НАБУВ ЧИННОСТІ ЗАКОН «ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО НОТАРІАТ»

Мешканці Новоград-Волинського району можуть з полегшенням зітхнути. Нарешті набув чинності Закон Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо повноважень по вчиненню нотаріальних дій посадовими особами, органів місцевого самоврядування (1054VI).
З березня цього року Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон про внесення змін до Закону про нотаріат щодо повноважень посадових осіб органів місцевого самоврядування по вчиненню окремих нотаріальних дій, авторами якого є народні депутати Микола Томенко та Сергій Міщенко, та на який так чекали новоград-волинці, особливо з віддалених населених пунктів.
Закон повертає уповноваженим посадовим особам органів місцевого самоврядування права вчиняти визначені законом нотаріальні дії в населених пунктах, де немає нотаріусів та виправлення тим самим соціальної несправедливості щодо жителів сіл та селищ. Закон сприятиме підвищенню рівня доступу громадян до нотаріальних послуг та зменшенню витрат громадян у сфері цивільно-правових відносин.
Цей Закон у першу чергу спрощує доступ до нотаріальних дій людям похилого віку, котрі проживають у сільській місцевості. Адже часто віддаленість населених пунктів від районного центру та недостатнє транспортне сполучення між ними призводить до значних вартісних витрат за вказані послуги, а часто й до неможливості отримати доступ до нотаріальних послуг. Згідно з Законом, уповноваженим особам органів місцевого самоврядування (як правило секретарям відповідних селищних рад) надається право вживати заходів до охорони спадкового майна; посвідчувати заповіти; засвідчувати вірність копій документів і виписок з них; видавати дублікати посвідчених ними документів.
Окрім того, до нотаріально посвідчених прирівнюються «довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, посвідчені уповноваженою посадовою, службовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління та розпорядження корпоративними правами, довіреностей на право розпорядження транспортними засобами».
Принагідно ще раз нагадаю, що відповідно до Розпорядження Головного управління юстиції в Житомирській області від 11 листопада 2008 року за №78833/8, нотаріуси надаватимуть безкоштовні консультації та правову допомогу населенню нашого району. Так що сміливо телефонуйте:

  • Качан Вікторія Олександрівна, вул.Шевченка, 64; т. 3-50-54;

  • Лавренюк Тетяна Григорівна, вул.Шевченка, 29; т. 2-07-63;

  • Люлевич Анатолій Іванович, вул.Рози Люксембург, 7; т. 5-34-11;

  • Мякотіна Ніна Федорівна, вул.Кірова, 52-Б; т. 3-52-76;

  • Плюйко Володимир Павлович, вул.Кірова, 8; т. 5-64-99;

  • Якубовська Тетяна Олексіївна, вул.Шевченка, 37/2; т. 5-51-91;

  • Лінкевич Броніслав Адамович, вул.Рози Люксембург, 5, т. 2-12-45;

  • Борисюк Лариса Миколаївна, вул.Соборності, 1, т. 3-53-40.


В.П.ПЛЮЙКО, приватний нотаріус