ЕКОНОМІКА МІСТА У СІЧНІ 2012 РОКУ

ЕКОНОМІКА МІСТА У СІЧНІ 2012 РОКУ

\"ЕКОНОМІКАУ січні 2012 року у місті Новограді-Волинському здійснювало свою виробничо-господарську діяльність 11 промислових підприємств звітного кола. Незважаючи на деякі темпи спаду у хімічній та харчовій промисловості (у порівнянні з січнем 2011 року), більшість галузей наростили свої виробничі потужності. Так, за січень 2012 року у порівнянні з відповідним місяцем минулого року найбільше зростання позитивної динаміки обсягів виробництва промислової продукції було досягнуто на таких підприємствах: ТОВ «Виробниче об’єднання «Техна», приватне підприємство «Мірт», ТОВ «Укрмедпак», ПрАТ «ВКФ «Леся», ПАТ «Сільмаш», ПАТ «Хлібозавод», ПАТ «Біоветфарм». У порівнянні з груднем 2011 року промислові підприємства міста допустили спад виробництва в діючих цінах на 20,9%.
На стадії завершення знаходяться інвестиційні проекти щодо будівництва кондитерської фабрики, підприємства фармацевтичної промисловості. Звітне коло промислових підприємств поповнилося ще одним підприємством харчової промисловості — ТОВ «Нові ласощі-Житомир». Фірма ТОВ «Нові ласощі-Житомир» придбала будівлі недобудованого хлібозаводу, що знаходяться на вул.Герцена, 22, у північно-східній частині міста. Товариство здійснює реконструкцію об'єкту під сучасну кондитерську фабрику, що дасть змогу створити щонайменше 800 нових робочих місць. До асортименту продукції будуть входити:

  • зефіри та мармелади;

  • печиво і кекси;

  • інші солодощі.


Продукція цієї фірми експортується в Ізраїль, Канаду та інші високорозвинені країни світу.
Підприємства легкої промисловості в цілому працюють стабільно, успішно, з оптимістичними прогнозами виробництва. За 2011 рік ПрАТ ВКФ «Леся» створило 129 нових робочих місць. Вже багато років ВКФ «Леся» є одним із кращих промислових підприємств України. Його продукція, завдяки гарній якості, добре зарекомендувала себе і за межами країни. Фабрика заснована ще в 1965 році.
\"ЕКОНОМІКАПройшовши багато років модернізації, на сьогодні — це сучасне швейне виробництво, яке працює на європейському рівні, систематично займається питаннями оновлення швейного обладнання та впровадженням нових технологій. Головним партнером фабрики є німецька компанія «Leineweber GmbH&Co». Свою продукцію фабрика виготовляє для німецьких партнерів за давальницькою схемою. Попередньо працівникам без досвіду роботи надається можливість навчання. Всього на фабриці працює більше 410 чоловік. Нове обладнання, яке встановили у 2011 році, — більш сучасне та надає можливість виконувати додаткові функції. Німецька компанія «Leineweber GmbH&CO» надала фірмі «Леся» кредит на закупівлю обладнання для фабрики. ВКФ «Леся» забезпечує новоград-волинців робочими місцями із достойними умовами праці, справно сплачує кошти до міського бюджету, оновлює асортимент та підвищує якість продукції.
На західній околиці міста розпочало свою роботу промислове підприємство фірми «FAKRO» (Польща) у галузі деревообробки, основна продукція — дахові вікна.
Продовжується робота з розміщення на території міста промислових підприємств, джерелом створення яких мають стати іноземні та вітчизняні інвестиції. Так, ТОВ «Укрмедпак» є виробником продукції для фармацевтичної галузі. До асортименту входять алюмінієві ковпачки різних розмірів. Забезпечує продукцією провідні фармацевтичні компанії України, Росії та інших країн. На даний час на підприємствах інвестора мають робочі місця біля 100 чол. Протягом 2012 року планується закупити нові виробничі лінії, що дозволить збільшити обсяги виробництва щонайменше у 4 рази та додатково створити біля 30 нових робочих місць.
Станом на 1 січня 2012 р. загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, накопичених в економіці Новограда-Волинського, з урахуванням курсової різниці становив 2,7 млн. дол. США. У розрахунку на 1 мешканця міста це становило 47,3 дол. США. Протягом 2011 року підприємці міста співпрацювали з інвесторами 9 країн світу. Найбільші вкладення здійснили нерезиденти з Румунії, їм належить 67,3% загального обсягу інвестицій.
Найбільша частка іноземного капіталу спрямована у переробну промисловість — 2,4 млн. дол. США, або 88,2% інвестиційних коштів міста. Значні обсяги іноземних вкладень зосереджені на підприємствах легкої промисловості — 1,8 млн. дол., або 67,3% усіх іноземних інвестицій міста та 21,1% ­обласних вкладень у цей вид промисловості.
Сума кредитів та позик, отриманих від прямих інвесторів-нерезидентів, станом на 1 січня 2012 р. становила 2,0 млн. дол. США.
С.КАРПІНСЬКА, начальник відділу економічного аналізу і планування міської ради