НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ВІДВІДАЛИ ПРЕДСТАВНИКИ МУНІЦИПАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ ВРЯДУВАННЯ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ВІДВІДАЛИ ПРЕДСТАВНИКИ МУНІЦИПАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ ВРЯДУВАННЯ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ

19 липня Новоград-Волинський відвідали представники Муніципальної програми врядування та сталого розвитку, що впроваджується Програмою розвитку ООН (МПВСР/ПРООН), та Київського міжнародного інституту соціології для проведення досліджень участі громади у прийнятті рішень.
Учасниками візиту стали: Галина Смірнова, спеціаліст МПВСР/ПРООН з моніторингу та зв’язків із громадськістю, Ольга Осауленко, спеціаліст МПВСР/ПРООН з місцевого розвитку та Дмитро Хуткий, дослідник Київського міжнародного інституту соціології.
Під час інтерв’ю з муніципальним координатором МПВСР/ПРООН, начальником відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій Іриною Гудзь було презентовано напрацювання Новоград-Волинської міської ради з Програмою за період співпраці.
Історія партнерства починає свій відлік з 2005 року. За цей час місто має вагомі результати. Так, за підтримки Програми територіальна громада має Стратегічний план розвитку міста Новограда-Волинського, який окреслює бачення майбутнього нашого муніципалітету, принципи, за якими ми маємо будувати це майбутнє; стратегічні орієнтири та цілі, досягнення яких дозволить впровадити наші плани в життя; підходи та способи наших дій; критерії ефективності нашого руху вперед.
Також за час співпраці з Програмою реалізовано більше трьох десятків соціально-економічних ініціатив місцевих громад.
Серед яких є створення діагностичного центру за ініціативи міської асоціації жінок, створення молодіжного центру за ініціативи молодих інвалідів міста, будівництво каналізаційної станції, реконструкція фасадів та дахів загальноосвітніх шкіл та дошкільних закладів міста, ремонти ліфтів в ОСББ, реконструкція дитячих спортивних майданчиків у житлових мікрорайонах міста, реконструкція приміщення дитячої музичної школи, будівництво бюветів, відновлення джерел питної води та ряд інших проектів.
Ірина Гудзь також розповіла про реформування житлово-комунального господарства, створення та діяльність ОСББ; розширення співпраці з національними та міжнародними агенціями задля розбудови інституційного розвитку громад.
Гості відвідали бювет питної води по вулиці Рокоссов­ського, де голова квартального комітету «Громадський прогрес» Віктор Присяжний ознайомив присутніх із підходом до залучення громади міста у вирішенні найвагоміших проблем. За словами Віктора Присяжного, громада є основною рушійною силою у вирішенні будь-яких питань. Якщо є велике бажання поліпшити власне життя, не потрібно чекати, рух вперед обов’язково приведе вас до поетапного здійснення ваших планів.
Наступним став візит до дитячого садочка №13, який очолює Оксана Сварицевич.
Як зазначила пані Оксана, кількість маленьких відвідувачів стрімко зростає, головним завданням освітнього закладу є забезпечення комфортними умовами та якісною дошкільною підготовкою вихованців. Участь у Програмі допомогла вирішити не лише головну проблему — реконструкцію шатрового даху, це допомогло зміцнити стосунки з батьками, що, в свою чергу, дозволило реалізувати ще ряд цікавих проектів, серед яких — реконструкція актового залу. За словами Оксани Сварицевич, працівники та батьки дітей дитячого садочка завжди високо цінують розуміння та підтримку міського голови Миколи Боровця. Громада садочка готова до подальшої співпраці з Програмою, адже має чітко окреслений перспективний план розвитку закладу.
Під час візиту до найактивнішої громади у співпраці з міжнародними агенціями щодо реалізації власних ініціатив гості
познайомилися з директором ЗОШ №5 Ларисою Капчинською. Пані Лариса зазначила, що їхній навчальний заклад є одним з найстаріших у нашому місті, ще п’ять років тому він був найзанедбанішим, батьки не бажали віддавати своїх дітей у цю школу. Міський голова надавав всіляку підтримку для реконструкції школи, вони одні з перших взяли участь у налагодженні співпраці з Програмою.
Завдяки впровадженим проектам повністю змінили «обличчя» школи. Діти навчилися створювати проекти не лише для розбудови власної громади, а й для міста в цілому. Завдяки загальним зусиллям в місті відроджене джерело питної води по вулиці Ціолковського. Школярі розробили чудовий проект із створення еколого-натуралістичного парку — як експериментально-дослідницького центру з метою розробки інноваційної моделі екологічної освіти і виховання та нових підходів до вивчення природничих дисциплін. Та, хоч проект і переміг у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, але міська рада змушена надати пріоритет проекту реконструкції водоканалу. Але Лариса Капчинська впевнена, що настануть кращі часи, і вони зможуть реалізувати цю ідею.
Учасники візиту також зустрілися з головою ОСББ «Кедр» Любомиром Малетичем, який розповів історію успіху своєї громади. Зазначив, що життя мешканців будинку на вулиці Івана Франка, 32, кардинально змінилося за час співпраці з Програмою та тісної підтримки з боку місцевої влади: «Хоч як важко нам не було, але ми не хвилинки не жалкуємо, адже ті отримані зручності деякі мешканці будинку чекали більше семи десятків років».
Начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради Світлана Чачина розповіла про форми залучення громад до прийняття рішень, про історію створення нашого сайту. Михайло Макарчук, начальник відділу реєстраційно-дозвільних процедур, доповів про впровадження системи управління якістю, як однієї зі складових стратегічного плану розвитку нашого міста.
Гості нашого міста залишилися приємно вражені активністю громад нашого міста, небайдужістю місцевої влади у покращенні життя своїх громадян.
Оксана ЛИПСЬКА, спеціаліст відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради
Фото Віктора ТИМОЩУКА