ВИ ЩЕ НЕ В БІЛОМУ? ТОДІ МИ ЙДЕМО ДО ВАС! У НОВОГРАДІ — НОВА ПРАЛЬНЯ

ВИ ЩЕ НЕ В БІЛОМУ? ТОДІ МИ ЙДЕМО ДО ВАС! У НОВОГРАДІ — НОВА ПРАЛЬНЯ

Робота у сфері надання послуг — справа відповідальна. Зокрема, коли йдеться про послуги хімчистки і пральні. Досвід колишньої хімчистки, що працювала на застарілому обладнанні й останніми роками була швидше причиною критики, аніж користі, засвідчив існування у цьому бізнесі «підводних каменів». Оновлювати обладнання та продовжувати нерентабельний для Новограда бізнес, на думку колишнього директора — підприємця Руслана Ємбергенова, — було невигідно… Проте будь-який бізнес — це ризик. І хто не ризикує, той, як кажуть, не п’є шампанського. Тому молодий ініціативний підприємець Олександр ШУТЬ, прорахувавши всі «за» і «проти», вирішив таки відкрити у місті нову пральню. На цій же вулиці Ушакова, у районі «Морське», невдовзі відчинить двері для клієнтів і сучасна хімчистка.
— Олександре, то коли станеться ця довгоочікувана багатьма городянами подія?
— Планується, що вже навесні. У мене давно з’явилася ідея відкрити такий заклад, бо у цьому напрямку у нашому місті нічого не робилося вже декілька років. Разом із цим переконаний, що такий сервіс украй необхідний і користуватиметься попитом. Спочатку планував, що це буде філія однієї з хімчисток, що діють у обласних центрах, де речі прийматимуться і раз на тиждень відвозитимуться на чистку. Проте людям доводилося би чекати, це було би не зручно і не оперативно.
Ось так виглядає прасувально-сушильний прес: швидко, зручно, якісноСьогодні приміщення хімчистки готове вже на 80%, невдовзі почнемо монтаж обладнання. Це потребує не лише матеріальних затрат, а й спеціального навчання. Тож постійно буваю у столиці, аби перейняти найкращий досвід та максимально ефективно використати можливості високоякісної техніки, яка працюватиме у нас.
— Перші результати проведеної роботи вже є — близько чотирьох місяців працює ваша пральня. Наскільки активно новоград-волинці користуються її послугами?
— Досить активна робота склалася у нас із підприємствами. Сьогодні вже укладені угоди із хлібозаводом, «Техною», станцією переливання крові, промислово-економічним технікумом, лікарнею, приватними організаціями. Для великих підприємств існує система знижок. До речі, якщо раніше багато хто користувався послугами хімчисток у сусідніх містах або ж пральнею місцевого «Теплокомуненерго», то нині, з огляду на ціну та якість очистки виробів, віддали перевагу нашому закладу. Бо навіть уніформу зі складними забрудненнями повертаємо клієнтам у належному вигляді. І з кожним новим пранням забруднення видаляються краще.
— Які саме види послуг надаєте та якими є ціни на них?
— У нас діє прання і прасування будь-яких видів і типів білизни: столової та постільної, махрових виробів, уніформ, штор та гардин, пледів, ковдр, а також хімчистка килимів, шуб та ексклюзивних предметів із тканин. Ціни доступні — 12 гривень за кілограм білизни. Щоправда, коли йдеться про легкі тюлі та гардини, то ціна розраховується поштучно.
— Ви говорили про підприємства та приватні фірми, які користуються послугами пральні. А як щодо пересічних городян?
— Із цим проблем немає. Бо навіть у «Теплокомуненерго» ціна була вищою — 17 гривень за кілограм. Вони, до речі, працювали на газу, а нині взагалі закрилися. З огляду на те, що у нас ціна на прання нижча, то серед наших клієнтів є навіть пенсіонери. Наприклад, є дідусь, котрий раз у місяць приносить прати одяг та постіль — отримує на руки не лише чисту, а й попрасовану білизну.
— Для хороших результатів, зрозуміло, необхідні потужне устаткування та якісні хімічні засоби очистки. На якій технічній базі працюєте?
— Працюємо із провідними фірмами-брендами у цій галузі. Зокрема, з німецькою фірмою «Miele», що входить у трійку світових лідерів із продажу пральних машин. У роботі використовуємо професійні миючі та чистячі засоби від американської компанії «Ecolab». Потужність нашої автоматизованої пральні складає десять тонн білизни щомісяця.
— А як щодо чистки шкіряних виробів та дублянок? З цього приводу часто можна почути нарікання від людей. Мовляв, здали нормальну дублянку, а отримали згодом зовсім не те, що потрібно…
— Щодо шкіряних виробів — поради колег тут однозначні: краще із шкірою не займатися. Це надто вибаглива і невдячна робота. А щодо решти одягу, то при наявності сучасного обладнання, як у нас, проблем бути не повинно.
Інша справа, якщо людина здає поношену річ, а хоче отримати нову — такого теж не слід чекати. У нашій компетенції почистити дублянку і вдихнути в неї, як кажуть, друге життя. Але не перше, самі розумієте.
Тетяна Радчук умовами роботи у ­сучасній пральні задоволена — ­«розумна» техніка не підводитьЦе, як автомобіль — якщо постійно проходити технічний огляд, то він і їздитиме нормально, а якщо ні, то ламатиметься… Так і тут: періодично одяг потрібно приводити до ладу, а не чекати, коли дорога річ зноситься і стане непотребом. Тому важлива робота у того, хто приймає речі у хімчистку: потрібно належно оцінити їх стан та поставити клієнта до відома про те, на який результат він повинен розраховувати у тій чи іншій ситуації.
— Часто вигляд речі може зіпсувати банальна пляма, яку важко вивести у домашніх умовах. Що порадите у такому випадку?
— У такому разі допоможе лише правильно підібраний засіб-концентрат. У противному випадку ви лише «законсервуєте» пляму, а тоді вивести її буде вдвічі важче. Ми приймаємо одяг, якщо є плями — обробляємо спеціальним розчином (залежно від виду забруднення), потім сортуємо для прання та очистки. Костюми проходять окрему спеціальну обробку, прасування паром, а тоді запаковуються. До речі, у домашніх умовах костюм можна прати від сили два-три рази, а тоді він вже не має належного вигляду.
— Що ж, дякую за розмову. Стабільного вам, Олександре, успіху у новій та потрібній місту справі.
— Дякую і вам!
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА