Від роботи комунальників залежить аншлаг у травматології

З настанням зими «вуличний» травматизм зростає більше, аніж удвічі. Про це нам повідомили у травматологічній службі міськрайТМО. Саме взимку травматологи добре відчувають результат роботи комунальників: чим краще ті працюють, тим менше ушкоджень, і навпаки. Травми стають частішими та важчими, інколи — фатальними. У Житомирі днями під колеса тролейбуса, через неприбраний сніг обабіч проїжджої частини, потрапив школяр. Зараз хлопець — у реанімації.
Як розповів завідувач місцевим травматологічним відділенням Анатолій Благодир, з настанням холодів та першого снігу травматизм суттєво зріс і у нашому місті й районі. Ожеледиця та зниження температури повітря впродовж останніх трьох тижнів спричинила звернення до травмпункту 170 осіб — із забоями, переломами та переохолодженнями.
Нині у травматологічному відділенні перебувають на лікуванні дві особи, які отримали важкий ступінь переохолодження та складні оперативні втручання. Як і традиційно, це люди асоціального способу життя.
У «зимовому» травматизмі переважають забиття і переломи кісток (15%), вивихи (10%). Головна причина — падіння через незадовільний стан тротуарів, доріг (неприбраний сніг, що злежався, ожеледиця, ями, вибоїни). Потерпілі — це переважно люди працездатного віку (близько 80%).
Аби попередити травми взимку, травматологи радять носити взуття на плоскій підошві, не поспішати під час ожеледиці, не користуватися мобільним зв’язком під час руху, дотримуватися техніки безпеки при занятті екстремальними видами спорту, навчити дітей поводитися безпечно під час катання на лижах, ковзанах, санчатах.
Юлія КЛИМЧУК