РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ УСПЕНСЬКИЙ ПIСТ

РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ УСПЕНСЬКИЙ ПIСТ

З 14 серпня у православних віруючих розпочинається Успенський піст, який триватиме два тижні — до 28 серпня. Успенський піст вважається більш суворим, ніж Петрів та Різдвяний пости, і за строгістю прирівнюється до Великого посту.
«У понеділок, середу та п’ятницю Успенського посту статут Церкви наказує дотримуватися найсуворішого посту без їжі; у вівторок та четвер можна вживати варену рибу, страви без олії; у суботу та неділю дозволяється вино та олія», — розповів протоієрей Української Православної церкви Олександр Дацюк.
Піст тілесний мусить бути підкріплений постом духовним — обмеженням себе як у розвагах, так і утриманням від гріховних вчинків. Протягом Успенського посту не здійснюються вінчання, не справляються весілля.
Слід пам’ятати, що міра суворості посту є індивідуальною для кожної людини, в залежності від стану здоров’я, віку, виду професійної діяльності.
Успенський піст супроводжують три свята: 14 серпня — день пам’яті святих мучеників Маковеїв, так званий — «Медовий Спас» (згідно з традицією цього дня освячується мед); 19 серпня — Преображення Господнє, «у народі» — «Яблучний Спас» (освячуються фрукти); а завершується він великим святом Успіння Пресвятої Богородиці, що відзначається 28 серпня.