«Ментальне здоров’я: виклики  та актуальність сьогодення» — у Звягелі працюють над програмою  психологічного відновлення в умовах війни

«Ментальне здоров’я: виклики та актуальність сьогодення» — у Звягелі працюють над програмою психологічного відновлення в умовах війни

В Idea Hub, 18 січня, відбулося громадське обговорення на тему: «Ментальне здоров’я: виклики та актуальність сьогодення».
«Лікування психологічного здоров’я — це нова проблема, що постала перед українцями в умовах війни», — зазначила менеджерка з впровадження програм із ментального здоров’я й соціального розвитку Patn USAID Наталія Заїка, яку запросили до участі в заході, як одного з провідних фахівців у цій царині.

 

Наталія Заїка простими словами роз’яснила, що включає в себе поняття ментального здоров’я. Зокрема, наголосила, що йдеться не про відсутність психічних захворювань. Під ментальним здоров’ям слід розуміти стан, в якому людина здатна реалізовувати свої здібності, може протистояти стресам і викликам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Коли людина ментально здорова, то вона розуміє свої емоційні стани, здатна будувати стосунки з іншими, відкрита для навчання і розвитку, отримує задоволення від життя.

Водночас, як вона зауважила, стан війни позначився майже на кожному, а не лише на військовослужбовцях та членах їхніх родин. Саме тому сімейні лікарі наразі опановують дещо новий для себе напрям — навчаються надавати первинну медичну допомогу у сфері психічного здоров’я, долучаються до відповідних тренінгів та проєктів на тему ментального здоров’я.

Директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Звягельської міської ради Інна Вошко зазначила, що серед звягельських сімейних лікарів найбільша кількість, порівняно з іншими районами області, пройшли відповідне навчання.«Ментальне здоров’я: виклики  та актуальність сьогодення» — у Звягелі працюють над програмою  психологічного відновлення в умовах війни

«На початку повномасштабного вторгнення ми готувалися до прийому поранених, але зараз — зовсім інша «епідемія»: потрібно не допустити зростання числа тих, хто потребуватиме спеціалізованої психіатричної допомоги. Тому наші сімейні лікарі активно працюють над удосконаленням навичок надання психологічної допомоги», — додала Інна Вошко.

Станом на сьогодні 156 медичних працівників Звягельського району пройшли курси на тему ментального здоров’я.

До участі в заході, окрім перших осіб місцевого самоврядування, керівництва району, медиків, працівників соціального захисту, правоохоронних органів та ДСНС, запросили представників військових формувань. Психологині військових частин звернули увагу органів влади насамперед на необхідність створення у Звягелі шпиталю, де б надавали медичну допомогу військовослужбовцям. Оскільки, як прозвучало на загал, відвідування військовослужбовцем цивільної лікарні в окремих випадках може вважатися, як… самовільне залишення військової частини. Місцеві медики не вбачають жодних проблем у тому, щоб надати допомогу військовим, проте це питання потрібно узгодити на відомчому рівні.

«Ментальне здоров’я: виклики  та актуальність сьогодення» — у Звягелі працюють над програмою  психологічного відновлення в умовах війни

Проблему зніме наявність військового шпиталю. «Працюємо над створенням відповідної поліклініки. Це — для початку. А наша стратегічна ціль — будівництво комплексного реабілітаційного центру в Звягелі. Нині розробляється урядова програма, сподіваємося, що Звягель стане одним із осередків, де вона буде впроваджуватися», — зауважив міський голова Микола Боровець.

Вкотре прозвучало, що Звягельські органи місцевого самоврядування спільно з головою РВА Іваном Туровським докладають зусиль, щоб переконати Житомирську обласну раду передати в комунальну власність Звягельської громади приміщення колишнього Будинку дитини по вулиці Героїв Майдану. Цей комплекс будівель розглядають, як один із підходящих варіантів для створення ветеранського хабу — простору для психологічного відпочинку військовослужбовців та отримання ними необхідної психологічної допомоги.

Водночас, як підкреслюють військові психологи, військовослужбовці вкрай рідко самостійно звертаються за допомогою, навіть якщо її гостро потребують. І це — ще один напрям роботи для всіх, дотичних до проблеми.

У ході заходу обговорили необхідність розробки комплексного підходу для забезпечення максимальної інклюзії на території Звягельської громади. Адже люди з розширеними потребами (саме так, а не «інваліди» чи «візочники» — підкреслила Наталія Заїка) часто не можуть самостійно дістатися до соціально важливих об’єктів, навіть попри наявність там пандусів. Микола Боровець зазначив, що у 2024 році буде розроблена і почне впроваджуватися система доступності по всій громаді. Зокрема, вона охопить будівлю Палацу культури ім. Лесі Українки, ще чотири соціально значимі будівлі та найбільш відвідувані громадські місця.

«Ментальне здоров’я: виклики  та актуальність сьогодення» — у Звягелі працюють над програмою  психологічного відновлення в умовах війни

За підсумками заходу його учасники уклали своєрідний меморандум щодо спільної роботи над озвученими проблемами й викликами.

Нагадаємо, що створення центру психологічної реабілітації та вирішення проблеми безбар’єрності — це найактуальніші проблеми, які потребують вирішення і які можна вирішити без значних фінансових затрат, на думку звягелян, які взяли участь в опитуванні у нашій Фейсбук-спільноті «Звягель» (тижневик).

Редакція газети «Звягель-інфо» звернулася до громади із запитанням: «Яка, на Вашу думку, місцева проблема є найбільш актуальною та потребує вирішення?» При цьому, визначаючи коло проблем, ми керувалися тим, щоб її розв’язання не потребувало значних бюджетних капіталовкладень та могло бути реалізовано навіть в умовах воєнного стану та обмеженого міського бюджету 2024 року.

В опитування ми включили п’ять проблем, які відповідають вищезазначеним критеріям.

55% респондентів вважають, що нагальним питанням є створення в місті Звягель центру психологічної реабілітації для військовослужбовців, насамперед, для тих, хто зазнав поранень і каліцтва. Друга за пріоритетністю проблема — забезпечення максимальної безбар’єрності для осіб з обмеженими можливостями на території Звягельської громади. Цей проєкт підтримали 22% респондентів. Очевидно, що обидва питання — тісно пов’язані, і громадське обговорення, з ініціативою проведення якого виступила газета «Звягель-інфо» й ідею якого активно підтримали органи місцевого самоврядування (модератор заходу — заступниця міського голови Ірина Гудзь), стало важливим кроком на тривалому шляху до вирішення озвучених проблем.

19 січня продовженням пошуку напрацювань у цих питаннях стало стратегування з питань ветеранської політики, до якого долучилися потужні фахівці у цій сфері — Оксана Коляда, керівниця ГО «Простір можливостей», «Коаліція ветеранських просторів», ексміністерка у справах ветеранів, полковник у відставці, та Ярослав Павловський, керівник ГО «Там, де ми — там Україна», фахівець проєкту ГО «Простір можливостей».

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ТОВ «Газета «Звягель» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Олег БРЮХАНОВ
Фото Артема ТАРАСЮКА