РАЗОМ — І В ГОРІ, І В РАДОСТІ

У минулому випуску «Відвертої розмови» ми давали поради жінкам — як знайти шлях до серця чоловіка. Цього разу, як і обіцяли, подаємо поради психолога Георга Смола — як чоловікові знайти стежку до серця своєї дружини.
Ці поради допомогли десяткам тисяч сімей знайти гармонію і щастя у своєму подружньому житті. Тож читайте — і втілюйте в життя.

ЯКЩО У СТОСУНКАХ — «ХОЛОДОК»...
Коли чоловік неуважний до своєї дружини, то це ображає її більше, ніж йому здається. Вона починає віддалятися від нього, а якщо він і далі продовжує «ранити» її почуття, вона духовно, душевно і фізично відмежовується від нього. Іншими словами, вона намагатиметься уникати з ним попередніх стосунків. Ви ніколи не зауважували, як від вас відмежовується дружина, якщо ви її чимось образили? Вона уникає не тільки розмови з вами, а й вашого дотику. Жінка просто не довірятиме чоловікові, який постійно ранить її почуття.
Деякі люди виправдовуються: «Але ж він/ вона знехтувала моїми почуттями». На думку психолога Генрі Брандта, немає такого поняття, як «поранені почуття». Він говорить: «Поранені почуття треба назвати своїм іменем — це гнів. Необов’язково, щоб ваша дружина відповіла вам гнівом. Ми повинні поставити собі за мету так змінити нашу поведінку, щоб у дружини не виникало жодних підстав гніватися на нас».
Щоб зрозуміти, чому дружина відмежовується, коли ви її ображаєте, уявіть, що ви — власник нового автомобіля. Коли ви вперше заводите цю чудову автомашину, ви задоволені, усе ваше єство ніби говорить: «Я люблю його». Оскільки ви любите це авто, то витрачаєте багато часу й уваги, щоб утримувати його в порядку. Якщо в моторі починає щось стукати, витікає мастило, почала облазити фарба і під час грози раптом перестали працювати двірники, то ви починаєте нервувати. А з часом з’являється тисяча причин, щоб позбутися цього автомобіля. Ви його любите, поки він вам подобається. Але як тільки він починає ламатися, ви думаєте, що краще було б ніколи його не купувати.
Щось подібне може статися і з роботою. Чи доводилося вам звільнятися лише через те, що вам не сподобався шеф чи колеги по роботі? Я пам’ятаю, як мені одного разу подобалася робота, поки мене не образив директор. Відтоді я почав думати, як багато є причин поміняти місце праці. І хоч я знав, що відбувається в моєму житті, та я був не в силах проконтролювати свої почуття. Вони змінилися, і мені вже не подобалася ця робота. Я навіть не хотів там з’являтися.
Коли ми ображені, то схильні до загальноприйнятого шаблону поведінки. Наш духовний рівень дуже чутливий до помилок людей, які нас образили. На емоційному рівні ми відчужуємося від них, уникаємо фізичного контакту з ними. А на душевному рівні ми замикаємося.
Я це часто міг спостерігати за своєю дружиною. У День Валентина, коли я пішов грати в баскетбол, замість того, щоб прийти на святкову вечерю при свічках, вона була настільки розгнівана, що навіть не захотіла розмовляти зі мною. Вона не хотіла доторкнутися до мене і не могла терпіти моїх дотиків. Чи ви колись пробували обійняти свою розгнівану дружину? Можливо, ви навіть критикували її за те, що вона ухилялася від ваших обіймів?
Ви мусите визнати, що ви самі винні в її холодному ставленні до вас. Скажіть їй: «Я розумію, що ти уникаєш моєї присутності». Якщо дружина ухиляється від ваших дотиків, якщо в неї нема таких, як колись, романтичних почуттів до вас, або якщо вона намагається на якийсь час уникнути вашої присутності, то ви можете бути впевнені, що чимось її розгнівали.
Коли ми одного разу їхали на вечірку, по дорозі сталося те, що аж ніяк не назвеш смішним. Жартуючи, Ніна сказала, що задумала пофліртувати з моїм шефом. Це мене дуже розгнівало. Я взагалі не розумів, як їй могла прийти в голову така думка, і сказав: «Ніно, ти не можеш цього робити. Я просто нікуди не поїду, якщо в тебе такий задум».
Я зупинив авто і голосно крикнув: «Це був би сором для мене». Вона ще трохи поглузувала з мене, а потім призналася, що це всього-на-всього жарт. Але моєї грубості було забагато для неї Вона розплакалася. Я зрозумів, що був неправий, і спробував усе владнати. Але чим більше я говорив, тим більше шкодив. На вечірці вона щоразу відводила погляд, коли я на неї дивився. Вона перебирала в голові причини, які б могли пояснити, чому її чоловік «зіпсувався». Мені було потрібно кілька днів, щоб усе це владнати.
Як чоловік може виправити ситуацію, коли образив свою дружину? Як зберегти гармонію стосунків?
Гармонія можлива лише тоді, коли між вами і вашою дружиною не залишилося неспростованих образ.
Якщо у ваших стосунках присутні гармонія і єдність, — у вас обох буде бажання більше часу проводити разом і спокійно спілкуватися. Ваша дружина буде врівноваженішою. Вона буде емоційно і фізично відкрита для вас. Але якщо ви її образили, то відчуєте її протистояння і, можливо, навіть ворожість.
Часто жінок звинувачують у сварливості й егоїзмі, але насправді їхня поведінка є відповіддю на неуважне ставлення своїх чоловіків. Інколи на них «вішають» відповідальність за зруйнований шлюб, мотивуючи це відсутністю в жінки любові і ніжності до свого чоловіка.
А чоловіки, як правило, не розуміють, що саме їхнє неуважне ставлення знищило любов. Багато чоловіків вважають своїх дружин байдужими, бо вони не виявляють бажання до статевих стосунків. Багато жінок стверджують, що вони почувають себе повіями, вступаючи у статеві стосунки зі своїми чоловіками без належної емоційної підготовки. Секс — це не лише фізичний контакт. Щоб жінка відчувала задоволення від статевих стосунків, вона повинна знати, що чоловік поважає її як людину, і відчувати гармонію в подружніх стосунках. Щоб насолоджуватися фізичною любов’ю, дружина повинна відчувати вашу ніжність. Якщо між чоловіком і жінкою нема гармонії, то цілком ймовірно, що виникнуть проблеми в сексуальному плані.
Марна справа намагатися здобути духовну, емоційну і фізичну прихильність дружини, якщо ви її чимось образили.
Ігор намагався повернути Анну, яка пішла від нього. Він щоразу повторював їй: «Мені бракує тебе. Ти так потрібна мені. Я тебе кохаю». Але він не знайшов до неї емоційного підходу. «Хіба ти не бачиш, що деморалізуєш нашу доньку!» — говорив він. «Яка про нас піде слава, якщо ми живемо окремо?» Він намагався апелювати до її розуму, але це не допомагало. Він зайшов задалеко — занадто часто і боляче ображав її, тому вона повністю викреслила його зі свого життя.
Я запитав його: «Ви готові тимчасово не набридати Анні, не питати, чи вона зможе колись знову покохати вас; не мучити її логічними аргументами? Ви мусите докласти зусиль, щоб виправити попередні образи».
«Якщо ви послухаєте моїх порад і у ваших з Анною стосунках знову з’явиться гармонія, то вона зможе духовно відкритися для вас. У неї знову з’являться романтичні почуття до вас, і вона сама забажає повернутися». «Такі правила життя, — пояснював я Ігорю. — Якщо жінка закохалася в іншого чоловіка або до неї дуже погано ставилися, то потрібно набагато більше часу, щоб повернути її любов».
Часто чоловік нервує, якщо не бачить в очах дружини відблиску романтики, і навіть не підозрює, що виною цьому є його неуважне ставлення. Що повинен зробити чоловік, щоб у стосунках з дружиною знову запанувала гармонія?
ПРОСІТЬ ВИБАЧЕННЯ
Як уже було сказано, жінка не любить, коли її ображають. Якщо в минулому ви її образили, то вона не дуже «надриватиметься», щоб дати вам пораду чи зробити зауваження. Попросіть у неї вибачення, щоб нічого не перешкоджало вашому спілкуванню.
Якщо ви готові визнати свої помилки, то її любов і повага до вас лише збільшаться.
З ВДЯЧНІСТЮ ПРИЙМАЙТЕ ЇЇ ПОРАДИ
Яка нагорода чекає вдячного чоловіка? Його дружина буде до нього менше прискіпуватися, стане лагіднішою і спокійнішою. Якщо чоловік вдячний дружині за її зауваження, то наступного разу її зауваження будуть ще тактовнішими. Дружина захоплюється чоловіком, якщо він висловлює їй вдячність за поради чи зауваження. (Єдиний виняток — якщо чоловік глибоко образив свою дружину. Тоді він повинен дати їй час і набратися терпіння, поки вона знову зможе ставитися до нього лагідно і захоплено. Чому б не спробувати, якщо ви вже так близько до перемоги?)
Вловлюйте глибокий зміст того, що говорить ваша дружина, беріть це до уваги і виправляйте попередні помилки. Якщо ви кожного разу дякуватимете їй за допомогу, то самі побачите, як змінилися ваші стосунки. Хоч у наступній історії йдеться про стосунки між батьком і сином, але вона може бути добрим прикладом і для стосунків між чоловіком та дружиною. Коли Віктор був підлітком, його батько в багатьох аспектах був дуже безвідповідальний. Мірою покарання для сина він вибрав глузування, сварки, бійку. Як результат — син морально цілком віддалився від нього. Потім пішов з дому.
Коли я пояснив цьому батькові, як глибоко він поранив свого сина, то він зрозумів, що зіпсував стосунки не лише між ними двома. Це матиме негативний вплив на всі майбутні стосунки його сина з іншими людьми. Він справді хотів повернути свого сина і був готовий на все. Це коштувало йому багато зусиль, але він визнав перед сином свої помилки.
Він сказав, що йому шкода, що він не був таким батьком, яким повинен був бути. Під час свого зізнання він пригадав усі випадки, які пам’ятав, коли образив свого сина.
Його син також нічого не забув: «Але це ще не все!» За кілька хвилин він назвав батькові решту випадків, коли той ображав його. Батько був здивований, що Віктор так добре все це пам’ятав. Вони помирилися. І син вперше обійняв свого батька.
Коли ви ображаєте свою дружину, вона віддаляється від вас духовно, душевно і фізично. Але ви можете навчитися повертати її собі. Уже ваше бажання навчитися цього спонукатиме вашу дружину краще ставитися до вас, бо саме усвідомлення того, що ви хочете змінитися, даватиме їй упевненість.
Георг СМОЛ, психолог