Гаряча пора для улюблених героїв з крижаної казки, або Чому татусі зустрічають Діда Мороза у костюмах сніжинок, та що просять діти у листах?

Бувають періоди у житті кожного, коли казки потрібні нам більше, аніж якісь матеріальні блага. Бо віра у дива часом дає наснагу незрівнянно більшу і здатна творити справжні дива. Зрештою, щастя у кожного своє, слід лише уміти його помічати. А тепер уявіть собі людину, яка має усе, крім надії на краще… Отож бо й воно — такій людині не позаздриш. Тому є у нашому житті новорічно-різдвяні свята, під час яких забуваються негаразди, з’являється віра у перемогу добра над злом, народжуються сили для року прийдешнього.
У всіх нас — різні асоціації, пов’язані із Новим роком. Для когось — це запах мандарин, ялинка із вогниками, очікування подарунків. Ще для когось — застілля під бій курантів у тісному сімейному колі або ж гучна вечірка у великій компанії. Втім є те, що об’єднує різні уявлення про Новий рік — це візит головних героїв свята Діда Мороза та Снігуроньки. У щільному робочому графіку ця парочка таки знайшла час для спілкування із журналістом «Звягеля». Скажу відверто, таких казкових співбесідників у мене ще не було.

— Діду Морозе, поділіться секретом: а чи не поменшало у вас роботи після того, як напередодні подарунки щедро роздав Святий Миколай?
— Миколая діти також чекають, але я переконаний, що саме Дід Мороз — улюблений персонаж. Із його приходом люди традиційно пов’язують радісні веселощі, коли кожен, незалежно від віку, може відчути себе дитиною. До речі, для дитини Новий рік настає саме тоді, коли приходить Дід Мороз, але не коли годинник ознаменує опівніч, як у дорослих.
— Про що ж мріють діти і дорослі?
— Бажання дітей дуже змінилися впродовж останніх років. Якщо раніше вони мріяли про ляльок, велосипеди чи ноутбуки, то тепер просять більше любові й уваги від батьків та близьких. Нехай батьки, заробляючи гроші, замисляться про це. А дитячі очі, котрі радіють нашому візиту зі Снігуронькою понад усе, розкажуть їм про це якнайкраще. У своїх листах діти часто просять, щоб мама з татом не сварилися, щоб разом із ними частіше відпочивали, проводили більше часу… А дорослі найчастіше просять здоров’я. І молодь, до речі, теж.
— Яке найоригінальніше бажання ви зустрічали за довгий трудовий стаж?
— Через вік вже маю слабеньку пам’ять, тому краще пам’ятаю «найсвіжіше». Серед оригінальних побажань — прохання поміняти президента і прем’єра та забрати їх собі в олені, до санчат. Але ж мені потрібно багато оленячих сил, тож ці кандидати навряд чи впораються! (сміється — авт.)
— Зрозуміло, що діти радіють, коли бачать Діда Мороза. А як поводяться при цьому дорослі?
— Трапляється, що дорослі радіють більше за дітей! Розповідають віршики, співають новорічні пісні, танцюють. Не до усіх у дитинстві приходив справжній Дід Мороз, тож дехто, напевно, намагається таким чином надолужити емоції. Часом дорослі зустрічають нас зі Снігуронькою переодягнені і, повірте, це неймовірно! Татусі можуть виступати у ролі сніжинок чи у костюмах зайчиків… Саме татки найчастіше замовляють Діда Мороза. Може, тому що чоловіки довше залишаються дітьми?!
— Про таку роботу, як у вас, мріє кожен — ви лише декілька днів на рік працюєте, маєте при собі гарну Снігурку й вам завжди вистачає грошей на мішок подарунків! І криза на вас не впливає, і політична ситуація у країні не заважає... У чому ж секрет?
— Секрет у тому, що в усі часи і за будь-яких обставин головними атрибутами нашої роботи залишається єдина мета — створити позитивний настрій. Комусь подарунок за десять гривень стане найкращим, а когось і за мільйон не задовольнить! А у Діда Мороза, яка б ситуація в країні не була, завжди у кишені знайдеться символічний подарунок чи цукерка.
— Власне, у цьому ваша «фішка» — дарувати щось іншим. А Діду Морозу та Снігурці потрібні подарунки?
— Для нас кращий подарунок — це бачити, як радіють інші.
— Чим вас краще пригощати, коли приходите у гості?
— Ви знаєте, це найбільша проблема! Чомусь усі вважають, що напоїти Діда Мороза — це їхній обов’язок. Але справжній Дід Мороз на роботі не вживає. Таке собі дозволяють хіба що якісь аматори-непрофесіонали, тому велике прохання: не звертайтеся, будь ласка, до нас із такими пропозиціями.
— Сьогодні серед оригіналів популярна нова послуга «Дід Мороз — у вікно». Це для любителів екстриму. А ви особисто, як ставитеся до «гострих» відчуттів?
— Взимку, під час морозяної ночі, у нас таких відчуттів ніколи не бракує. А хто і яким чином вирішує влаштувати собі свято — це вже особистий вибір. Ми за оригінальність у всьому, але й про розум не треба забувати.
— Усіх завжди цікавило, що робить Дід Мороз після зимових свят?
— Готується до наступних! (сміється — авт.)
— А чи трапляються у вас конфлікти поколінь з онукою Снігуронькою?
—У жодному разі. А все тому, що ми робимо спільну справу. Скажу по секрету: Снігуронька — головна моя помічниця. Якщо образно сказати, то вона — цукерка, а я — обгортка до неї. Від того, який настрій Снігуронька створить, залежить успіх нашої справи.
— Ми живемо у час технічного прогресу. Чи змінилася у зв’язку з цим марка санчат, на яких мандруєте? І чи не бракує оленячих сил, щоб об’їздити усіх?
— Марки мої санчата не мають, але яскравий новорічний тюнинг є обов’язковий завжди. От тільки побачити цю красу можуть не усі — сани ж казкові!
— Що ж, будемо усі чекати на вас зі Снігуронькою і вірити у те, що виконаєте усі наші бажання!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК