Пам’ятайте, безвихідних ситуацій не буває!

Стреси супроводжують життя сучасної людини постійно: у громадському транспорті, на вулиці, за кермом «у пробці», при спілкуванні з керівником або недоброзичливцями. Атмосфера на роботі також може стати його причиною. Та й удома постійні турботи про дітей, близьких і побутові проблеми додають «масла у вогонь». Люди відчувають тривожність у різних ситуаціях. Ви, напевно, помічали, що досить просто подумати про майбутню важливу подію, про те, що вас чекає, і починає сильно битися серце, організм перебуває у стресовому стані.
Щоб навчитися справлятися зі стресом, потрібно навчитися контролювати свої емоції і керувати своїм станом. Але спочатку важливо зрозуміти, що ж це таке? «Стрес — це не те, що з вами сталося, а те, як ви це сприймаєте» Стресостійкість — вміння людини долати стрес і виходити зі складних ситуацій без емоційних перевантажень.
Шановні новоград-волинці, будьте позитивні! Необхідно прийняти позитивне ставлення до себе і до свого життя. Розставте пріоритети своїх проблем і визначте, наскільки вони великі. Лише тоді причина нервового зриву перестане викликати бурю емоцій, спробуйте реально оцінити ситуацію. Постарайтеся знайти з неї оптимальний вихід, оскільки безвихідних ситуацій не буває.
Якщо ви самостійно не в змозі подолати стрес, то можете звернутися до міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, де за вашим бажанням нададуть соціальні послуги, а саме — навчать методам контролю над емоціями і формуванню позитивного ставлення до життя, подоланню складних життєвих обставин, допоможуть корисними порадами. Вам радо нададуть допомогу фахівці з соціальної роботи та практичний психолог.
Як кажуть, «щоб насупитися, необхідно задіяти аж 72 м’язи, щоб посміхнутися, — лише 14». Тож бажаю вам більше посміхатися. Нехай все буде добре у вашій родині, у нашому місті та в нашій Україні!
А.ЛАПИНСЬКА, директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді