У нас заквітчують не лише вулиці, а навіть… танки!

У нас заквітчують не лише вулиці, а навіть… танки!

ЧЕРЕЗ МІСЯЦЬ — ПІДСУМОК КОНКУРСУ «МОЄ КВІТУЧЕ МІСТО»
«Якщо подивитися на Новоград з космосу, то можна побачити, що це —місто квітів», — принаймні таким мріє бачити своє місто Тамара САХНЕНКО, голова жіночої ради, котра 11 років тому ініціювала конкурс «Моє квітуче місто». І справді, за ці роки Новоград став незрівнянно яскравішим — квітучі насадження додали неабиякого колориту місцевим вулицям і провулкам, а разом з тим — щодня створюють натхнення жити і творити для його мешканців. Гості теж не перестають дивуватися — стільки квітів, говорять, рідко де в Україні можна побачити.

— Розумієте, у чому наша особливість, — пояснює Тамара Романівна, — у нас ця краса створена руками людей, жінок, залюблених у квіти. Багато хто давно вийшов за межі власного подвір’я — уквітчують вулиці, провулки, пустирі… Дбають не лише про красу власної ділянки, а й для інших стараються, прагнучи прикрасити, урізноманітнити цей світ. От, наприклад, Закарпаття — там красу людям подарувала природа. Але ж як бракує там старання самих людей збагатити природу власними силами. Житомир, приміром, взяв із нас гарний приклад — комунальні служби насадили квітів, проте, коли це роблять люди власноруч, то відчувається більше фантазії, емоцій, прагнень. У нас із цим, як бачите, дефіциту немає!
Дефіциту немає і справді — помітно, що старається усе місто: приватні підприємці — біля магазинів, перукарень і кафе, керівники установ — біля підприємств та організацій, мешканці — біля будинків та під’їздів. Звісно, комунальникам від того — лише радість.
Щойно в’їжджаєш у Новоград зі сторони Житомира — тебе зустрічають жовтогарячі чорнобривці вздовж дороги. Усміхаєшся не лише від створеної руками краси, а й від того, що насадили квіти… військові — саме інженерний полк першим зустрічає гостей міста, тож колектив військової частини постарався створити гарні краєвиди. Квіти, до речі, ростуть не лише обабіч центральної дороги, а й на території частини — біля плацу, казарм. Отримавши торік перше місце у конкурсі «Моє квітуче місто», цього року, відзначає Тамара Сахненко, військові постаралися ще краще — квітів насадили удвічі більше!
— Непросто дійти до кожного, хто любить і саджає квіти, — говорить головна ініціаторка ідеї квітучого міста. — Тому хотілося би, щоб люди не соромилися про себе заявляти, розповідали свої історії, дзвонили, а ми будемо їх підтримувати. Підведення підсумків відбудеться на головній сцені міста у Палаці культури, 20 вересня. Буде визначено переможців у багатьох номінаціях і вручено грошові премії.
Тепер, коли їдеш чи йдеш містом, одразу помітно, де живуть, працюють господарі, а де — ні. Квіти стали своєрідним каталізатором креативності, організаторських умінь, бажання робити щось для міста і людей. Звісно, є й такі, хто усі ці старання нівелює — хтось викрав туї, посаджені колективом біля медичного коледжу, ще хтось вирвав квіти із пишних клумб біля аптеки №217, над якими трудилися багато людей… На жаль, завжди є ентузіасти і шкідники, втім, сьогодні — не про останніх.
Услід за ініціаторами — жіночою радою, представниці якої працюють у різних організаціях і надихають інших ідеєю, — садити квіти почали усі. Перерахувати всіх, поза сумнівом, неможливо, але тих, чиї старання одразу кидаються в очі, організатори відмічають вже сьогодні, ще до підведення підсумків. Це — колективи автовокзалу, школи №8 та дитячого садочку №6, магазину «Сатурн» на «Світанку», «Фори» — у «Болгарбуді», міськрай ТМО (незважаючи на те, що на території лікарні ведуться будівельні роботи зі спорудження хірургічного корпусу, квіти висадили навкруги будмайданчика!), банку «Аваль», ресторану «Случ», салону краси «Марго», магазину «Стиль» тощо.
Багато активістів квіткової справи і серед пересічних городян. Радує, що не лише приватний сектор лідирує за кількістю посаджених клумб, а й мешканці багатоповерхівок долучилися. Серед них — п’ятиповерхівка по вул.Войкова, 2-Г; приватні садиби на вул.Войкова, 27/2 (район автовокзалу); вул.Мамайчука,18 і 20 (навпроти стадіону); Житомирська, 13 та 87; Чехова, 26; Дружби, 19. Одна з найбільш заквітчаних вулиць — Лянгуса. Тут, немов ведеться творче змагання між сім’ями на кращу присадибну ділянку, а разом з тим люди демонструють чудовий приклад для усіх мешканців. Якщо чиїсь старання досі не помічені, — не зволікайте і звертайтеся до організаторів (5-24-50 або відділ комунального господарства: 5-32-77) — до свята квітів, де будуть оголошені результати конкурсу, залишився місяць.
Юлія КЛИМЧУК
Фото автора