Як Звягельська міська територіальна громада підтримує Воїнів  та допомагає Збройним Силам України

Як Звягельська міська територіальна громада підтримує Воїнів та допомагає Збройним Силам України

Вже 21 місяць український народ щогодинно виборює право на життя у вільній країні. Для більшості українців війна стала найтяжчим випробуванням у житті, яке змінило кожного. Воїни Збройних Сил України кожен день мужньо боронять нашу рідну землю та захищають нас від російських загарбників, тисячі сімей живуть у тривозі за рідних та близьких, які нищать ворога у найгарячіших точках.




Підтримка Збройних Сил України та їх родин — як психологічна, так і матеріальна — безумовно на першому місці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення російського агресора Звягельська міська територіальна громада щоденно підтримує та всіляко допомагає нашим Захисникам і Захисницям. Всі, як один, долучаються до збору коштів, продуктів харчування, одягу, взуття, теплих речей, засобів гігієни, медичних засобів тощо.

Повномасштабне вторгнення змінило пріоритети бюджету Звягельської міської територіальної громади.

На підтримку обороноздатності надали військовим частинам, підрозділам територіальної оборони, ТЦК та СП (військкоматам) тощо майже 200 млн грн на закупівлю необхідного обладнання для виконання завдань.

Задля збереження життя і здоров’я Воїнів, на закупівлю медикаментів для надання медичної допомоги військово-службовцям виділили 1 млн грн.

Закупили військові облігації на 220 млн грн. Це — наш загальний вклад у підтримку Збройних Сил України та економіки держави сьогодні.

52 військовослужбовці отримали кошти на придбання житла, а це — 54,4 млн грн.

У громаді військовослужбовцям забезпечили пільгове перевезення на 4 млн грн. Герою України, який проживає в нашій громаді, здійснюється відшкодування за паливно-мастильні матеріали.

У нинішніх умовах гостро постало й питання реабілітації поранених захисників: враховуючи цю нагальну потребу, провели капітальний ремонт у відділенні комплексної реабілітації, який завартував майже 6,2 млн грн. Нове обладнання забезпечить сучасний підхід до реабілітації й ефективне відновлення військових.

Значну фінансову допомогу спрямували на підтримку родин воїнів, які захищають нас від російської агресії. Відповідно до рішень міської ради, діти військовослужбовців у загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладах мають пільгу на харчування: з місцевого бюджету на це спрямовано майже 18 млн грн.

Також цього року дітям захисників виплатили допомогу на оздоровлення, загальною сумою 10,5 млн.

У листопаді 2023 року при управлінні соціального захисту населення Звягельської міської ради розпочав роботу відділ по роботі з ветеранами. Головне завдання відділу — співпраця з ветеранською спільнотою громади, турбота про них, напрацювання ветеранської політики, налагодження співпраці з усіма відповідальними за впровадження цього напрямку роботи.

Також на базі «Центрального бібліопростору ім. Юрія Ковальського» діє ветеранський простір, який надає можливість реалізовуватися ветеранам, комунікувати та вирішувати нагальні питання.

Підприємці Звягельської громади неодноразово надавали нашим захисникам фінансову та матеріальну допомогу транспортними перевезеннями, паливно-мастильними матеріалами, продуктами харчування, закуповували автомобілі, обладнання, будівельні матеріали, проводили ремонт техніки.

Заклади, установи та організації громади активно проводять благодійні акції, ярмарки, концерти, екскурсії, мистецькі виставки, спрямовані на вшанування пам’яті загиблих захисників України, підтримку військовослужбовців ЗСУ та їх родин. Діти й педагоги закладів освіти проводять збір коштів на обладнання та устаткування, зокрема, на квадрокоптери, автомобілі, лазерні далекоміри, електроплитки. Зібрали понад 4 тис. скляних банок для виконання завдань військовими підрозділами. Плели маскувальні сітки, шкарпетки, виготовляли окопні свічки, збирали і здавали макулатуру для збору коштів.

Організовуються благодійні патріотичні спортивні заходи: легкоатлетичні пробіги, велопробіги «Їдемо! Допоможемо! Переможемо!», благодійні турніри та міні-турніри з різних видів спорту. На честь головнокомандуючого Збройними Силами України, нашого земляка Валерія Залужного відбувся Всеукраїнський дитячий футбольний турнір.

Вдруге провели загальноміську акцію «Подаруй прапор захисникам», під час якої зібрано й передано на фронт 132 прапори для встановлення у звільнених населених пунктах.

Звягельська міська територіальна громада, міська рада, виконавчий комітет, працівники всіх галузей та сфер забезпечення життєдіяльності громади, бізнес, аграрії, волонтери, благодійники спрямовують усі зусилля на підтримку наших Захисників і Захисниць, які щодня доводять свою силу і міць, демонструють незламність і жагу до Перемоги.

\"Як

Герої України — гордість Звягеля!


Звання Герой України присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень. Присвоєння звання Герой України провадиться Указом Президента України. Наші земляки також удостоєні цього почесного звання:

Іван Віннік — український військовослужбовець, полковник Збройних Сил України, командир окремої механізованої бригади оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, Герой України!

Олег Гончарук — український військовослужбовець, полковник Збройних Сил України, лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, кавалер ордена «За мужність» ІІІ ступеня, Герой України. У жовтні 2022 року увійшов до списку 25 найвпливовіших українських військових від NewVoice.

Володимир Гринюк — український військовослужбовець, майор Збройних Сил України, Герой України.

Олександр Павлюк — український військовослужбовець, генерал-лейтенант Збройних Сил України, Герой України. Перший заступник міністра оборони України, член Ставки Верховного Головнокомандувача.

Володимир Сидунець — український військовослужбовець, старший лейтенант Збройних Сил України, Герой України.

Сергій Собко — український військовослужбовець, бригадний генерал Збройних Сил України, начальник штабу, заступник командувача сил територіальної оборони Збройних Сил України. С. Собко став одним із героїв фільму «Рейд. Сила нескорених».

Посмертно звання удостоєні:


Вадим Блищик — Герой України посмертно, молодший лейтенант Збройних Сил України, командир механізованого взводу механізованої роти 2-го механізованого батальйону 30-ї механізованої бригади імені Костянтина Острозького. Загинув на полі бою, віддавши своє життя за Україну.

Андрій Верхогляд — Герой України посмертно, підполковник Збройних Сил України посмертно, командир батальйону 72-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України. Загинув на полі бою, віддавши своє життя за Україну.

Кирило Марач — Герой України посмертно, головний сержант Збройних Сил України. Служив у розвідувальному батальйоні, де пройшов шлях від стрільця-навідника до
командира взводу. Загинув на полі бою, віддавши своє життя за Україну.

Василь Поліщук — Герой України посмертно, молодший сержант Збройних Сил України. Загинув на полі бою, віддавши своє життя за Україну.

Роман Вовчик — Герой України посмертно, молодший сержант Збройних Сил України. Загинув на полі бою, віддавши своє життя за Україну.

Пишаємось нашими славетними Героями-земляками!

Живі, поки пам’ятаємо…


\"Як

Берегти пам’ять про своїх Героїв, вшановувати їх та бути вдячними за жертву — шлях, який щодня обирають українці. Звягельська громада шанує подвиг земляків, які заплатили життям за захист Батьківщини.

У знак шани загиблих Захисників та Захисниць у громаді облаштували Сквер пам’яті, де представлені світлини наших захисників, які стали небесним військом та увійшли в історію як Герої, Захисники, Миротворці…

Це місце стало сакральним. Жителі та гості міста, рідні та близькі полеглих приходять вклонитися їхньому подвигу.

За мужність і відвагу при захисті Вітчизни 147 військовим, які були жителями нашої громади і загинули, боронячи Україну, посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин Звягеля».

Наші герої заплатили надвисоку ціну, завдяки якій ми продовжуємо жити. Це — наш біль і наша гордість за те, що ми мали честь жити з ними в одній громаді. Ми пам’ятаємо їхню незламність та відвагу. Їхні подвиги ніколи не забудуться. На прикладах їх героїчних вчинків виховуватимуться багато поколінь українців — відважних, гордих, сміливих, вільних і щасливих мешканців незалежної країни.

\"Як

Хай славляться імена Героїв, які поклали життя за нашу свободу.


Вічна їм пам’ять та слава! Слава Україні!


Слава її Героям!


Відділ інформації міської ради