СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЗІБРАТИ ДО ШКОЛИ ДИТИНУ? НЕДИТЯЧІ ЦІНИ НА ДИТЯЧІ РЕЧІ

Наближається перше вересня. Ця дата означає не тільки початок прекрасної, улюбленої багатьма поетичної пори — золотої осені, — але і дає старт наступному навчальному рокові.
Підготовку до навчального року можна символічно розділити на два етапи. Перший — купівля шкільної форми та іншого необхідного одягу, другий — придбання канцелярського приладдя.

ГОЛОВНЕ — ЩОБ КОСТЮМЧИК СИДІВ!
Що стосується шкільної форми, то її вартість для дівчаток варіюється від 250 до 850 гривень — рівно стільки батькам доведеться віддати за костюм-трійку (піджак, спідниця, жилет), блузка, в залежності від ­довжини рукава, коштуватиме 100-200 гривень і дорожче. Вартість форми для хлопчиків трохи нижча — від 130 до 400 гривень, сорочки — 80-100 гривень. Крім форми, дитині необхідний також спортивний костюм і кросівки. За одяг для відвідування занять з фізичної культури доведеться викласти 150-350 гривень. Ціна на спортивне взуття варіюється від 150 до 350 гривень.
Другий етап виявився менш витратним. Зокрема, на шкільному базарі портфелі і рюкзаки коштують від 120 до 400 гривень. Тонкі зошити можна купити за 1-5 гривень, залежно від кількості аркушів і оформлення ­обкладинки, загальні коштують близько 20 гривень, щоденник — 15-30 гривень, на ручки та олівці піде приблизно 30-50 грн., пенал можна купити за 15-20 грн.
— Цього року моя донька піде до 10-го класу, — розповідає Любов Петрівна. За літо вона не підросла, тож нову шкільну форму не купуватимемо. Для мене 350 гривень — це надто дорого, не кажучи вже про 850. Класний керівник і батьківський комітет доньчиного класу, порадившись, пропонують нам, батькам, купувати одяг, щоб, як кажуть, школярі мали «темний низ і світлий верх», тобто, для дівчат — штани чи сарафани з піджачками та кофтинки-гольфи. Для хлопців, звісно, — костюми. У такий спосіб ми, батьки, зекономимо хоч трохи грошей. Буде за що купити зошити та інше шкільне приладдя.
— Купила синові туфлі, а це — ще 300 гривень, — продовжує підрахунки Інна Василівна, мама одинадцятикласника. — Нової краватки купувати не буду. Ще треба придбати хоч дві сорочки, бо зі старих виріс, кросівки, спортивну форму. Боюся, що ще однієї тисячі на все це не вистачить. За сорочку лише треба викласти 80 грн.
НЕ ВИСТАЧИТЬ НІЯКИХ ЗАРПЛАТ!
Обидві жінки вважають ціни на шкільну форму в Новограді-Волинському надміру високими, завищеними штучно. Жінки обурюються, що на шкільний товар за такими цінами не вистачить ніяких зарплат.
До речі, не треба забувати, що для школи ще потрібні спортивні одяг і взуття.
— Учора купили синові спортивний костюм, — розповідає Сергій, батько десятикласника. — Віддали 560 гривень. Дружина в шоці від такої ціни. А я подумав: «Можна купити гривень на 80-100 менше, та хіба це врятує гаманець?» Хай буде дорожчий, зате і колір кращий, і синові подобається. Отож, ще півтисячі на спортивний одяг та 300-400 грн на кросівки батьки мусять додати до шкільних витрат.
ПОРТФЕЛЬ — ЧИ СУМКА НА КОЛІЩАТАХ?
Ще одна стаття витрат — шкільні рюкзаки чи сумки. Вибір тут надзвичайно широкий, ціни також мають величезний діапазон. Найпростіші шкільні рюкзаки коштують 150-160 грн.
Ті, що мають ортопедичні спинки, у кілька разів дорожчі — 380-520 грн.
— Не розумію, чому така різниця в ціні? — питає у продавця мама десятирічного школяра, Наталя Андріївна. Пояснення ж щодо якості тканини, міцності швів та наявності ортопедичних спинок  її не переконують. — Як на дотик, то тканина геть однакова, і спинки теж не набагато жорсткіші. Переплачувати не буду, — вирішує жінка.
«Люди, вибираючи ранці, цікавляться якістю. Зараз покупцям можна навіть не пропонувати китайські портфелі — вони й чути про них не хочуть. Зараз ходовий товар — рюкзаки та ранці харківського виробництва, вони якісні і відносно недорогі — від 150 до 300 гривень. А китайські — 120-130 гривень», — розповідає Людмила, продавець на шкільному ринку.
Для тих же, хто не має потреби економити, продавці можуть запропонувати ще дорожчий варіант: шкільний рюкзак для першокласниці (чомусь траплявся лише «дівчачий» — рожевого кольору) на коліщатках, з високою ручкою, наче в дорожньої сумки. Коштує 590 гривень. Але, як згадаєш, скільки тим першачкам тягати всього в шкільній сумці доводиться… Може, в такій моделі й дійсно є сенс?
ПОКУПКИ РОБІТЬ РАЗОМ ІЗ ДІТЬМИ
Психологи радять залучати до вибору шкільних речей самих дітей, особливо, коли вони вже підлітки. Мовляв, привчайте до самостійності й уміння робити вибір.
Це добре із практичної точки зору. Нехай дитина сама вибере те, що їй подобається, а батьки візьмуться вже тільки проконтролювати її вибір. Адже на те, щоб вибрати всілякий канцелярський дріб’язок — зошити, олівці, ручки, пенали, альбоми тощо, — витрачається дуже багато часу. Проте не залишайте вибір дитини без уваги: діти ще не можуть правильно визначити якість вибраного товару, «ведуться» на яскравий модний вигляд.
ЗВЕРТАЙТЕ УВАГУ НА М’ЯКІСТЬ ОЛІВЦЯ
Вибираючи олівці, зверніть увагу на позначку, що означає м’якість грифеля: М — м’який (європейський виробник ставить В), Т (H) — твердий, стандартний твердо-м’який може позначатися ТМ, НВ або F. Американці позначають свою продукцію числами: #1 — означає м’який, #2 та #2 1/2 — твердо-м’який, #3 та #4 — твердий.
Коштують прості олівці в межах гривні, кольорові — від 9,60 до 20 грн за пачку з 12 кольорів.
Для шкільного пенала важлива функціональність, місткість та якість матеріалу. Ручка, олівець, ластик, ножиці, точилка для олівців, лінійка — необхідний мінімум, який має туди поміститися. Для учнів молодшої ланки добре, якби туди вмістилися й кольорові олівці та пензлик. Усе це має зручно діставатися й закріплюватись, не розсипатися при відкриванні пенала.
НЕ ЛІНУЙТЕСЯ ВИБИРАТИ ЗОШИТИ!
Під час вибору зошитів експерти радять звернути увагу, у першу чергу, на колір паперу: погано, коли він сірий, але й занадто білий — теж шкідливо, бо світло відбивається від такого паперу, й це може погіршити зір школяра.
Важливо також, наскільки чітко продруковані лінії, що позначають рядки й клітинки. Вчителі початкової школи часто наполягають на тому, аби обкладинка зошита не мала малюнків (це відволікає дитину на уроці), тож одразу поцікавтеся цим у школі: можливо, ваша донька вибрала собі зошити з принцесами з улюбленого мультика, але користуватися ними їй не дозволять.
До речі, ціни на зошити, порівняно з минулим роком, зросли на 50 копійок. Взагалі вся «канцелярія» виросла у ціні на 30 відсотків.
— Щоденники були по 10 гривень, а тепер — 15 гривень, — констатує Марія, продавець канцелярських товарів імпровізованої шкільної ятки. Подорожчання відчули й самі батьки. Практично всі відповідали, що нині витрат більше. Діти, у свою чергу, відчуваючи напругу батьків, що підсилюється фінансовими проблемами, не особливо примхливі до вибору.
«Люди беруть мінімально, бо все дороге, на 100-200 гривень. Як ми починаємо рахувати, — аж страшно. Витратити 200 гривень, — нічого практично не купивши. Так, кілька зошитів, ручки, олівці», — розповіла продавець. Практично вся поліграфічна продукція — вітчизняного виробництва і більш-менш якісна, — хизуються продавці, — а от вже олівці та фломастери — скрізь китайського виробництва.
Батьки нарікають, що доводиться постійно все докуповувати впродовж навчального року, бо крам неякісний. У моді знову — телевізійні зірки. Нині популярними є зошити і щоденники із зображеннями учасників проекту «Фабрики зірок» чи відомих кіноакторів. Це — улюблена тема учнів від 5 до 8 класу. Старшокласники — нейтральніші, їм до вподоби краєвиди і класичні теми. А от найдрібніші вимагають зошити і ранці із зображеннями звірів, машин та ляльок.
«Мені подобається блузка і спідниця з ременем, зошити — з лисичками і зайчиками. Рюкзак із зайчиком, а щоденник — з котиком і мишкою», — каже третьокласниця Софійка. Загалом зібрати одного учня до школи пересічній родині обійдеться не менше тисячі гривень. Рекордсменами є первачки, яким усе слід купити нове.
«Ми вже трохи скупилися: ранець, змінне взуття, приладдя. Все — близько 2 тисяч гривень. Тільки ранець — 180 гривень. Місячної зарплати не вистачить, бо я працюю у школі і зарплата у мене менша», — каже Галина, мати першокласниці.
Хлопців зібрати до школи простіше, ніж дівчат. Найдорожчим придбанням залишаються шкільні форми. Виробник і колір — основні критерії відбору. Популярними є бордовий та синій, цікавляться і зеленим.
— Цікаво, що «першу скрипку» у підборі форми завжди відіграє мати, і купують те, що подобається батькам, а не самій дитині, — розповідають продавці. А от із ранцями ситуація кардинально інша, тут ініціативу проявляє дитина, і для неї головне, щоб малюнок був до душі. Батьки можуть лише звернути увагу на тверду до спини основу, і на цих двох критеріях, зазвичай, вибір закінчується.
«Якщо скуплятись у школу, то батькам потрібно готувати не менше тисячі гривень, — розповідає пані Лариса, мама, котра якраз перебувала в магазині. — Зошити та канцелярію ми купили, а от форму купляти уже не будемо — дорого, дитячий костюм коштує десь чотириста гривень,тому нам її віддають племінники, старші на рік-два від нашого школярика».
Зрозуміло, що всі представлені ціни є приблизними — при дуже великому бажанні можна знайти шкільні товари дешевші або, навпаки, — дорожчі. Таким чином, при орієнтовних підрахунках збори в школу обійдуться батькам у 1,400-2000 гривень. Такі от недитячі ціни на дитячі речі, а батьки ж, звісно, обираючи між ціною та якістю, зазвичай, віддають перевагу останньому, адже всім хочеться, щоб дитина пішла в перший клас радісна та щаслива, з гарним ранцем, у зручному одязі та взутті.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА