Обізнаність — запорука успішного лікування діабету

14 листопада у світі відзначили День боротьби з цукровим діабетом (ЦД) — це хронічне захворювання, яке проявляється стійким підвищенням рівня глюкози у крові. Спричиняється абсолютною або відносною недостатністю інсуліну — гормону, що знижує рівень глюкози у крові.
У світі нараховується 382 мільйони хворих. У Житомирській області зареєстровано понад 40 тис., майже 7 тис. щодня отримують лікування препаратами інсуліну. У Новограді-Волинському та районі на обліку перебувають 2 тис. 230 хворих, у тому числі — 19 дітей, з них отримують інсулінотерапію 353 людини.
Важливо, щоб кожна людина з цим діагнозом володіла якомога більшою інформацією про захворювання, застосовувала її та займалася самоконтролем. Своєчасне лікування діабету дає можливість недопустити розвиток тяжких ускладнень.
Розрізняють ЦД 1-го та 2-го типів. Діабет 1-го типу («юнацький діабет») розвивається переважно у дітей і людей молодого віку — внаслідок руйнування β клітин підшлункової залози виникає абсолютна недостатність інсуліну. Симптоми з’являються швидко, лікується тільки інсуліном.
Діабет 2-го типу («діабет повних»), як правило, виникає у людей після сорока років, дуже часто поєднується з ожирінням. Інсулін виробляється у нормальній або надмірній кількості, але клітини організму до нього не чутливі. Розвивається повільно, має невиражену симптоматику, часто люди кілька років можуть не знати про захворювання. Нерідко за цей час формуються ускладнення: діабетична нейропатія, ангіопатія, ретинопатія. Чим раніше виявлено діабет та призначено правильне лікування, тим менша ймовірність розвитку цих ускладнень.
До симптомів хвороби, з якими слід звернутися до лікаря, відносяться: спрага, сухість у роті, часте сечовипускання (особливо вночі), зниження зору, оніміння чи поколювання у ногах, свербіння шкіри або слизових статевих органів, гнійничкові висипи на шкірі і рани, які довго не загоюються. Обов’язково виміряйте цукор у крові — норма від 3,5 до 5,5 ммоль/л.
ЦД вимагає довічного лікування за допомогою інсуліну або таблеток. Метою лікування є досягнення показників глікемії, близьких до норми (3,5-8,0 ммоль/л) та гліколізованого гемоглобіну до 7%.
Хворим слід здійснювати самоконтроль: регулярно контролювати рівень цукру в крові натще та через 2 години після їжі, глікозильований гемоглобін — двічі на рік, артеріальний тиск — щодня. Також контролювати рівень холестерину, вагу, дотримуватися дієти.
Основні принципи дієтотерапії при ЦД: максимальне обмеження вуглеводів і жирів: масло вершкове, маргарин, майонез, жирне м’ясо, шкіра птиці, жирний сир, сметана, вершки, чіпси, піца, цукор, варення, цукерки, печиво та інші кондитерські вироби, шоколад, морозиво, солодкі та алкогольні напої.
Перевагу надавати продуктам, що містять харчові волокна: фруктам, овочам, кашам. Приймате їжу 5-6 разів на день у невеликій кількості, відмовтеся від смаженого, більше рухайтеся після прийому їжі, вчасно приймайте цукрознижуючі препарати, призначені вам лікарем. Не робіть перерву, бо гіперглікемія — головна причина розвитку хронічних ускладнень. Не можна також допускати розвитку гіпоглікемії — зниження цукру в крові нижче 3,5 ммоль/л. Щоб запобігти розвитку ускладнень, необхідно підтримувати рівень глюкози у межах натще 3,5-7 ммоль/л, через дві годи­ни після прийому їжі — до 8 ммоль/л, глюкоза сечі — 0 або 0,5%, АТ — 130/80 мм рт. ст., рівень холестерину — 4,5 ммоль/л.

Галина КОМЕНДАТ, лікар-ендокринолог




  • Сучасна медицина дає можливість пацієнтам із таким діагнозом повноцінно жити, займатися спортом. Прикладами є, зокрема, відомі спортсмени. На діабет хворіє відомий футболіст із Бразилії — Пеле. Це не завадило йому виграти рекордну кількість чемпіонатів світу. Захворювання не стало перепоною і для Біла Талберта, який прославився завдяки грі у теніс. Спортсмен пішов із життя у віці 82 років. Діагноз йому поставили у 12, він прожив із захворюванням 70 років.