебуваю на зв’язку із тими депутатами міської ради, які наразі перебувають у лавах ЗСУ. Реагуємо на запити їхніх підрозділів. Я особисто займаюся збором і передачею гуманітарної допомоги, хоча й широко це не афішую.

\"Оксана

Одним із головних пріоритетів під час повномасштабної війни стало створення у громаді матеріального резерву, зокрема, забезпечення паливно-мастильними матеріалами, продуктовим резервом.

Також украй важливим питанням постало забезпечення повноцінної і безперебійної роботи комунальних підприємств життєзабезпечення громади. Це — водо- і теплопостачання, благоустрій. Для потреб комунальних підприємств, зокрема, «Звягельсервіс», «Звягельводоканал» та «Звягельтепло» була придбана додаткова техніка.
Пріоритетним під час війни вбачаю забезпечення громади альтернативними видами енергії. У цьому напрямку проведена значна робота, і вона триває.

— Оксано Василівно, невдовзі виповнюється рік, як депутатки міської ради об’єдналися в депутатську групу «Рівні можливості». Очолила групу Лілія Хрущ. Ви ж, як секретар міської ради, є активною ініціаторкою та учасницею заходів і подій, що організовані депутатською групою. Розкажіть про головні цілі, які ставить перед собою таке об’єднання, чого вже вдалося досягти і які маєте плани.

— Депутатську групу «Рівні можливості» сформували шість жінок-депутаток від різних фракцій. Це — Лілія Хрущ (голова групи), Валентина Тростенюк, Людмила Тодорович, Лариса Шутова, Світлана Прищепа та Світлана Крапівницька. Як секретар міської ради, я тісно з ними співпрацюю.

Одним із пріоритетів моєї роботи та діяльності депутатської групи є підтримка внутрішньо переміщених осіб, соціальні проєкти. Уже реалізовано низку проєктів — як на підтримку ВПО, так і для забезпечення нагальних потреб інших вразливих верств населення громади.

Минулого року створено пункт прокату речей першої необхідності на базі Територіального центру соціального обслуговування Звягельської міської ради (вул. Військової доблесті, 14). Внутрішньо переміщені особи безоплатно можуть взяти напрокат холодильник, пральну машину, мікрохвильовку, праску, фен, електрочайник, мультиварку та посуд для приготування їжі. Послугами пункту скористалися багатодітні родини з Донеччини, Херсонщини та Луганщини, які наразі проживають у нашій громаді.

Продовжуємо працювати над залученням інших грантів. Зокрема, спільно із заступницею міського голови Іриною Гудзь та відділом підтримки громадських ініціатив та енергоефективності міської ради, у межах співпраці з Українським Жіночим Фондом, у Звягельській громаді планується впровадити заходи в напрямках культури і туризму, психологічної підтримки, екологічного спрямування тощо.

Разом із міською організацією жінок розпочали реалізацію проєкту «Психологічна допомога жінкам та дітям із числа внутрішньо переміщених осіб у Звягельській громаді». Одним із перших важливих кроків психологічної підтримки стало спільне створення «Алеї пам’яті нескорених міст». На локації по вулиці Шевченка, навпроти Парку культури та відпочинку, висаджено понад тисячу кущів троянд та інших декоративних зелених насаджень.

— Депутати Звягельської міської ради направили звернення до Житомирської обласної ради щодо передачі на баланс комунальної власності міській раді приміщення колишнього Будинку дитини по вулиці Героїв Майдану. Там, як уже повідомлялося, розглядається можливість створення установи для догляду за літніми людьми. Розкажіть про напрацювання для реалізації цієї ініціативи.

— У Звягельській громаді, як і загалом в Україні, існує потреба в належному догляді за самотніми літніми людьми. Значні корективи внесла війна: нерідко так трапилося, що молодь виїхала, а батьки залишилися. Не всі літні люди здатні самостійно забезпечити свої потреби. Тому ми вивчаємо можливість створення в громаді будинку для людей літнього віку.

Для ознайомлення з досвідом реалізації таких проєктів депутатки групи «Рівні можливості», спільно з працівниками галузі охорони здоров’я та соціального захисту населення, здійснили дві робочі поїздки — у Шепетівку та Довбиш.

У Шепетівці оглянули комунальний заклад цілодобового догляду за людьми похилого віку, установу денного перебування для людей похилого віку та людей з інвалідністю. Також побували в місцевому приватному будинку для літніх людей.

Відвідали дім для догляду за літніми людьми у селищі Довбиш. Заклад існує та функціонує, завдяки підтримці благодійного фонду. Як показує досвід, гідна робота таких закладів реалізується саме за приватних форм власності.

За підсумками візитів, а також обговоривши проблеми в межах створеної робочої групи, вчергове переконалися, що цій украй важливій проблемі на сьогодні в Звягельській громаді, на жаль, приділяється недостатньо уваги, хоча питання є вкрай актуальним та суспільно значимим.

Депутати міської ради аналізують можливості впровадження установи для догляду за людьми похилого віку в нашій громаді. Напрацьовується проєкт створення спеціалізованої установи, вивчається його можливе розміщення. Одним із варіантів є будівля колишнього Будинку дитини по вул. Героїв Майдану. Детальніше можна буде про це говорити, коли Звягельська міська рада отримає її на баланс.

\"Оксана

— Одним із головних напрямків вашої роботи в сучасних реаліях є допомога батькам загиблих учасників війни.

— Так, намагаємося підтримувати постійний контакт із батьками полеглих Героїв, реагувати на їхні потреби і проблеми, допомагати психологічно і матеріально.

Зараз триває підготовка жіночого автопробігу на підтримку сімей, чиї родичі знаходяться в полоні чи вважаються безвісно зниклими.

В особливі дні, як от День пам’яті, проводимо зустрічі з матерями загиблих воїнів, обговорюємо проблемні питання, які вони самостійно не можуть вирішити, вручаємо подарунки, подарункові сертифікати.

Партнерами таких заходів виступають місцеві підприємства та приватні підприємці. Серед них — кафе «Кактус» (директор Є. Стадник), ПрАТ «ВФК Леся» (голова спостережної ради М. Сиченко), склад-магазин «Добриня» (директор Р. Повальчук), ТОВ «Нові ласощі» (директор В. Хистовий), магазин «М’ясомаркет» (директор С. Савчук), магазин «Вілма» (директор В. Малярик), ФОП М. Мурашова, ФОП Псьота Леонід Петрович, ФОП Борисюк Тетяна Андріївна, фітнес-клуб «Європа»
(ПП І. Юшманов), салон краси «Елєн»,(директор О. Барильчук), Центр здорового хребта, салон краси (директор О. Бабенко), ФОП Н. Мірко, ФОП Ю. Іванюк.

— Серед завдань, які депутатська група «Рівні можливості» поставила перед собою, — турбота про вразливі верстви населення, відстоювання прав жінок, гендерні питання. Як просувається робота в цьому напрямку?

\"Оксана

— Підтримка вразливих верств населення, особливо — в умовах війни, гендерні питання, відстоювання інтересів жіноцтва громади — це наші пріоритети.

Так, нещодавно ми оглянули стан пологового відділення Звягельської багатопрофільної лікарні: вивчили комплекс медичної допомоги, який надає відділення, оглянули обладнання (закуплене за кошти міського бюджету та отримане в якості гуманітарної допомоги), палати для пологів, операційну та умови у відділенні загалом.

Слід наголосити, що пологове відділення Звягельської багатопрофільної лікарні знаходиться в хорошому стані, проте все ж є необхідність закупівлі нового обладнання (лампи фототерапії та інкубатора для новонароджених). Відповідне рішення вже ухвалено на сесії міської ради 1 червня.

Також, коли постало питання скорочення лікарів жіночої консультації, то саме депутатки відстояли збереження лікарських штатів.

Жінки-депутатки уже мають реалізовані спільні справи. Попереду, я переконана, у нас багато корисних та важливих справ!

Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Звягельської міської ради та
з особистого архіву
Оксани Гвозденко