Миготлива аритмія: що потрібно знати

Хвороби серцево-судинної системи в сучасному світі, в тому числі і в Україні, називають проблемою номер один. Україна взагалі займає перше місце в Європі за захворюваністю і смертністю від серцево-судинних захворювань. Проте найголовнішим є те, що в багатьох випадках захворювання серця можна попередити.
Одним із захворювань, яке часто приводить до важких ускладнень, є фібриляція передсердь (миготлива аритмія). Фібриляція передсердь(ФП) — найбільш поширене хронічне порушення ритму серця, яке відзначається у 1-2% людей у загальній популяції. ФП у 5 разів підвищує ризик інсульту, і кожен 5-ий випадок інсульту зумовлений цією аритмією. Також доведено, що ФП вдвічі підвищує ризик смерті. Небезпека цієї аритмії, передусім, пов’язана з можливістю розвитку тромбоемболічних ускладнень і «тахікардіоміопатії», що веде до серцевої недостатності. Факторами ризику ФП є: вік більше 65 років, ішемічна хвороба серця, захворювання клапанів серця, підвищення артеріального тиску, гіперактивність щитовидної залози, зловживання алкоголем. Незважаючи на високий ризик ускладнень, фібриляція передсердь, як правило, не має яскраво виражених симптомів, тому більшість пацієнтів про неї не підозрює. Хоча треба звернути увагу на такі ознаки як серцебиття, швидку втомлюваність, задуху, запаморочення.
Дуже важливе місце в профілактиці фібриляції передсердь (як, у принципі, і всіх серцево-судинних захворювань) займає саме просвітницька робота. За кордоном цим досить давно і успішно займається національна благодійна організація «Ірландська серцева фундація» (Irish Heart Foundation), яка оголосила в 2014 році кампанію з підвищення обізнаності про миготливу аритмію. Слід знати, що запідозрити цю аритмію у себе досить легко при перевірці пульсу. Щоб оцінити свій пульс, треба:

  1. Посидіти спокійно не менше 5 хвилин, перед цим не вживати ніяких ліків, кави, спиртного, не палити; покласти поряд годинник із секундною стрілкою;

  2. Покласти ліву руку долонею догори (лікоть — на столі);

  3. Прикласти вказівний і середній пальці правої руки на зап’ястя біля основи великого пальця лівої руки, знайти пульс;

  4. Порахувати кількість пульсових ударів за одну хвилину.


У нормі частота серцевих скорочень — 60-80 ударів за хвилину, ритмічний. Якщо частота пульсу більше 100 або менше 50 за хвилину, або якщо пульс нерегулярний, — це привід негайно звернутися до лікаря.
Також слід пам’ятати, так звані, швидкі симптоми інсульту (FAST):
F (face) — чи симетричне обличчя, усмішка у хворої людини;
A (arms) — чи може людина підняти догори і утримувати в такому положенні обидві руки;
S (speech) — чи виразна мова;
T (time) — час негайно телефонувати за номером 103, якщо є хоча б один із цих симптомів.
Діагностика аритмії, вибір тактики лікування (медикаментозне чи кардіоверсія, вибір антикоагулянтної терапії) — це вже прерогатива лікаря. Але всім нам завжди слід пам’ятати, що попередити захворювання завжди набагато легше, ніж потім довго і коштовно його лікувати.
Напередодні Нового року і Різдва Христового — всім міцного здоров’я, миру і щастя!
Л.СТАНОВСЬКА, лікар-кардіолог