Жертва «Тарзана»: 16-річний юнак помер, не виходячи з коми, після падіння у мотузковому парку…

Жертва «Тарзана»: 16-річний юнак помер, не виходячи з коми, після падіння у мотузковому парку…

Трагедія сталася у суботу, 30 липня. Внаслідок падіння з семиметрової висоти на бетонну бруківку важких травм зазнав 16-річний звягельчанин, учень четвертої школи.
Звістка про надзвичайну ситуацію у Парку культури і відпочинку — на мотузковому парку «Тарзан», поширена через соцмережі, швидко облетіла місто і встигла «обрости» чутками.
Згідно з офіційною інформацією, яку «Звягелю» надали у міськвідділі поліції, неповнолітній громадянин Г., внаслідок розгину дужки страхового карабіну, що кріпилася на грудях, упав із висоти 7 метрів, зазнавши тілесних ушкоджень у вигляді перелому основи черепа. Юнак був доставлений до відділення анестезіології та інтенсивної терапії міськрайТМО.
Як повідомляють у поліції, з місця пригоди було вилучено карабін та відзняте відео. На момент отримання цієї інформації, випадок кваліфікували за ст.128 ККУ (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження). Правопорушення, відповідно до цієї статті, карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років. Тривають слідчі дії, — пояснили поліцейські. Втім, зараз логічно припустити, що після смерті юнака стаття буде перекваліфікована.
Лікарі ще в середу оцінювали стан хлопця як вкрай тяжкий. «Глибочайша кома. Життєдіяльність підтримується медикаментами й апаратурою, що забезпечує роботу органів дихання і серцево-судинної системи», — зазначили у лікарні.
Постраждалого оглядали житомирські й столичні лікарі. Його стан не дозволяв транспортування до іншого медичного закладу. Втім, як запевнив дитячий анестезіолог, все, що робилося, — цього було абсолютно достатньо. Покази комп’ютерних томографій підтверджували, що в даній ситуації застосовувати якісь специфічні заходи не потрібно. Водночас, прогноз лікарів залишався невтішним. У четвер зранку стало відомо, що юнак помер…
Варто відзначити, що друзі постраждалого намагалися бодай чимось допомогти, оголосивши вже на наступний ранок після інциденту збір коштів на лікування, добровольці здавали кров.
Тим часом навколо інциденту виникає чимало питань. Головне з них: чому так сталося, що на маршруті було задіяно неякісний карабін? Невже ніхто не повинен був його оглянути перед початком робочого дня? Інші питання також не менш важливі. Адже, як стверджують очевидці, юнак на момент падіння перебував без захисного шолома. До того ж, він, за непідтвердженою офіційно інформацією, допомагав працювати інструкторам на атракціоні. Тож, кому, як не інструктору належить максимально дотримуватися заходів безпеки? Гадаємо, на ці та інші питання має дати відповідь слідство.
Очевидно одне: якими б не були висновки експертів і слідчих, після такої пригоди навряд чи хто з батьків дозволить своїй дитині випробовувати долю на цьому атракціоні. Від моменту трагедії він відвідувачів не приймає. Подейкують, що невдовзі мотузковий парк «Тарзан» розберуть. Але не раніше, ніж закінчиться слідство.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА

P.S. Коли ми з фотокореспондентом вирушили до парку фотографувати «Тарзан», то принагідно заглянули й на ту частину вулиці Лесі Українки, що межує з парком. Там, напроти меблевої фабрики, вже декілька днів залишається відкритим люк на тротуарі. Небезпечне місце хтось позначив гіллям. І на цьому все…