Плату за воду у Звягелі пропонують піднімати поступово

Плату за воду у Звягелі пропонують піднімати поступово

Населення Звягеля сплачує за водопостачання й водовідведення за довоєнними цінами, сформованими в реаліях 2021 року. Відтоді собівартість цих послуг значно зросла, проте органи місцевого самоврядування утримували рівень тарифу. Різницю між економічно обгрунтованим і фактично діючим тарифом компенсували з міського бюджету. Так, у 2022 році сума відшкодувань склала 22,2 млн грн, у 2023 році — 19,1 млн грн.

У 2024 році компенсувати тарифну різницю КП ЗМР «Звягельводоканал» у повному об’ємі немає можливості, оскільки з місцевих бюджетів вилучили вагомі надходження. Зокрема, військовий ПДФО. Про це інформує Звягельська міська рада.

Днями на засіданні виконавчого комітету розглянули питання тарифів на воду. Проте проєкт рішення щодо підвищення не набрав достатньо голосів.

Члени виконавчого комітету, спільно з директором КП ЗМР «Звягельводоканал», взялися шукати інші шляхи виходу з кризової ситуації, що виникла внаслідок недоотримання підприємством коштів за надані послуги.

 
  1. Вартість електроенергії зросла в понад два рази

Нині населення за водопостачання й водовідведення разом сплачує 44,71 грн за куб. Це — тариф 2021 року. Відтоді вартість електроенергії, що є однією з основних складових собівартості тарифу на воду, зросла із 3,57 грн до 7,78 грн за кіловат (у 2,18 рази). Попри енергоефективні заходи на КП ЗМР «Звягельводоканал», підприємство сплатило у 2023 році за енергоносії майже 21 млн грн.

Також із 2021 року зріс розмір мінімальної заробітної плати, суттєво подорожчали реагенти для очистки води.

Це призводить до значного дисбалансу між реально діючим і економічно обгрунтованим тарифом.

  1. Частина споживачівуже платять за новим тарифом

У вересні 2023 року тарифи на централізоване водопостачання й водовідведення пройшли процедуру перевірки Держпродспоживслужби, комісій при міській раді та були встановлені рішенням виконавчого комітету Звягельської міської ради від 27.09.2023 р. №899 (із 01 жовтня 2023 р.) для всіх груп споживачів на рівні:

тариф на централізоване водопостачання — 31,14 грн за кубометр;

тариф на централізоване водовідведення — 38,88 грн за кубометр.

Для тих, хто отримує обидві послуги, тариф становить 70,02 грн (зростання в 1,57 рази). Але наразі таку ціну за воду сплачують бюджетні установи, юридичні особи, підприємства та фізичні-особи підприємці.

«Для забезпечення стабільної роботи водоканалів та безперебійної подачі води багато міст України йдуть на непопулярні кроки — приймають рішення про встановлення економічно обгрунтованих тарифів. Наше місто не є винятком. На сьогодні вдається утримати тарифи від подальшого зростання завдяки проведенню модернізації обладнання та скороченню штату. Водоканал виконує зобов’язання щодо сплати податків, виплати заробітної плати, оплати енергоносіїв, у тому числі — завдячуючи фінансовій підтримці з місцевого бюджету. У разі її відсутності, виконувати фінансові зобов’язання буде складніше», — коментують у міській раді.

Плату за воду у Звягелі пропонують піднімати поступово

  1. Компромісний варіант

«Один із варіантів вирішення проблеми запропонував у ході засідання виконавчого комітету міської ради директор КП ЗМР «Звягельводоканал» Олександр Тимофіїв. А саме: запроваджувати встановлений тариф поступово, а різницю компенсувати за рахунок коштів із міського бюджету, які вже виділені на такі цілі», — повідомляє відділ інформації міської ради.

Йдеться про те, щоб із 1 червня запровадити у Звягелі тариф у розмірі 80% від встановленого у вересні 2023 року. Тобто, 56 грн за кубометр — за водопостачання й водовідведення разом.

«Тривають пошуки варіантів стабільної роботи підприємства та надання безперебійного постачання води в оселі. При запроваджені з 1 червня 80% вартості встановлених тарифів витрати споживачів зростуть у середньому на одну особу на 22,58 грн, а часткова дотація забезпечить стабільне надання комунальних послуг. Споживачам, які мають право на отримання пільг та субсидій, витрати покриватимуть у встановлених законодавством розмірах», — пояснюють у відділі інформації міської ради.

Олег БРЮХАНОВ