Подаруйте життя — станьте й ви донором крові!

14 ЧЕРВНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ
Всесвітня організація охорони здоров’я вибрала цей день, як вияв вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров’я інших, здаючи свою кров. Метою цього щорічного заходу є залучення здорових людей до донорства крові.
День донора — чергова нагода звернути увагу на необхідність регулярної здачі крові для запобігання її нестачі в лікарнях. Потреба в донорській крові виникає у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. Тому кожен донор робить свій безцінний внесок у добру справу — порятунок людських життів.
Протягом поточного року в нашому районі здали кров 607 донорів. Із них — по району: с.Гульськ — 31, с.Чижівка — 30, с.Орепи — 28, с.Сусли — 15; для пацієнтів міськрайТМО — 327; по місту — 176: із них найбільше здали військовослужбовці — 66, представники ГО УПА, «Свобода» — 18, охоронна фірма «Рекона» — 10.
Відповідно до чинного законодавства, донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження, і в якого немає протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я України.
За особистим рішенням донора, здача крові може здійснюватися безоплатно або з оплатою, порядок якої встановлюється Кабінетом Міністрів України. У день здачі крові донори звільняються від роботи на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форми власності, із збереженням за ними середнього заробітку, забезпечуються безкоштовним сніданком та обідом або грошовою компенсацією. Донори з числа студентів навчальних закладів у зазначені дні звільняються від занять. Після кожного дня здачі крові, в тому числі у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника, цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки або використаний в інший час протягом року після дня здачі крові.
Особа, яка двічі здала кров, згідно із Законом України «Про донорство крові та її компонентів», набуває статусу донора. Особи, які здали кров 40 і більше разів, або 75 і більше разів плазму донорської крові, отримують звання Почесного донора України. Почесні донори мають низку пільг, передбачених законодавством. Одна з найзначніших — у разі виходу на пенсію, Почесний донор отримує надбавку в розмірі 20% до мінімальної пенсії, що призначається за віком.
Здача донорської крові є абсолютно безпечною маніпуляцією. Оскільки використовуються одноразові витратні матеріали для обстеження та огляду донора при взятті крові та її переробці. Більше того, на всіх етапах взяття донорської крові, перебування донора в закладі забезпечуються всі необхідні санітарно-гігієнічні, протиепідемічні заходи, щоб уникнути будь-якої шкоди здоров’ю донора.
Сама ж дача крові для здорової людини абсолютно не шкідлива, тоді як дача компонентів крові (плазма, тромбоцитна, еритроцитна маса) є навіть лікувальною процедурою. Так, плазма крові відновлюється протягом семи днів, разом із нею відтворюється склад крові, що тільки сприяє тому, що організм донора підтримує здорові функціональні властивості.
Донорську кров можна здавати кожні два місяці, плазму — двічі на місяць, клітини крові (тромбоцити) — раз на місяць.
Обов’язковою умовою для донора є гарний стан здоров’я та самопочуття. Напередодні здачі крові необхідно добре відпочити і виспатись, виключати з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво) через те, що кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання хворим. У ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, компот, житній хліб. У день здачі крові необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб, необхідно відмовитись від куріння. Донор не повинен зловживати алкогольними напоями, а за 48 годин до процедури — відмовитися від них взагалі.
Серед абсолютних протипоказань слід відзначити ВІЛ-інфекцію, сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз, а також наявність гострих та багатьох хронічних неінфекційних захворювань, алкоголізм та наркоманію.
Таким чином, донорство крові або її компонентів є нескладною безпечною медичною процедурою, яка виконується в Україні на сучасному обладнанні, надає донорам можливість безкоштовно пройти медичне та лабораторне обстеження, отримати певні пільги і найголовніше — отримати величезне моральне задоволення від того, що своїм вчинком він, можливо, врятував чиєсь життя.
С.ГНАТЮК, лікар-трансфузіолог міськрайТМО