У «Лесиних джерел» — новий головний режисер

У «Лесиних джерел» — новий головний режисер

Невдовзі відбудеться головне свято міста — «Лесині джерела», яке відзначатимемо 26-28 липня. У той час, коли більшість людей йдуть у відпустки, працівникам культури та владі доводиться невтомно працювати, аби належним чином організувати літературно-мистецький захід міжнародного рівня. Цікаво, що відтепер у свята з’явився новий головний режисер — Ірина Панасюк. Новоград-волинці знають її як колоритну ведучу та відповідального режисера не лише усіх загальноміських заходів, а й різних фрагментів свята «Лесині джерела». Як почувається Ірина Іванівна у новому амплуа і чого чекати нам від свята — про це наше наступне інтерв’ю.
— Ірино Іванівно, ви багато років були першим помічником автора свята та його попереднього головного режисера Миколи Мартинюка. Наскільки відповідальним для вас є той факт, що тепер саме вам довірили бути «першою скрипкою» у режисурі «джерел»?
— Це величезна відповідальність, тож я надзвичайно вдячна Миколі Івановичу за надану довіру. А вибір невипадково пав на мене, бо я справді з перших років «у святі», а ще дуже прискіпливо ставлюся до організації заходів. Я не з тих людей, котрі стають «зірковішими» з кожним новим призначенням, тому звертатимуся до Миколи Івановича за порадами — у нього є чому повчитися у плані режисури. Адже завдання у команди залишається незмінним — зробити захід якомога кращим, яскравішим.
— До свята залишається трохи більше місяця. На якому етапі підготовки перебуває сьогодні оргкомітет?
— Оргкомітет під керівництвом заступника міського голови Валентина Костюка працює настільки злагоджено, що переважна більшість організаційних питань вже вирішена. Попри це, багато дзвінків продовжуємо отримувати від охочих взяти участь у святі. Вже виготовлені емблеми і друкована продукція про наше місто для гостей.
Єдине із чим затримка — це відсутність фінансування у повному об’ємі. Міністерство культури обіцяє виділити 20 тисяч гривень на організацію, з міського бюджету виділено 25 тисяч гривень. Головним чином сподіваємося на успішних бізнесменів, тож звертаємося до меценатів, котрі дбають про покращання іміджу Новоград-Волинщини — їхня фінансова підтримка в організації свята визначальна. Адже на його проведення потрібно близько трьохсот тисяч.
До речі, візити офіційних іноземних делегацій із Польщі, Росії, Грузії, Білорусі, Хорватії сприяють не лише дружнім, але й економічним зв’язкам. Тож підприємці мають бути зацікавлені, отримуючи можливість прорекламувати свій бізнес, налагодити відносини з інвесторами. Будемо раді співпраці!
— Які новинки у програмі готуєте для городян і гостей міста?
— Свято має статус міжнародного, тому у ньому беруть участь професійні колективи як з України, так і з-за кордону — це є вже певний рівень, нижче якого не маємо права опускатися. Через це до складу журі на літературні конкурси вже традиційно запрошуємо народних артистів, дбаємо про гідні премії та призи для переможців, прагнемо, щоб сценарій свята гармонійно відповідав головній тематиці — літературно-мистецькому наповненню.
Відкриє свято у перший день — 26 липня — драма-феєрія у виконанні Львівського драматичного театру ім.Лесі Українки за однойменним твором «Лісова пісня». Цей колектив торік приїжджав до нас із драматичною імпровізацією про життя Лесі Українки «І все-таки я тебе зраджу», здобувши масу схвальних відгуків глядачів. Дехто закидає нам, мовляв, чому знову «Лісова пісня»? Та тому, що цікаво пізнавати цей неперевершений твір через новий режисерський погляд, гру інших акторів. Наша творча група була вражена цією виставою під час візиту до Львова — спеціально їздили дивитися. Цікаві творчі знахідки, надзвичайні декорації, «мороз по шкірі» від постановки — переконані, що публіці сподобається.
З Білорусі приїде зірковий професійний колектив — ансамбль народної музики «Бясєда» (у перекладі «зустріч рідних і близьких людей»). Про рівень ансамблю говорить те, що на гастролях він побував у багатьох країнах, зокрема, у Швеції, Португалії, Австрії тощо. Наше свято колектив відвідає вперше, а окремий його концерт можна буде побачити 27 липня, о 17.30, у Палаці культури. Вперше буде організовано поетичний майданчик за участю сучасних українських поетів, відбудеться книжкова виставка, карнавал літературних героїв та краєзнавча вікторина. На фортеці пройде театралізоване дійство «Древлянська хата дивами багата». До речі, вдячні працівникам культури з району, котрі надають нам активну підтримку у підготовці.
— Традиційно багато заходів відбувається у музеях. Що заплановано?
— Цього року музейна складова на святі особлива, адже минає сто років від 1 серпня, коли Леся Українка пішла у вічність. Крім того, 50-річчя своєї діяльності відзначає Літературно-меморіальний музей імені нашої землячки. Тому тут, як і в Музеї родини Косачів, заплановані всеукраїнські конкурси автентичного солоспіву та виконавців художнього слова, літературні зустрічі, вручення премій імені Лесі Українки, концерти, екскурсії, творчі презентації та персональні виставки митців з України та з-за кордону. Програма настільки велика і змістовна, що я по-доброму співчуваю учасникам свята — відвідати усе заплановане дуже складно. Тому сподіваємося, що кожен знайде собі захід до душі.
— Одним з улюблених заходів городян вже став парад «Поліська вишиванка». Люди купують і беруть напрокат вишиванки, готуються вразити один одного національним колоритом.
— Приємно, що кожен прагне мати у своєму гардеробі вишиванку, тому щороку кількість охочих взяти участь у параді збільшується. Організатори відзначатимуть наймолодшого і найстаршого власника вишиванки, найкраще вбрання тощо. А для тих, хто ще не встиг при­дбати вишиванку чи вироби декоративно-ужиткового мистецтва, традиційно працюватиме «Містечко майстрів». Очікуємо на святі не менше народних умільців, аніж торік — понад сто майстрів.
— З року в рік організатори, мешканці міста, спільно зі спонсорами, готують якісь сюрпризи у сценарії. Наприклад, торік хлібозавод і Благодійний фонд «Майбутнє Полісся» презентували рекорд­ний звягельський коровай. Чи будуть подібні «фішки» цього разу?
— Обов’язково будуть, хоча не хочу поки що відкривати «усі карти». Серед сюрпризів заплановане відкриття «Лави примирення» біля Молодіжного Центру — ви будете приємно здивовані. Чому — дізнаєтеся, коли спробуєте присісти з кимось (сміється — авт.). Серед новинок — «Шоколадний Бум» у кафе «Фан-кава», де на учасників чекатиме святкова шоколадна символіка.
До речі, збираємося по-іншому розташувати на площі головну сцену, бо раніше були закиди, що вона закриває пам’ятник Лесі Українці, і він, неначе «за гратами».
— Напевно, найпопулярніше запитання напередодні свята: кого з відомих артистів чекати на головному вечірньому концерті?
— Запросили переможця телевізійного шоу «Україна має талант» — гурт «Бабине літо» або, як його ще називають — «Лісапетний батальйон». Ці колоритні виконавиці зараз надзвичайно популярні в Україні, а їхні концерти розписані на рік уперед. Окрім професійних українських, російських, грузинських та білоруських колективів, запросили Ольгу Юнакову з балетом, Народного артиста Юрія Градовського, Заслужену артистку Росії Світлану Бочкову, відомого саксофоніста Михайла Мінкіна. Зараз йдуть перемовини про участь у концерті фіналіста «Голосу країни», житомирянина Артема Кондратюка. Після феєрверку запланований концерт молодіжного гурту «Вітер знає» з міста Дубно, у репертуарі якого є пісні нашого земляка Юрія Михалечка. Тож слідкуйте за анонсами у пресі — ми ще розповідатимемо про свято.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК