Чи врятує Случ «Амфібія»  вартістю майже 10 млн грн? Курс на виконання головної передвиборчої обіцянки  депутатський корпус узяв на третьому році каденції

Чи врятує Случ «Амфібія» вартістю майже 10 млн грн? Курс на виконання головної передвиборчої обіцянки депутатський корпус узяв на третьому році каденції

Однією з найбільших екологічних проблем нашого регіону є забруднення та пересихання річки Случ — головної артерії, що забезпечує водопостачанням до сотні тисяч осіб, зокрема, в містах Звягелі, Баранівці та інших громадах Звягельського району.

Під час передвиборчих кампаній усі без винятку політичні сили, громадські активісти, кандидати на посаду міського голови та народних депутатів обіцяли вирішити комплекс проблем, пов’язаних із річкою Случ. Проте, щойно минув політичний «букетно-цукерковий» період, як лідери виборчих перегонів до реалізації цієї обіцянки охололи. Або ж заклики до порятунку річки залишалися лише на рівні слів. Тим часом Случ продовжує повільно вмирати, й особливо це помітно в спекотні літні місяці, коли катастрофічно падає рівень води, а русло рясно заростає зеленню, створюючи ефект болота.

Промінь надії на порятунок водної артерії Звягельщини, після років популізму й нічим не підкріплених обіцянок, з’явився після однієї з липневих сесій міської ради. Депутати ухвалили рішення про виділення коштів у сумі орієнтовно 9,5 млн грн на закупівлю багатофункціональної установки для очищення водойм «Амфібія».

 

\"Чи

На цьому, зокрема, акцентував увагу міський голова Микола Боровець під час прес-конференції за підсумками діяльності органів місцевого самоврядування у першому півріччі 2023 року.

«Тема забезпечення населення якісною водою — одна з найактуальніших для нашого регіону. Вирішення проблеми треба розглядати у двох напрямках: очищення ложа водозабору (водосховища, з якого бере воду Водоканал) і заходи рекреаційного характеру вздовж берегів Случі. Одним із ключових кроків стане закупівля БФУ «Амфібія», на що депутати виділили кошти з міського бюджету. Ця установка оснащена комплектом обладнання, яке дозволятиме поглиблювати русло водойми та чистити його від заростей, а також — проводити зачистку берегів від надмірної рослинності», — сказав Микола Боровець.

Утім, процедура закупівлі швидкою не буде. Комплектуючі поставлятимуться з-за кордону, тому процес триватиме не менше трьох місяців. Багато залежатиме від оперативності постачальника.

«Вивчимо досвід Коростеня, де вже на практиці використовують подібну машинерію. У нас же, у першу чергу, приступимо до очищення водозабору — там, де найбільше скупчення водоростей», — додав міський голова.

Маємо на календарі серпень, і, якщо рахувати його та ще два місяці з анонсованих трьох, то поставку «Амфібії» слід чекати не раніше кінця жовтня. А там уже й до зимових приморозків недалеко. Тож, усе схиляється до того, що активно задіяти багатофункціональну установку для очищення річки Случ та її берегів можна буде лише з настанням весни наступного року. І це — за умови, що процес закупівлі пройде за планом, і його не зірвуть об’єктивні чинники, пов’язані з воєнним станом в Україні та необхідністю перерозподілу коштів на інші потреби.

\"Чи

Пожинаємо плоди багаторічного екоциду


Річка Случ і одна з її приток Хомора роками зазнавали систематичного нищівного впливу від скиду нечистот понінківської картонно-паперової фабрики — великого приватного підприємства, розташованого на Хмельниччині. Жителі Звягеля, Баранівки, Першотравенська — населених пунктів, які безпосередньо залежать від якості води в річці Случ, вживали всіх можливих заходів, щоб привернути увагу контролюючих служб до вирішення проблеми. Проводили виїзди на підприємство й зустрічі з керівництвом, організовували масові віче й перекривали дороги міжнародного значення.

Нагадаємо, лише у квітні цього року Генеральна прокуратура України оголосила про реальні кримінальні справи щодо причетних до екоциду. 28 квітня Офіс Генерального прокурора України повідомив, що «уперше в Україні судитимуть за екоцид двох службовців підприємства, яких обвинувачують в отруєнні водних ресурсів промисловими скидами».

Тоді слідство встановило, що начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання госптовариства з жовтня 2017-го по січень 2021 року не забезпечили якісне та комплексне очищення промислових стоків підприємства від забруднювальних речовин. У процесі виробництва вони систематично умисно здійснювали скиди забруднених зворотних вод у річку, у тому числі — з перевищенням вмісту гранично допустимої концентрації забруднювальних токсичних речовин. Унаслідок цих дій на ділянці близько 4 км від місця скиду зворотних вод фіксували повне знищення живих організмів донної фауни. Причетним, у разі доведення провини, загрожує від 8 до 15 років за гратами.

«Може повернутися віра в ефективність правоохоронної системи», — так цю новину тоді прокоментував народний депутат від нашого округу Дмитро Костюк.

\"Чи

Спроби порятунку Случі


За його підтримки у грудні 2021 року Баранівка отримала в розпорядження міні-земснаряд «Нептун-4», призначений для чищення водойм.

Як запевняв Дмитро Костюк, придбали земснаряд не конкретно для Баранівської громади, а загалом для чистки Хомори і Случі. «Перед тим, як залучати кошти, я казав голові Баранівки, що проситиму його згодом передати на користування земснаряд у Звягель. Чиста річка — це одне з найважливіших наших питань», — стверджував нардеп.

Проте у межах Звягеля обіцяний земснаряд так і не почав працювати. Як свого часу коментував ситуацію Микола Боровець, роботи з очищення Случі в районі Баранівки тривають надто повільно. «Якщо такими темпами чистити, то нам цей земснаряд не перепаде й через 100 років», — зауважив Микола Боровець узимку цього року. Хоча народний депутат і радив громадам домовлятися про спільне використання цього обладнання.

Серед варіантів порятунку річки Случ свого часу розглядали будівництво каскаду дамб і міні-ГЕС. Навіть були спроби розробити проєкт дамби в районі колишнього пивзаводу. Активно це питання обговорювали за попередньої каденції депутатів — у 2019 році. Хоча ще у 2018-му на засіданні спільної комісії за участю депутатів районної і міської рад, представників виконавчих органів міської влади та РДА було вирішено підписати меморандум між міською громадою і громадами району щодо недопущення будівництва дамб і ГЕС на річці Случ. Тоді дійшли до висновку, що штучні гідроспоруди загрожують перетворити Случ на каскад ставків із застояною водою. І можна отримати такий собі «порятунок навиворіт».

\"Чи

Непитна вода в джерелах


Наразі ж є всі підстави констатувати, що річка Случ із кожним роком дедалі міліє, замулюється та поступово перетворюється на болото. У приватному секторі зникає вода у криницях, а наявна — не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Населення Звягельської та суміжних громад, розташованих уздовж Случі, ризикує опинитися без критично важливого джерела води.

Про погіршення ситуації свідчать і результати досліджень питної води у природних джерелах на території міста Звягеля, опубліковані 28 липня Звягельським районним відділом ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України». Аналізи виявили надмірні нітрати у воді та відхилення за мікробіологічними і за санітарно-хімічними показниками у переважній більшості досліджених джерел. Згідно з висновками, придатною до споживання без потенційної шкоди для організму є наразі вода лише в одному джерелі — по вул. Водопровідній. Там вода відповідає вимогам за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

Звягельський районний відділ ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» стверджує, що вода в наступних джерелах не пройшла тест на відповідність усім вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»: джерелі по вул. Ігоря Сікорського, 2; джерелі по вул. Ігоря Сікорського, 13-а; джерелі по вул. Військової доблесті, 25; джерелі по вул. Надслучанській; джерелі по вул. Медовій; бюветі по вул. Ковальського, 2; бюветі по вул. Романа Шухевича, 8-а.

«Споживання води, що не відповідає вимогам за мікробіологічними показниками, є небезпечним в епідемічному відношенні, загрожує виникненням спалаху гострих кишкових інфекцій серед населення, а вода з перевищеним вмістом нітратів може призвести до захворювання на метгемоглобінемію, особливо дітей віком до 3-х років», — йдеться в повідомленні.

\"Чи


Багато залежить від господарства Водоканалу


Очищення річки Случ — один із головних, але далеко не єдиний необхідний крок для забезпечення населення Звягельської громади якісною водою. Багато залежить від стану господарства Водоканалу. Наразі планів, як озвучив міський голова Микола Боровець у ході прес-конференції, на десятки мільйонів гривень. Щоправда, на кінець липня, значна частина із запланованого була на стадії проєктування або «очікується поставка».

Зокрема, очікується поставка обладнання спецпризначення для реалізації наступних проєктів на КП «Звягельводоканал» (інформація з пресрелізу міської ради): системи диспетчеризації, управління та автоматизації (вартість проєкту — 795 тис. грн); станції дозування реагентів із системою управління та автоматизації (2 млн 490 тис. грн); системи управління та автоматизації, диспетчеризації та охоронної системи (396 тис. грн); модер-нізація електролізної установки на фільтрах основного виробництва (4 млн 908 тис. грн);

Проведена закупівля та укладено угоду на виконання робіт на суму 1 млн 491 тис. грн для модернізації комплексу очисних споруд на вул. Житомирській. Проводяться роботи з реконструкції покрівлі насосної станції 2-го підйому (вартість проєкту — 2,863 млн грн).

Одна з наймасштабніших ініціатив, що вже багато років кричить про необхідність, — реконструкція каналізаційної та водопровідної мереж по вул. Лесі Українки (де, нагадаємо пролягає одна з гілок магістрального колектора, що обслуговує пів міста). Проєктні роботи виконані. Оголошено закупівлю робіт (перша черга — каналізація) на суму 42 млн грн.

Виконано реконструкцію водопровідної мережі по вул. Нестора Літописця (вартість проєкту — 1,693 млн грн). На стадії виконання будівельних робіт (виділено з бюджету 1,5 млн грн) реконструкція водогону на вул. Михайлівській. Виконані, так звані, геодезичні та геологічні вишукування, виготовлена проєктно-кошторисна документація, на стадії підготовки документація для проведення закупівлі робіт (виділено з бюджету 5 млн грн) для реконструкції водопровідної мережі на вул. Анни Ярославни. Також придбано засувки на суму 998400 грн.

На стадії проєктування об’єкта перебуває нове будівництво підвищувальної насосної станції на вул. Романа Шухевича (виділено з бюджету 1 млн грн). На стадії виготовлення проєктно-кошторисної документації (виділено з бюджету 12 млн грн) — реконструкція блоків ємностей/аеротенка із заміною турбоповітродувок на очисних спорудах каналізації. Виконані геодезичні та геологічні вишукування, виготовлена проєктно-кошторисна документація, триває стадія проведення закупівлі та кваліфікації учасників щодо реконструкції електричних мереж із встановленням сонячної електростанції на очисних спорудах каналізації в с. Чижівка.

Також на стадії проведення інженерних та інженерно-геодезичних вишукувань і проведення процедури оцінки впливу на довкілля перебуває проєкт із реконструкції водо-
забірних споруд на р. Случ (виділено з бюджету 2 млн грн).

Детальніше про хід реалізації проєктів, спрямованих на покращення інфраструктури КП «Звягельводоканал», газета «Звягель» розповість в окремих публікаціях.

\"Чи




«Певно, для того й існує місцеве самоврядування, щоб забезпечувати людей, у тому числі — якісною водою. На жаль, я поки що якогось чіткого плану та, навіть, розуміння необхідних кроків у місті не чув», — неодноразово в попередні роки стверджував народний депутат Дмитро Костюк. Він висловлював переконання, що вирішення проблеми забезпечення населення якісною питною водою потрібно розпочинати зі складання чіткого плану з подальшою послідовною його реалізацією. Можливо, закупівля згаданої вище БФУ «Амфібія», в поєднанні з багатомільйонними інвестиціями (анонсованими органами місцевого самоврядування на покращення інфраструктури КП «Звягельводоканал»), дозволить Звягельській громаді зробити перші важливі кроки в цьому напрямку.

Матеріал написаний за підтримки ГО «Інститут масової інформації», що реалізує проєкт «Підтримка активних громадян під тиском в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Олег БРЮХАНОВ
Фото Артема ТАРАСЮКА