САНСТАНЦІЯ ВВАЖАЄ, ЩО ДІТИ НЕДОЇДАЮТЬ. УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЦЕ КАТЕГОРИЧНО ЗАПЕРЕЧУЄ

Протягом нового навчального року працівниками санепідстанції було проведено низку рейдових перевірок по їдальнях дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів. Висновки, зроблені за підсумками рейдів, були доведені до відома міського голови та начальника міського управління освіти й науки. Також цією інформацією завідуюча відділенням гігієни дітей і підлітків райСЕС Людмила Пасічник поділилася з редакцією «ЗІ».
Відзначаючи, що якість харчування у школах міста в цілому дещо покращилася, про що свідчить виконання норм за десять місяців, фахівець санстанції зробила ряд наступних висновків. При одній і тій же вартості харчування виконання норм на основні продукти в розрізі шкіл неоднорідне.
За даними аналізу харчування в СШ №4, із 17 основних продуктів норми виконані по 12 найменуваннях (серед них — м’ясо, молоко, масло вершкове, яйця, картопля, хліб, борошно, крупи, олія, сухофрукти). У школах №3 і №9 дітьми спожито 100% — тільки м’яса. У школі №7 протягом місяця учні не отримували фруктів і соків, у НВК «Гімназія ім. Лесі Українки-школа І ступеня» — сухофруктів, у колегіумі — яєць. Тільки у школі №4 і в колегіумі включалися в меню страви з молочного сиру.
Вкрай недостатнє споживання продуктів харчування в НВК та школі №10, де риби діти спожили у жовтні тільки 17% від норми, масла вершкового — 44% (у ЗОШ №10 — 67%), картоплі — 42% (у ЗОШ №10 — 19%), овочів — 37% (у ЗОШ №10 — 46%), олії — 78% (у ЗОШ №10 — 64%), борошна — 42% (у ЗОШ №10 — взагалі не отримували).
У школах №2 і №5 спожито вкрай недостатньо соків і фруктів — 13%, сухофруктів — 35%, картоплі — 42%. У раціон школярів не включався твердий сир. Про відсутність у раціоні школярів достатньої кількості соків і сухофруктів свідчить перевиконання норм на чай, що складає в ЗОШ №10 309%, у НВК — 252%, школах №№2, 5, 7 — біля 150%. Норми на цукор виконані тільки у школах №№2, 4, 5, 7 та колегіумі, на молоко — у НВК, ЗОШ №№4, 6, 7, 10 і колегіумі.
У дошкільних навчальних закладах найбільш збалансоване харчування дітей відмічалося в ДНЗ №15, де дітьми спожито 100% масла вершкового, сиру молочного, яєць, цукру, овочів, картоплі, сухофруктів, більше 90% м’яса. А в ДНЗ №№4, 5, 9, 10, 14, 16 натуральні норми не виконані по жодному із найменувань продуктів харчування. До раціону дітей ДНЗ №14 і №8 не включались соки, а в ДНЗ №№2, 6, 9, 16 соків спожито менше 10% від норми. У ДНЗ №16 — 7% фруктів. Найменше — 48% від норми м’яса — з’їли діти ДНЗ №4, риби — в ДНЗ №9 (26%), в ДНЗ №№1, 16 — 31-38% (тоді як у ДНЗ №15 — 71%), молока — в ДНЗ №4 (37%) (тоді як у ДНЗ №15 — 69%).
Також у ході рейдових перевірок стану харчування дітей було виявлено низку порушень санітарних норм, про що санстанція теж поінформувала владу. Зокрема, в НВК порушувались правила роздачі готових страв, правила зберігання продуктів. Капуста свіжа зберігалась навалом на підлозі холодильної камери, засолена капуста — у прохідному коридорі. Кухар працювала з явними ознаками респіраторної інфекції. У ЗОШ №2 порушувались правила миття столового посуду, при мікробіологічному дослідженні у 20% змивів, відібраних із чистого посуду, виділені бактерії групи кишкових паличок. При видачі готових страв котлети роздавались руками, салат — ложкою, притримуючи пальцями. Мали місце порушення правил транспортування готової їжі з їдальні ЗОШ №5 у роздатковий пункт.
У СШ №4 порушуються правила зберігання сировини і готових продуктів — холодильник для зберігання молокопродуктів установлений в м’ясо-рибному цеху. У ЗОШ №5 мав місце факт реалізації сосисок із вичерпаним терміном, не працювала електром’ясорубка, не проведена заміна крівлі над харчоблоком. У колегіумі виявлено та заборонено до реалізації недоброякісну, вражену амбарними шкідниками (40 кг), ячмінну крупу. У ЗОШ №8 не вирішене питання гарячого харчування школярів 5-8 класів та дітей групи продовженого дня. Через недостатність спецтранспорту є проблеми із транспортуванням продуктів харчування у роздаткові ЗОШ №2 і №10. Незважаючи на проведення щорічної заготівлі овочів на зиму, у школах міста відсутні умови для їх тривалого зберігання.
У ДНЗ №4 порушувався режим миття столового посуду, у 20% змивів виявлені бактерії групи кишкових паличок. У ДНЗ №5 середня вага котлети рубленої складала 40 г, що не відповідало вазі котлети за меню. На день обстеження бракераж готових страв не проводився, санітарний стан харчоблоку — незадовільний.
З метою припинення порушень санітарних норм і правил при організації харчування в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах до адміністративної відповідальності в новому ­навчальному році притягнуто 7 осіб, від початку 2011 року — 23 особи.
* * *

В управлінні освіти і науки міської ради, куди ми звернулися за коментарем, даною інформацією за підписом головного державного санітарного лікаря Новоград-Волинського району були не здивовані, оскільки перед цим отримали відповідного листа, але щодо висновків санстанції — мали свою, категорично відмінну позицію. Начальник управління Ольга Ільяхова наголосила, що в межах виділених коштів, харчування дітей у закладах освіти міста — раціональне, здорове, збалансоване й різноманітне і відбувається згідно з натуральними нормами, затвердженими Кабінетом Міністрів України.
У 2011 році на харчування дітей витрачено 5,5 мільйонів гривень, що становить 75% від потреби та двотижневого циклічного меню, погодженого з райСЕС. Постачальниками продуктів харчування є переможці тендерних торгів, які мають погодження санстанції. Поставки продуктів відбуваються згідно з графіком та заявками із закладів освіти.
— У навчальних закладах розроблені двотижневі меню, в яких страви не повторюються з дня на день, — пояснила Ольга Володимирівна. — Систематично проводяться робочі наради за участю представників управління освіти, лікарів санітарної служби, медсестер навчальних закладів, шеф-кухарів ЗОШ. На нарадах проводиться аналіз виконання натуральних норм, розробляються шляхи покращання асортименту та калорійності страв. Особлива увага звертається на якість продуктів харчування, терміни використання продуктів, ведення технологічної документації, виконання санітарних норм на харчоблоках закладів освіти.
— При управлінні освіти працює кондитерський цех, де випікається близько трьох тисяч одиниць різних виробів щодня. Приміром, кекс коштує всього 75 копійок! Де зараз такі ціни можна знайти? Якщо в якомусь закладі в певний час було недостатньо, приміром, соків, то вони були замінені іншими напоями. Якщо постачальник привозить продукти, якість яких підлягає сумніву, — одразу ж їх повертаємо,— приводила приклади Ольга Ільяхова.
Водночас, в управлінні освіти звертають увагу на той факт, що через зміни у законі про тендерні закупівлі у січні цього року мали місце перебої з постачанням продуктів харчування. Саме це й спричинило погіршення загальнорічних показників виконання натуральних норм. Натомість вже зараз заготівля овочів та картоплі на 2011-2012 навчальний рік проведена на 100% по всіх навчальних закладах міста. У листопаді проведені тендерні закупівлі на всі продукти харчування на 2012 рік, крім торгів на молоко рідке, у зв’язку з відсутністю конкурентних цінових пропозицій. На наступний рік заплановано 90% коштів від потреби для виконання натуральних норм, звісно, за умови, що ринкові ціни на продукти харчування не підвищаться.
І насамкінець — декілька цифр. На сьогодні витрати на харчування однієї дитини ясельної групи становлять 8,8 грн., старшої групи — 11 грн. (в обох випадках половину сплачують батьки, іншу половину — коштом бюджету), учні 1-4 класів та представники пільгових категорій харчуються 100-відсотково за бюджетні кошти — 4,3 грн. на день.
Олег БРЮХАНОВ