Нормальні лікарні: фантазії чи реальність?

Питання об’єднання територіальних громад — одне з ключових нині у державі. І хоч у рамках закону громади мають об’єднуватися добровільно, з 23 районів Житомирської області лише 13 дали на це згоду. У Новограді давно обговорюють приєднання земель навколишніх сіл до міста, але «це досить боляче сприймається керівниками району», — говорить міський голова Віктор Весельський.
Нині у Новоград-Волинському районі планується шість об’єднаних територіальних громад: Городницька (13 населених пунктів, населення — 8 тис. 338) Піщівська (15 населених пунктів, 6 тис. 040 осіб); Романівська (33 населених пункти, 8 тис. 104 осіб); Стриївська (9 населених пунктів, 5 тис. 474); Чижівська (18 населених пунктів, 6 тис. 677); Ярунська (22 населених пункти, 11 тис. 527).
Також на черзі — створення госпітальних округів у рамках реформи української медицини. Один з округів буде створено з центром у нашому місті, а вже з 1 січня 2017 року, обіцяють чиновники «зверху», госпітальні округи розпочнуть роботу.
Станом на сьогодні скидається на те, що проблем більше, аніж розуміння того, що ж дасть ця реформа. Про механізм фінансування на місцях залишається здогадуватися, та міський голова закликає керівників медзакладів до активності: «Сідайте, думайте, моделюйте, мрійте. Працюйте на випередження. Доступність медицини буде збережена, не передбачається закриття закладів».
У Житомирській області планується створити 4 медичні округи, на території яких будуть розміщені 1 тис. 256 закладів охорони здоров’я, зокрема: 77 лікарень, 338 амбулаторій та 841 ФАП.
Госпітальні округи є частиною адміністративної реформи, що покликана зменшити кількість бюрократії, адміністрацій та покращити якість надання послуг, у даному випадку — медичних.
Як зазначив заступник міського голови Сергій Колотов: «У центрах округів має сконцентруватися інтелект: фахівці, висококласне обладнання. У 23 районах області не може бути 23 повноцінних лікарні, а чотири у центрах госпітальних округів — цілком! Реформи давно на часі. Хочеться вірити, що дочекаємося належного фінансування: якщо не обличчям, то хоч у півоберта до нас повернеться держава».
«Якщо ми маємо стати центром округу, то слід максимально взяти на себе ініціативу, — вважає заступниця міського голови Лариса Шутова. — Тим паче, що міськрайТМО має багаторічні напрацювання. Не чекаючи механізму фінансування, маємо вивчити і подати потреби, щоб люди могли отримувати повноцінні медичні послуги».
Продовження будівництва хірургічного комплексу, за словами керівників міста, має вирішити багато проблем. Коли верстався номер, у «Фейсбуку» Віктор Весельський зазначив, що «отримав накінець офіційну відповідь МОЗ щодо підтримки нас у необхідності продовження будівництва хірургічного корпусу ТМО».
До 1 серпня ОДА мають подати до Кабміну проект плану госпітальних округів. А у місті невдовзі має відбутися розширена нарада з цього питання за участі керівництва Баранівського, Ємільчинського та Новоград-Волинського районів.
Юлія КЛИМЧУК