Чи повинні сплачувати власники приватизованих земельних ділянок та квартир у багатоповерхівках земельний податок?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно мій знайомий повідомив мені, що необхідно сплачувати податок за приватизовану земельну ділянку. В мене у власності є одна приватизована земельна ділянка та квартира у багатоповерхівці. Чи повинен я сплачувати земельний податок?
Сергій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Відповідно до пункту 14.1.147 Податкового кодексу (ПК), плата за землю — обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Згідно з пунктом 14.1.72 ПКУ, земельний податок — обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.
Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності — обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
ПЛАТНИКИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ
Згідно з п.269.1 ПК України, платниками податку є:

  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

  • землекористувачі.


Особливості справляння податку суб’єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються ПК України.
ОБ’ЄКТИ ОПОДАТКУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИМ ПОДАТКОМ
У відповідності до п.270.1 ПК України, об’єктами оподаткування є:

  • земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;

  • земельні частки (паї), які перебувають у власності.


БАЗА ОПОДАТКУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИМ ПОДАТКОМ
Відповідно до п.271.1 ПК України, базою оподаткування є:

  • нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

  • площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.


Рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.
Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь та земель загального користування — не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки.
ПІЛЬГИ ЩОДО СПЛАТИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ
Згідно з п.281.1 ПК України, від сплати податку звільняються:

  • інваліди першої і другої груп;

  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

  • пенсіонери (за віком);

  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства — у розмірі — не більш, як 2 га;

  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш, як 0,25 га, в селищах — не більш, як 0,15 га, в містах

  • не більш, як 0,10 га;

  • для індивідуального дачного будівництва — не більш, як 0,10 га;

  • для будівництва індивідуальних гаражів — не більш, як 0,01 га;

  • для ведення садівництва — не більш, як 0,12 га.


Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.
ЧИ Є ПЛАТНИКАМИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ ВЛАСНИКИ КВАРТИР У БАГАТОПОВЕРХІВКАХ?
Згідно зі ст.42 Земельного кодексу України, земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.
Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними житловими будинками є особи, яким такі земельні ділянки, відповідно до норм Земельного кодексу України, передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи й організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.
Власники квартир (житлових приміщень) у багатоквартирних житлових будинках не є платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки під такими будинками.
Разом із цим, власники квартир (житлових приміщень) у багатоквартирних житлових будинках відшкодовують сплачені суми земельного податку підприємствам, установам і організаціям, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднанням власників будинків, у складі сум за утримання будинків та прибудинкової території.