ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «КОЛИ ПОТРІБНО БУДЕ ВЗЯТИ НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, Я ЇЇ ВІЗЬМУ»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «КОЛИ ПОТРІБНО БУДЕ ВЗЯТИ НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, Я ЇЇ ВІЗЬМУ»

Шановного гостя вітають землякиУ День незалежності України до Новограда-Волинського приїхав наш шановний земляк, лідер Народної Партії, депутат Верховної Ради Володимир Литвин та депутат Верховної Ради від фракції Блоку Литвина Микола Рудченко.
Володимир Михайлович завітав того дня в музей Лесі Українки, де привітав з особистим ювілеєм завідуючу музеєм Віру Римську, поклав квіти до пам’ятника Лесі Українці та Тарасу Шевченку, взяв участь у мітингу, присвяченому Дню незалежності України. Згодом відбулася прес-конференція, де В.М.Литвин відповів на запитання журналістів та коротко охарактеризував ту політичну ситуацію, яка на даний момент склалася в нашій державі:

— На даний час я побував у десяти регіонах України. Зустрічаючись із жителями цих областей, зрозумів, що у нас прекрасна країна і такі ж прекрасні люди. Побачив, що в даний момент є запит на сильну руку. Відчувається розчарування, зневіра, яка подекуди переходить в агресію. Тому потрібно розібратися з тим, чому це відбувається в країні.
Згадаймо, як у квітні Юлія Тимошенко у десяти пунктах звинуватила Віктора Ющенка у державній зраді, а цими днями надійшла відповідь до секретаріату Президента, де вже в одинадцяти пунктах містяться звинувачення в державній зраді на адресу глави уряду. Якщо така тенденція триватиме і надалі, то Україна втратить все. Це не приниження того чи іншого політика, а приниження всієї країни. Політики оголосили один одному війну, і вже вступила в активну фазу президентська кампанія.
Тому, основне завдання — знайти спільну мову та втримати в Україні громадянський мир.
Зустріч В.М.Литвина з міським головою М.П.БоровцемДля нас є неприйнятним бажання подобатися комусь — Росії чи Сполученим Штатам. Позиція єдина — зберегти державу і не дозволити втягнути її у конфлікти, які наростатимуть на пострадянському просторі. Тому буду продовжувати поїздки державою, а також братиму участь у сесіях Верховної Ради, відстоюючи свої позиції.
— Володимире Михайловичу, чи є, на вашу думку, у Верховній Раді коаліція?
— Мене особисто не цікавить — є коаліція у Верховній Раді чи її немає. Бо насправді її там не існує. І не тому, що не набирається 226 депутатів, а тому, що немає роботи. Не потрібно намагатися домовитися з тими чи іншими групами, як поділити посаду, а варто думати над тим, в якому стані країна, і що потрібно робити. Такою має бути основа внутрішньої та зовнішньої політики в державі.
— Чи внесли б якісь зміни у Верховну Раду дострокові вибори?
— Якщо будуть дострокові вибори, то Верховна Рада, швидше всього, оновиться на 15-20 відсотків — насамперед, завдяки Народній Партії, яка збільшить свою фракцію. Це відчувається по настроях людей. Особливо в тих регіонах, де переважали ті чи інші політичні сили — в суспільстві триває активний процес переосмислення.
Під час відвідин музею Лесі Українки: В.М.Литвин з В.О.Римською— Як ви оцінюєте участь України в тих подіях, які нині відбуваються в Грузії?
— Вкотре підкреслю, що новий політичний сезон у нашій країні розпочнеться із загострення політичного протистояння. Ліній поділу — дуже багато. Одна з таких — оцінка подій на Кавказі, участь України в цьому конфлікті з урахуванням того, що в ньому зачіпаються інтереси ключових геополітичних гравців. Потрібно знайти позицію, яка збереже Україну і не дозволить втягнути себе в конфлікти. А вони будуть наростати на пострадянському просторі. Україна повинна займати нейтральну позицію, що допоможе уникнути розколу в самій країні та водночас заспокоїти Росію, яка знатиме — якщо в Севастополі не буде її флоту, то там не буде і ніякого іншого. А якщо хтось із можновладців істерично кричить, що Україна на черзі після Грузії, то це означає, що влада розписується у власному безсиллі.
Бо насправді безпека держави визначається її економічною стабільністю та рівнем економічного розвитку. А з цим в Україні є проблеми.
— Як ви можете охарактеризувати ситуацію, яка склалася на даний момент у сільському господарстві України?
— Наша партія готує ультиматум до влади з приводу того, якими мають бути її кроки щодо виходу з критичної ситуації, а, зокрема, і на селі.
На мітингу з нагоди Дня незалежності УкраїниДо слів Володимира Михайловича приєднався народний депутат Микола РУДЧЕНКО, який також взяв участь у прес-конференції:
— Те, що сьогодні робиться з нашим селом, інакше, ніж вимиранням, не назвеш. Зернотрейдери як змовилися: зерно на елеватори не приймають, і селяни, щоб погасити кредити, змушені продавати його по 600-700 гривень за тонну. Разом з тим, уряд заявляє, що ціни на зерно не нижчі від 1300-1500 гривень за тонну. Проте, я не знаю таких людей, які б продали своє зерно за ціною, задекларованою урядом. Разом з тим, все дорожчає — техніка, запчастини, солярка, добрива. Отож самі обставини змусили нас виставити ультиматум уряду.
В.Л.: Ми звернулися до людей, які працюють у сфері АПК, і 30 серпня плануємо обговорити цю проблему з представниками областей та зробити відповідні висновки. Нас цікавить, насамперед, вирішення земельного питання, цін та соціальної сфери. Адже в країні досі триває «процес індустріалізації»: всі проблеми, як і у 30-ті роки минулого століття, вирішуються за рахунок села. Сільські товаровиробники ледве зводять кінці з кінцями, тож народники зроблять все для того, аби відродити село.
Також серйозно турбує проблема якості продукції, що споживає нині населення. Скажімо, курячі «ніжки», чи називайте їх як завгодно, що ними намагаються усунути дефіцит, замість того, щоб вкладати гроші у розвиток власного виробництва. І коли показують, як один з високопоставлених керівників наминає ці «ніжки», то ми повинні всім суспільством запропонувати йому взяти участь у телепрограмі «Дім два» і нехай протягом місяця всією сім’єю вживає там ці ніжки. Побачимо, яка буде реакція.
Під час відвідин виставки промислових підприємств— Володимире Михайловичу, якщо раніше ви говорили про себе, як про миротворця, то нині наголошуєте, що країні потрібна сильна рука. Чим викликані ці переміни?
— Забудьте про роль Литвина-миротворця. Кого мирити? Фракцію, в якій семеро мільярдерів, і фракцію, в якій шестеро мільярдерів? Якби було кого мирити, я б мирив…
Коли люди говорять, що країні потрібен порядок, країні потрібен Литвин, то це виходить з того, що відбувається в державі. І коли потрібно буде взяти на себе таку відповідальність, я її візьму. Так я вчинив у 2004 році, коли влади в Україні не було, а була анархія, і ми перебували за крок від громадянської війни. Тож сьогодні я робитиму все для того, аби зберегти країну і не дати розростися конфлікту. На з’їзді ми заявили про те, що готові взяти всю владу в країні. У нас є справжня команда, з якою це можна робити.
— Чи будете ви балотуватися на посаду президента на наступних виборах?
— Якщо буду відчувати, що потрібно, то я зроблю це.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА