Вітаміни навколо нас:  усе про гарбузове насіння

Вітаміни навколо нас: усе про гарбузове насіння

Насіння гарбуза надзвичайно корисне для здоров’я. У ньому міститься практично вся таблиця Менделєєва: цинк і кальцій, калій і селен, магній і натрій, залізо і марганець, фосфор. Крім того, до складу насіння входять вітаміни групи В, А, Е, С, К, Д, різні кислоти.

 
  1. Яке насіння гарбуза корисніше —сире чи смажене?

При високотемпературній обробці в насінні гарбуза руйнується левова частка корисних речовин, які, до того ж, стають шкідливими для організму. Так, при температурі, що перевищує 90 °C, із насіння випаровуються ефірні олії, запускається окисний процес, що супроводжується утворенням вільних радикалів — токсичних речовин, які отруюють наш організм. Тож корисне для організму лише сире очищене насіння гарбуза.

  1. Скільки гарбузового насіння корисно з’їдати в день?

Відповідь на це питання неоднозначна. Якщо ви не маєте проблем із зайвою вагою і не схильні до повноти, то сміливо можете з’їдати до 100 г сирого насіння гарбуза в день. Якщо ви стежите за фігурою, дієтологи рекомендують обмежити вживання цього продукту до 30-60 г на добу.

  1. Чи допомагає насіння гарбуза схуднути?

Насіння гарбуза — дуже калорійний продукт, у 100 г якого міститься: білків — 25 г; жирів — 46 г; вуглеводів — 5 г; калорій — 560 ккал.

З огляду на калорійність гарбузового насіння, дієтологи рекомендують при його вживанні дотримуватися норми в 20-30 г, особливо якщо ви схильні до набору зайвої ваги або активно з нею боретеся. Якщо менше склянки гарбузового насіння за один прийом ви не їсте, то «відпрацьовувати» зайві калорії доведеться у спортзалі.

У той же час не можна не відзначити і користь гарбузового насіння для схуднення. Насіння гарбуза містить велику кількість клітковини, що очищує кишківник, нормалізує випорожнення і прискорює метаболізм, що, своєю чергою, сприяє більш інтенсивному жироспалюванню.

Якщо ваша мета — схуднути, але при цьому зберегти м’язову масу, то допоможе гарбузове насіння, багате рослинним білком.

Не можете побороти потяг до солодкого і звести до мінімуму кількість перекусів? І знову на допомогу прийде насіння гарбуза, яке довго засвоюється і має низький глікемічний індекс, завдяки чому не виникає різких стрибків цукру в крові і зменшується бажання поласувати смачним тістечком.

  1. Яка користь від щоденного вживання насіння гарбуза?

1. Покращиться настрій

Амінокислота триптофан підвищує вироблення гормону задоволення — серотоніну, завдяки чому поліпшується емоційний фон, легше переносяться стреси. Ближче до ночі серотонін перетворюється в мелатонін, який регулює фази сну і неспання, бореться з безсонням, допомагає виспатися.

Але і це далеко не всі корисні властивості насіння гарбуза. Включаючи цей продукт у щоденний раціон, ви поліпшите когнітивні функції, зміцните пам’ять, знизите стомлюваність, поліпшите в цілому функціонування головного мозку.

2. Зміцниться імунітет

Хочете забути про застуду, нежить та кашель? Включіть у свій щоденний раціон гарбузове насіння, що містить цинк — мікроелемент, який є природним імуномодулятором, необхідним для повноцінної роботи вилочкової залози. Саме цей орган виробляє Т-лімфоцити, які нейтралізують бактерії і віруси. Важлива і роль селену в зміцненні імунітету, оскільки цей мікроелемент бере активну участь у виробленні еритроцитів.

3. Нормалізується випорожнення

У насінні гарбуза міститься досить велика кількість клітковини, що абсорбує і виводить продукти розпаду метаболітів, що регулює вироблення харчових ферментів і поліпшує обмінні процеси. Ви забудете про закрепи, шлункові спазми і підвищене газоутворення, якщо кожен день з’їдатимете близько 60-100 г насіння гарбуза.

4. Зменшаться набряки

Порушення сольового обміну, захворювання нирок, печінки і серця можуть стати причиною набряклості кінцівок і обличчя. Насіння гарбуза володіють м’яким діуретичним (сечогінним) ефектом, забезпечують організм калієм, кальцієм і магнієм, які входять до їхнього складу. Щоденне вживання гарбузового насіння допоможе не тільки зменшити набряки, але і знизить ризик утворення оксалату кальцію в сечі, тим самим попередивши розвиток сечокам’яної хвороби.

5. Нормалізується тиск

Регулярне вживання насіння гарбуза знижує кров’яний тиск і зміцнює стінки артерій, а все — завдяки фолієвій і лінолевій кислотам. Магній і калій регулюють роботу серцевого м’яза, а залізо підвищує гемоглобін, знижуючи ризик розвитку анемії. Поліненасичені жирні кислоти нормалізують кровообіг, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок у судинах, попереджаючи розвиток тромбів.

6. Зміцняться кістки

Цинк і фосфор відповідають за зміцнення кісткової тканини, перешкоджають розвитку остеопорозу і артриту. Якщо ж проблеми з кістково-м’язовим апаратом уже розвинулися, то щоденне вживання насіння гарбуза в поєднанні з медикаментозною терапією допоможе зменшити запалення і прояв больового синдрому на ранніх стадіях захворювання.

7. Зменшиться прояв простатиту

Завдяки вираженим протизапальним властивостям цинку, очищене сире насіння гарбуза сприяє зменшенню запалення, локалізованого в передміхуровій залозі. Вживати насіння рекомендується також для профілактики простатиту і підтримки статевої функції у чоловіків.

8. Покращиться стан шкіри, волосся і нігтів

Багатий склад насіння гарбуза, до складу якого входять цинк, вітаміни А, Е, С і жирні кислоти, допомагає зберегти шкіру пружною і еластичною, попереджає передчасну появу зморшок, оновлює клітини епідермісу. До речі, саме цинк, згідно з висновком Американської академії дерматологів, вкрай важливий для лікування і профілактики вугрового висипу. Якщо кожен день ви з’їдатимете по жмені насіння, вже через місяць побачите посилення росту волосся і його потовщення, нігті стануть міцнішими і перестануть розшаровуватися, зменшиться кількість вугрових висипань.

9. Знижується ризик розвитку раку молочної залози

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в медичному журналі «Nutrition and Cancer», вживання продуктів, до складу яких входять фітоестрогени, зменшує ризик розвитку раку молочної залози. Крім того, фітоестрогени, які у великій кількості присутні в насінні гарбуза, сприяють збереженню молодості жіночого організму, оскільки діють подібно до жіночих статевих гормонів (естрогенів), вироблення яких з віком скорочується.

10. Нормалізується вміст цукру в крові

Вживаючи 30-60 г гарбузового насіння в день, ви нормалізуете вміст цукру в крові. А все завдяки магнію, що міститься в насінні гарбуза. Брак саме цього макроелементу спостерігається у 40% пацієнтів із діагнозом «цукровий діабет». Оскільки в процесі переробки цукру витрачається близько 98% магнію, його необхідно щодня поповнювати ззовні. В іншому випадку існує високий ризик розвитку серцевих патологій, дегенеративних захворювань, порушення зору, підвищення кров’яного тиску й ожиріння. Разом із тим на одне лише насіння не варто сподіватися в питаннях профілактики цукрового діабету 2-го типу.

11. Нейтралізуються кишкові паразити

Сире гарбузове насіння споконвіку використовується в боротьбі з кишковими паразитами. А все завдяки амінокислоті кукурбітин, яка знищує паразитарних черв’яків.

  1. Однак існує шкода через споживання гарбузового насіння

Надмірне захоплення гарбузовим насінням загрожує наступними наслідками:

розладом травлення (частіше — збільшенням закрепів);

підвищеним газоутворенням;

збоєм у функціонуванні нервової системи;

алергічними реакціями (аж до анафілактичного шоку);

набором ваги.

  1. Протипоказання до вживання насіння гарбуза

Цей продукт протипоказаний при індивідуальній непереносимості, підвищеній кислотності шлунку, гастриті і виразковій хворобі в стадії загострення, каменях у нирках і печінці, оскільки насіння гарбуза володіє вираженою жовчогінною дією.

У всіх інших випадках сире гарбузове насіння, яке можна додавати в салати і соуси, збагатить ваш раціон вітамінами й мінералами.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної 
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю 
та профілактики хвороб МОЗ України»