«Це була мрія мого життя»

«Це була мрія мого життя»

Ми всі буваємо з різних причин невпевненими в собі. Для Людмили Соломончук із Великого Молодькова цією причиною була зайва вага. З дитинства вона була пампушечкою, її це гнітило все життя. Намагалася худнути багато разів, але суттєвих змін не досягала. У селі, знаєте, завжди не доходять руки до себе — городи, господарство і загалом багато роботи. 

 

«Це була мрія мого життя»

Проте, вона змогла. Її історія — приклад того, що ніколи не варто зраджувати своїй мрії. У 50 років Людмила кардинально змінила свої звички харчування, почала займатися спортом і майже удвічі зменшилася в обсягах — зі 106 кг стала важити 54 кг: «Це була мрія мого життя, — каже жінка. — Я коли у школу ходила, то важила більше, ніж тепер. У житті можливо все. Головне вірити, діяти і не здаватися».

Приємно бачити щасливі очі, коли людині вдається те, до чого вона довго прагне. Людмила настільки захопилася процесом схуднення, що це морально допомогло їй протистояти стресу, який охопив українців із початком повномасштабної війни.

— Багато проблем у житті виникає через надмірну вагу, — поділилася Людмила своєю історією. — Я їх усіх позбулася. Тепер почуваюся значно здоровішою, молодшою, красивішою та енергійнішою. А передувала цьому значна робота над собою.

Чомусь звично думати, що правильне харчування — це несмачно. Хибна думка! Отримую надзвичайне задоволення від процесу приготування корисних рецептів. Багато кого дивує, що можна собі ні в чому не відмовляти. Я не відмовляю — окрім традиційних дієтичних страв, готую різноманітні десерти, рулети, печінковий торт з правильним (!) майонезом, навіть домашню ковбасу, чебуреки, пельмені, сосиски та олів’є. Уявляєте? Усе це — лише правильного приготування.

Обожнюю яскраві сніданки, як витвір мистецтва. На все це потрібен час і знання, але поступово вчишся і кайфуєш від цього.

Їжу солю мало (дозволяється лише 3 грами на добу, морська або йодована сіль) — наприкінці приготування або перед подачею. На олії нічого не смажу, добавляю лляну або оливкову безпосередньо в їжу. Воду треба споживати за нормою, залежно від ваги людини. Починала я з 3 літрів, зараз — 1,5 літри. До речі, після 22-ї години споживати воду не варто, щоб не було набряків. Вранці — стакан води натщесерце, через 40 хв — сніданок, через три години — прийом їжі, щоб не було неправильних перекусів, через 40 хв — знов п’єш воду. У норму споживання води, як відомо, не входить ані кава, ані чай, ані суп тощо. 

— Чи можна досягти самотужки вагомих результатів, чи все ж таки не обійтися без порад фахівців?

— Самотужки навряд чи. Потрібні не лише знання, а й мотивація. Це — тривалий процес, мій марафон схуднення тривав рік і чотири місяці, керував ним дієтолог Руслан Карпенко з Сум — переможець реаліті-шоу «Зважені та щасливі», який на проєкті схуднув на 86 кг, відкрив мережу спортзалів, допомагає людям вести здоровий спосіб життя. Якщо ти в себе не віриш, — знайди того, хто повірить у тебе і допоможе фаховими порадами. Бо це — ціла наука, багато підрахунків, постійний контроль себе, фізична робота над собою.

«Це була мрія мого життя»

— Участь у марафоні, мабуть, була виснажливою?

— Ні, я кожного дня чекала, як свято. Цікаво було, якими будуть сьогодні тренування, нові рецепти… Це мене дуже захопило. А коли ще стаєш на ваги і бачиш класний результат, то це — справжня ейфорія. 

У мене перестали боліти ноги, аналізи щитовидки значно покращилися, я припинила пити таблетки від тиску. Організм мені віддячив за турботу про нього. 

Енергії скільки в мене з’явилося! Я відчула, що можу фізично працювати. Раніше, бувало, просила інших допомогти по господарству. 

Раніше було соромно, коли я приходила кудись і мені здавалося, що я там найгрубіша. Худі люди не зрозуміють, яке це щастя — закласти ногу на ногу, швидко йти по вулиці, підійнятися на 5-й поверх без ліфту і не захекатися. Це дрібниці, які роблять життя комфортнішим. 

Але дуже важливо, ставши на шлях схуднення, дотримуватися правил постійно. Бо наш організм дуже розумний і хитрий.

«Це була мрія мого життя»

— Багато спокус навколо. Навіть, на власній кухні, коли готуєш смачненьке для своєї сім’ї. Як не схибити на цьому шляху?

— Спокус багато, усе залежить від внутрішнього настрою. Схибиш — починаєш набирати вагу. 

Добре, коли тебе підтримують близькі. Мене дуже надихають діти. Старший син оплачував мою участь у марафоні, менший купив багато необхідного: ваги, спортивне приладдя, килимок для зарядки. Антипригарну сковорідку чоловік подарував на день народження. 

— Сини задоволені вашим результатом?

— Дуже задоволені. Давали мені гроші, щоб я оновила гардероб після схуднення.

— Що ви відчули, коли пішли купувати одяг, маючи нарешті струнку фігуру?

— Раніше мені було завжди соромно, що я груба. Нічого, що мені подобалося, не могла собі придбати. Тепер люблю приміряти одяг, полюбила джинси (сміється — авт.). 

Якось із сином Богданом зайшли в магазин і я поміряла сукню. Вона була дорогою, дуже мені сподобалася, але я не мала на неї потрібної суми. Син наполіг, щоб купила і допоміг із грошима.

«Це була мрія мого життя»

— А чоловік як відреагував на ваші кардинальні зміни фігури? Відчули, що стали йому більше подобатися?

— Звісно. Але коли занадто схудла, то він просив мене зупинитися, кажучи, що від мене лишилися самі кості (сміється — авт.). Постійно вмовляю, щоб він перейшов зі мною на правильне харчування, пропоную йому корисні страви, але поки безрезультатно. Він любить смачно і ситно поїсти, і не бажає калорії рахувати.

— Окрім зменшення ваги удвічі, що дав вам марафон схуднення?

— Характер бійця. Навчив боротися за результат. Я стала дуже активною, все встигаю: і худнути, і готувати (і собі, і рідним), і поратися, і на роботу ходити. Стала впевненою в собі, полюбила фотографуватися (сміється — авт.). Менше звертаю уваги на негаразди, проблеми. От, навіть, коли в селі почали обговорювати мої зміни в зовнішності. Побалакали і перестали (сміється — авт.).

— Тобто в селі про вас говорили, коли ви худнули?

— Так, люди були в шоці, що тільки не вигадували: що я важко захворіла, що п’ю таблетки, або що стараюся, бо чоловік завів коханку... Хтось заздрив, хтось підтримував, хтось вигадував нісенітниці. 

— Правильне харчування — це недешево?

—Так, але я навчилася заміняти дорогі продукти дешевшими, спрощувати інгредієнти в рецептах. Наприклад, авокадо можна замінити грецькими горіхами, червону рибу — хребтом, рисове борошно — цільнозерновим, дорогі сорти риби — хеком, гриби — капустою тощо. 

Створила власний канал у Телеграмі, щоб навчати правильному харчуванню. Кому цікаво — телефонуйте, мій номер: (096) 146 33 63.

«Це була мрія мого життя»

— Люди цікавляться вашою історією? Просять допомоги у схудненні?

— Багато хто цікавиться, телефонує, але не всі готові почати і пройти цей шлях. Є жінки, яким я допомогла скинути по 20-30 кілограмів, і вони мені дуже вдячні, ми спілкуємося і підтримуємо одна одну.

— Що ж, дякуємо, що розповіли, можливо, когось і надихнули. Хай більше в нашому з вами житті трапляється історій, коли ми досягаємо цілей.

— Дякую вам щиро!

Розмовляла Юлія КЛИМЧУК