НАСЛІДКИ ОЖЕЛЕДИЦІ: ТРАВМАТИЗМ ЗРІС УДВІЧІ

Різке похолодання й снігопади додали роботи не тільки комунальникам, а й лікарям. Загалом протягом січня за медичною допомогою з різного роду травмами звернулися 633 особи (станом на ранок 31 січня). При цьому на другу половину місяця, коли погодні умови зазнали змін, припало дві третини звернень, — розповів редакції «Звягеля» завідуючий травматологічним відділенням міськрайТМО Анатолій БЛАГОДИР.
Зафіксовано сім випадків відмороження. Шестеро постраждалих — із сіл району, один — житель міста. Четверо осіб із відмороженням другого й третього ступеня, що охопило значну площу тіла, наразі перебувають на стаціонарному лікуванні. Як правило, такого роду травм зазнають особи, котрі на момент переохолодження перебували у стані алкогольного сп’яніння, — констатує лікар. Хоча ситуації трапляються різні. Приміром, нещодавно було надано медичну допомогу юнаку, котрий у такий холод їздив на мотоциклі без рукавиць. Як наслідок — обморозив пальці на руках.
Від початку року лікарями-травматологами проведено 180 оперативних втручань, із них 45 — складні операції. Втім, якщо порівнювати січень 2012-го з відповідним періодом минулого року, то ситуація із травматизмом практично однакова. Цьогоріч, як вже згадувалося, зареєстровано 633 звернення (83 постраждалих потребували стаціонарного лікування), у січні минулого року — 680 (70 осіб було шпиталізовано).
Замерзлих на смерть, за свідченням місцевих лікарів, на території міста Новограда-Волинського й району станом на 31 січня не зареєстровано. У той же час загалом по Україні, як повідомляють інформагентства, лише за три доби, з 27 по 30 січня, від переохолодження та обмороження загинули 18 осіб, ще 400 — шпиталізовані. Як йдеться у повідомленні МОЗ, із 18 — 4 людини померли в лікувальних закладах, 12 — на вулиці, ще двоє — в будинках.
Лікарі вкотре наголошують на необхідності дотримання елементарних правил безпеки, доки лютує зима. Обирайте теплий і зручний одяг, взуття не повинно тиснути, не забувайте про рукавиці, намагайтеся дихати носом. Пам’ятайте, що після вживання алкоголю відчуття тепла є оманливим. Тож, не залишайтеся надовго на морозному повітрі.
Олег БРЮХАНОВ