Криза європейського жанру

ЗБІРНІ ІСПАНІЇ, АНГЛІЇ, ІТАЛІЇ, ХОРВАТІЇ ПОКИНУЛИ ЧС-2014 ОДРАЗУ ПІСЛЯ ГРУПОВИХ ТУРНІРІВ
Вкрай невдало для Європейської асоціації футбольних федерацій розпочалася фінальна частина чемпіонату світу з футболу, що проходить на полях Бразилії. Першою сенсацією став виступ донедавна чинного володаря трофею — збірної Іспанії. Іспанці примудрилися втратити всі шанси на продовження боротьби вже після двох матчів групового турніру. Вслід за поразкою від Голландії (1:5) вони поступилися збірній Чилі — 0:2. Розгромна перемога над австралійцями в останньому турі стала для «Червоної фурії» слабкою втіхою.
Невдовзі розчарувала своїх прихильників і збірна Англії. Після матчу першого туру, в якому англійці програли італійцям — 1:2, наступна гра проти збірної Уругваю для них мала вирішальне значення. Принциповості цьому поєдинку додавав той факт, що по різні боки опинилися ключові гравці «Ліверпуля». Кращий бомбардир клубу цього сезону уругваєць Луїс Суарес протистояв групі англійців на чолі із капітаном Стівеном Джерардом. У підсумку два голи Суареса принесли збірній Уругваю перемогу. Її турнірний шлях продовжиться й далі. Натомість англійці та італійці можуть перебувати на мундіалі хіба що в якості глядачів.
Хто не чув про Коста-Ріку? Тепер про збірну цієї країни чули якщо й не всі, то переважна більшість футбольних уболівальників з усього світу. До початку групового турніру Коста-Ріку вважали безапеляційним аутсайдером у групі разом зі збірними Італії, Англії та Уругваю. Але костаріканці, здолавши Уругвай (3:1) та Італію (1:0), достроково забезпечили собі вихід до 1/8 фіналу. А нульова нічия в останньому турі з англійцями принесла Коста-Ріці ще й перше місце у групі.
Ще один міцний середняк із Європи — збірна Хорватії — в очному протистоянні «подарувала» путівку до наступного раунду мексиканцям, зазнавши поразки — 1:3. Майже попрощалися із шансами на вихід із групи португальці. Кепські справи у збірної Росії, яка після двох турів має лише одне очко. Щоправда, росіян, на відміну від португальців, влаштовує перемога у третьому турі. А збірна Португалії, навіть якщо виграє, залежатиме від результату паралельного матчу групи.
На момент підготовки цього матеріалу учасниками 1/8 фіналу стали наступні збірні: Бразилія, Мексика, Голландія, Чилі, Коста-Ріка, Уругвай, Колумбія, Греція, Франція, Швейцарія, Аргентина і Нігерія.
До речі, таке масштабне футбольне дійство як Чемпіонат світу практично неможливе без різноманітних казусів і приколів. Ось, приміром, вболівальник збірної Італії… з’їв фото національної збірної після поразки від Коста-Ріки. Інформагентства повідомляють, що хлопчина у соцмережі пообіцяв таке вчинити в разі програшу улюбленої команди. Довелося тримати слово — на підтвердження чого є відповідне відео.
Футбольні стадіони продовжують залишатися місцем, де можна на весь світ заявити про свої політичні погляди. Хоча футбол і позиціонує себе як аполітичне явище, проте це вже давно насправді не так. Під час матчу між збірними Росії та Бельгії, що проходив у Ріо-де-Жанейро (росіяни поступилися — 0:1), російські вболівальники, порушуючи правила ФІФА, вивісили на стадіоні «Маракана» прапор невизнаної Донецької народної республіки.
Ще один банер містив зображення президента ФІФА поруч зі знаком американського долара. А вболівальники в українських вишиванках продемонстрували плакат зі словами, якими починається популярна нині пісенька, в якій співають «ла-ла-ла…».
Олег БРЮХАНОВ