Що пропонують українські курорти туристам влітку-2016?

Попри нестабільну ситуацію у державі, українці планують свій літній відпочинок з урахуванням економічних і політичних реалій. Зважаючи на зростання цін на морських курортах, доводиться змінювати підхід до вибору місць для відпочинку та класу житла. Тим паче, що тема відпочинку у Криму для багатьох свідомих українців після анексії залишається закритою. То куди у межах України їдуть наші співвітчизники цього літа?
ПОЇДУ Я НА ЧОРНЕ, ЧОРНЕ МОРЕ…
Для тих, хто планує відпочити на Чорному морі в Україні — узбережжя Одеської та Херсонської областей. У першому випадку — Одеса, Кароліно-Бугаз, Затока, Грибовка. У другому — Лазурне, Більшовик, Залізний Порт і Скадовськ. Також популярними є курорти у Миколаївській області: Очаків, Чорноморська і Кінбурнська коси.
ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ. Перлина біля моря — це, швидше, історичний і культурний центр, ніж об’єкт рекреації. Основні пропозиції житла — оренда квартир у районах міста, віддалених від узбережжя. Поблизу прибою розташована низка готелів, але ціни у них не завжди співвідносні з поняттям «середній дохід».
Затока і Кароліно-Бугаз, а також курорти в околицях Одеси, не відрізняються чистотою моря і пляжів.
ЗАТОКА. Відпочити тут можна як бюджетно, так і з розмахом. Ціна на житло залежить від наявності зручностей, відстані до моря, сезону.
Найдешевше житло пропонує приватний сектор біля лиману. За 40-80 гривень з людини можна орендувати 2-3-місний номер, зі зручностями на території.
У будиночку за 350 м від моря за цю ж суму вам запропонують кімнату з металевими ліжками і загальною кухнею. На такій же відстані від пляжу можна винайняти номер з туалетом і гарячим душем, але вже — від 120 гривень (усі ціни далі наведені з людини за добу — авт.).
Номер у пансіонаті (за 200 метрів від моря) з санвузлом, телевізором і холодильником можна винайняти за 125-240 грн.
За такий же, але з кондиціонером і за 100 метрів від пляжу, доведеться віддати 150-250 гривень.
За номер з видом на море просять 150-300 грн.
4-місний двокімнатний номер зі зручностями, кондиціонером, кабельним ТБ і холодильником потягне на 700-1500 грн. (175-375 грн. за особу).
Також на курорті існують ціни у твердій валюті. Ціна за 3-кімнатні апартаменти з кухнею, якісними меблями і найновішою побутовою технікою — 150-200 у.о. За паркування доведеться платити окремо.
КАРОЛІНО-БУГАЗ. У межах курорту Чорне море неглибоке. З середини літа морська вода прогрівається до 19-23 °С, але характерні для відкритого моря холодні течії здатні різко знизити температуру. Під час спеки понад 30 °С, температура води біля узбережжя може впасти до 15-16 °С. У цьому аспекті курорт програє рекреаціям на Азовському морі, яке традиційно вважається неглибоким і найтеплішим.
За найнижчими цінами житло можна винайняти у травні, на початку червня і у вересні, а ціновий пік припадає на липень-серпень. Зняти номер без зручностей можна за 30-50 грн., з частковими зручностями — за 70-110 грн.
Ціна номера зі зручностями стартує від 80-150 грн.
Замовити окремий котедж на сім’ю чи компанію з 4-6 туристів можна від 400 грн. за добу, з повним асортиментом послуг для комфорту — 1000-2000 грн. за добу.
ОЧАКІВ. Саме місто, Чорноморська та Кінбурнська коси — найкращий вибір для сімей з дітьми. Тут немає крупних промислових об’єктів, що є перевагою курорту.
Мінус — погана інфраструктура і відсутність розваг. Неприємна особливість місцевості — досить забруднені пляжі у центральній частині курорту. Чистішими є віддалені ділянки, але там практично не знайти кафе і розваг.
ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Туристи виділяють Залізний Порт і Скадовськ. Залізний Порт підходить для відпочинку молодіжної тусовки — берег практично встелений барами, нічними клубами та кафе. Тут працюють пункти прокату водних велосипедів і мотициклів, комп’ютерні клуби, більярд-клуб, луна-парк.
Бюджетне житло розташоване у 15-20 хвилинах ходьби від пляжу, ціна — від 35-80 грн. За цю ціну можете розраховувати на кімнату з ліжком, загальну кухню, туалет і душ на території.
У Залізному Порту цікавих пам’яток немає, натомість вам запропонують поїхати за враженнями у наступних напрямках.
Цілющий гейзер — унікальне термальне джерело для тих, хто страждає на хвороби опорно-рухового апарату, захворювання щитовидної залози, нервової і дихальної системи. Усім іншим гейзер рекомендовано для підвищення імунітету.
Чорноморський біосферний заповідник — один з найкрупніших в Україні. Тут можна насолодитися красою приморських ландшафтів півдня. На території — 728 видів рослин і близько 450 видів хребетних тварин.
Острів Джарилгач зберігає природну «цноту» — цікавий тим, що пляжі позбавлені цивілізації. Тому тут цікаво буде займатися дайвінгом, здійснити довгу пішу прогулянку чи водний круїз. Орієнтовна вартість екскурсії на катері від Залізного Порту: дорослі — 500 грн., діти до 7 років — 200 грн., до 3 років — безкоштовно.
Цікавими для туристів є залишки Збур’ївської фортеці, паланка Запорізької Січі, біосферний заповідник Асканія Нова. Віддаленість об’єктів (понад 50-кілометрова відстань) змушує туристів обирати: відпочити на пляжі чи витратити більшу частину дня на екскурсію.
Залізний Порт розрахований переважно на активний молодіжний відпочинок. Тут, прямо на пляжі, працює стаціонарний відкритий аквапарк, хоч і не такий потужний, як «Острів скарбів» у Кириловці, найбільший в Україні. Вартість перебування в аквапарку з людини — 100 грн. за годину чи 250 грн. за день.
Також працює центр дайвінгу, де можна навчитися пірнати з аквалангом, прослухавши інструктаж. За прокат маски, трубки і ластів просять 100 грн., балона для дайвінгу — 250, гідрокостюма — 100-150. Доставка до місця занурення — 50 грн.
СКАДОВСЬК. Місце для спокійного відпочинку з дітьми, тут є аквапарк і дельфінарій. Перевага курорта — цілюща морська вода, насичена бромом і йодом. Недолік — мілина, «жаб’яче» узбережжя, адже курорт розташований на затоці, тож любителям поплавати тут нема чого робити.
Пансіонати пропонують туристам 3-разове харчування за 100-150 грн. на добу. Хоча більшість обладнана загальними кухнями для самостійного приготування їжі. У кафе комплексний обід коштуватиме 40-70 грн. з людини, повний пансіон — 90-150 грн.
ТЕПЛЕ АЗОВСЬКЕ МОРЕ
Український Азов недаремно має славу дитячої оздоровниці. Неглибоке Азовське море прогрівається вже до середини травня і залишається теплим аж до жовтня. Пляжі з піску добре підходять для сімейного відпочинку з дітьми.
Близькість степів, лікувальні лимани і багате на фітонциди повітря створюють найкращі умови для оздоровлення. Не менш важливий аспект — зручне сполучення, дістатися до місця відпочинку легко хоч власним авто, хоч громадським транспортом.
Найпопулярніші курорти: Кирилівка, Бердянськ, Генічеськ, коса Арабатська стрілка, Приморський Посад, Степанівка Перша.
Маріуполь, Урзуф, Седово, Мелекіно та інші курорти Донецької області нині випадають з переліку найбільш відвідуваних, через напружену обстановку в регіоні.
БЕРДЯНСЬК. Промислове місто із залізницею і портом, яке відрізняється малою кількістю пляжів. Узбережжя краще підходить для прогулянок, аніж для купання. Поблизу портових споруд вода малопридатна для водяних процедур. Тому більшість туристів вирушає на пляжі Бердянської коси.
Ціна за відпочинок складає від 40-70 грн., якщо мова йде про проживання у номері «економ-класу» без зручностей. За житло зі зручностями доведеться викласти від 150-200 грн., оренда квартири влітку — від 150 (1-кімн.), від 200 — за 2-кімн.
КИРИЛІВКА. З 1999 року це — курорт державного значення. Втримати популярність з радянських часів, попри агресивну цінову політику, допомагає особливе географічне розташування і природні дані. Селище розташоване подалі від великих міст і промислових гігантів, тут немає жвавих автомагістралей, що гарантує екологічну чистоту. Це бальнеологічна оздоровниця, а Молочний та Утлюкський лимани є джерелом цілющих грязей, що застосовуються в азовських санаторіях.
Курорт не з дешевих, вигідно вирізняється близьким розташуванням до моря, розвинутою інфраструктурою і великою мережею розважальних об’єктів: дискотеки, нічні клуби, дельфінарій, аквапарк, кінний театр, парки атракціонів, дитячі ігрові зони, ресторани.
Ціновий діапазон дуже широкий — від 50-60 грн. до… 1200-1300 без харчування (від 2 до 50 доларів США).
Номери зі зручностями займають цінову планку від 50 до 150 грн. з людини, з набором зручностей — 150-300. Бази з басейнами вартують набагато більше, аніж без них, тому якщо він вам не потрібен, то маєте можливість добре зекономити.
АРАБАТСЬКА СТРІЛКА, ПРИМОРСЬК, СТЕПАНІВКА-1. Перевага курортів — приваблива ціна у межах від 35-50 грн. Цей плюс нівелюється відсутністю розвинутої інфраструктури і малою кількістю розваг. До того ж, море місцями дуже мілке.
Отже, те, що підходить для відпочинку з малюками, не завжди приваблює охочих відпочити зі старшими дітьми чи для відпустки з галасливою компанією друзів.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК