Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» — у Новограді-Волинському

Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» — у Новограді-Волинському

МІСТО ВІДВІДАЛИ ПРОВІДНІ СПЕЦІАЛІСТИ НІССХ ІМЕНІ МИКОЛИ МИХАЙЛОВИЧА АМОСОВА
Сьогодні, як ніколи раніше, нагально постає проблема серцевих захворювань. Від них страждають як дорослі, так і діти. А одним із найнебезпечніших наслідків нинішньої ситуації в Україні є саме психологічний стан українців та вірогідний стрибок захворювань, у першу чергу, серцево-судинної системи. Саме тому впровадження у всіх регіонах якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної допомоги є питанням національної значимості.

До Новограда-Волинського приїхали фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН. Подібні заходи спеціалісти інституту здійснюють по різних регіонах. Їхній візит присвячений реалізації Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф». Приїзд передбачав наступні цілі: обстеження та консультація пацієнтів регіону на базі районного лікувального закладу з метою визначення тактики лікування; науково-практична конференція з проблем серцево-судинних захворювань, яка включала доповіді фахівців НІССХ ім.М.М.Амосова, та обмін досвідом.
Бажаючих послухати доповіді і проконсультуватися було навіть більше, аніж очікували. І.О.Дітковський, ендоваскулярний хірург відділу ендоваскулярного лікування вроджених вад серця НІССХ ім.М.М.Амосова, розповідає: «Мені було надзвичайно приємно працювати у вашому місті. Тут чудові лікарі, які цікавляться своєю справою. Ми проконсультували більше 30 дітей та ще більше дорослих. Сьогодні ми побачили дітей, які потребують операції зі встановленням дороговартісного пристрою. Одного юнака до нас направили із військкомату. Він потребує пристрій вартістю 80000 грн. Ми зв’язалися із благодійним фондом, який погодився допомогти цьому хлопцю. Загалом після сьогоднішнього огляду 5-6 дітей поїдуть на планові операції».
Стосовно операцій, то чим далі, тим більшою популярністю користуються операції без розрізів. Тривалість такої операції в середньому — одна година. Для дорослих її проводять без наркозу, лише знеболюючи, а для дітей — із наркозом. Перевагою такої операції є невеликий термін перебування у стаціонарі (біля 3 днів). Однак пристрої, необхідні для операції, дороговартісні. В інституті існує державна програма закупівлі (частина пацієнтів може безкоштовно отримати дорогі пристрої), також допомагають благодійні фонди, і лише третина купує пристрій самостійно.
Ще однією метою приїзду провідних фахівців було оглянути стан справ у лікарні та з’ясувати, на якому рівні перебуває кардіологія нашого регіону. Поділився своїми враженнями і К.В.Руденко, д.мед.н., головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих»: «Сьогодні ми обговорювали не тільки практичні та фінансові моменти, а й питання логістики та організації. Рівень кардіології у Новограді-Волинському — достойний, а керівники намагаються розвивати рівень кардіології у регіоні. З місцевими лікарями ми говорили «однією мовою». Тут — кваліфіковані спеціалісти, які цікавляться своєю справою. Прикро, що, коли люди помирають від інфаркту, — це вже вважають нормою. Так не має бути. Це потрібно змінювати».
За статистикою, в Україні щороку діагностується до 50 тисяч випадків інфаркту міокарда. Основним методом діагностики ішемічної хвороби серця є коронарографія, для проведення якої необхідні якісно працюючі ангіографи. На сьогодні найближчий ангіограф знаходиться у Житомирі. Якби він був і в Новограді-Волинському, то це б надало можливість покрити кардіологічною допомогою 200-220 тис. населення.
Фахівці НІССХ імені М.М.Амосова розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасній практиці, про своє бачення організації взаємодії при лікуванні хворих із серцево-судинними патологіями. Також багато часу приділили розповідям про впровадження нових технологій у їхньому інституті. Стосовно того, скільки часу потрібно, щоб ці технології освоїли і в нашому регіоні, фахівці зійшлись на одному: головне — обладнання. А навчитися технології лікар може за 3-6 місяців. До того ж, К.В.Руденко наголосив, що можна заключити меморандум між Новоград-Волинською лікарнею та НІССХ ім.М.М.Амосова задля надання консультацій щодо лікування хворих.
Наприкінці конференції фахівці зійшлися на думці, що головний результат від їхньої поїздки — це вчасно виявлені хвороби у пацієнтів, у тому числі і у згаданого раніше юнака.
Кожен хоче жити довго і якісно. «За якісне життя ми і боремося», — саме так охарактеризували своє завдання фахівці НІССХ ім.М.М.Амосова. Головне ж для пацієнтів — це вчасно звернутися до лікаря.
Людмила ПЕТРУК
Фото автора