Були добровольцями — стали надійною військовою частиною

Були добровольцями — стали надійною військовою частиною

16 травня 10-й окремий мотопіхотний батальйон, що входить до складу 59-ї окремої мотопіхотної бригади, яка виконує бойові завдання у зоні АТО, відсвяткував другу річницю створення частини. До входження до складу Збройних сил України військова частина мала назву 10-й батальйон територіальної оборони Житомирської області «Поліська Січ».
Командиром батальйону був призначений кадровий військовий, полковник Василь Миколайович Осипчук, на той час — офіцер запасу.
Новостворену частину на 99 % укомплектували мешканцями Житомирської області, дві третини з них — добровольці. Спочатку планувалося, що батальйон створюється суто для оборони області. Але на початку липня 2014 року Генштаб ЗСУ вирішив направити 10-й БТрО у Херсонську область для зміцнення охорони державного кордону. А у жовтні 2014-го військову частину було перейменовано у 10-й окремий мотопіхотний батальйон. І вже з січня він приступив до виконання бойових завдань у районі Волновахи, Старогнатівки, Гранітного на Донеччині.
Нині підрозділ знову виконує бойове завдання на території Луганської області. 10-й ОМПБ неодноразово відзначався командуванням АТО. Командування 10-ю ОМПБ пишається своїми бійцями. Серед тих, хто в числі перших разом із командиром формували частину, — майор Олександр Кущиков, майор Євген Табенський, підполковник Віктор Вольський, майор Олександр Булах, капітан Микола Семенюк, прапорщик Микола Кащук, майор Юрій Попенко, старший прапорщик Роман Якубович, майор Василь Ягуткін та інші.
Золотий кістяк батальйону складають ті, хто з перших днів перебуває у строю, гідно служить Україні, надає допомогу командуванню у вихованні стійкості і мужності військовослужбовців. Зокрема, капітан Олександр Вербило, прапорщик Павло Маргело, старший сержант Віктор Папіжук, старший прапорщик Володимир Сулима, старший прапорщик Сергій Батюта, старшина Борис Миц, молодший сержант Вадим Назаренко, молодший сержант Микола Шаповал.
Свого часу, незважаючи на проблеми з озброєнням та координацією дій, добровольчі батальйони, у тому числі й наш 10-й ОМПБ «Поліська Січ», зіграли вирішальну роль у стримуванні наступів сепаратистів.
Колишні добровольчі батальйони увесь час від початку конфлікту на Сході перебувають на передній лінії фронту. Для українців вони стали символом відваги, патріотизму та доблесті. Солдати добровольчих батальйонів взяли на себе основні удари сил ворога. Тоді як роль держави із забезпечення батальйонів було змушене взяти на себе суспільство. Автомобілі, однострої, каски, бронежилети, запаси продовольства, спальні мішки — усе, часто включно зі зброєю, було придбане за кошти земляків-волонтерів та бійців.
Тож, щира вдячність вам, жителі Житомирщини, Новоград-Волинщини, Баранівщини, Романівщини за підтримку 10-го ОМПБ.
16 травня на святкування 2-ї річниці створення 10-го ОМПБ прибуло багато гостей.
Слова вдячності військовослужбовцям говорили представники делегації з Новограда-Волинського: голова міського братства ОУН-УПА Віктор Бусленко, учасники гурту «Чарівниці», на чолі із Заслуженим працівником культури Валерієм Примаком, лідер гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк.
Батальйон вітали побратими з сусідніх військових частин, представники місцевого самоврядування. Від імені командування оперативно-тактичного угрупування «Луганське» воїнам вручили бойові відзнаки та грамоти. Священнослужителі привітали бійців та окропили освяченою водою.
Командир 59-ї ОМПБр, полковник Василь Осипчук наголосив, що офіцери, сержанти і солдати 10-го ОМПБ у боях здобули свій вишкіл і відвагу, стали надійною військовою частиною, котра може виконувати будь-які бойові завдання. Також командир вручив офіцерам і бійцям батальйону бойові нагороди, відзнаки та грамоти, зачитав наказ про присвоєння чергових військових звань.
К.МІКУШИН, офіцер зі зв’язків із ЗМІ 59-ї ОМПБр