Все нове — давно забуте старе...

Дивлячись на те, що останнім часом відбувається біля пам’ятника Лесі Українки, багатьох мешканців міста цікавить певний перелік питань: що буде, для чого, чому, де подінеться старе..? Тому ми запитали у заступника міського голови Віктора Шалухіна, вирішили прояснити дану ситуацію.
Коли на черговій сесії міської ради приймали бюджет на цей рік, то включили капітальну реконструкцію головної площі міста. На це все виділили 1 млн. 200 тис. грн.
Ідеї стосовно ремонту та реставрації площі були різними, але основна, від якої відштовхувалися, — вона повинна бути максимально наближеною до вигляду 1986 року — саме тоді її відкрили.
Над проектом працювали начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин Дмитро Гудзь та виконувач обов’язків начальника управління містобудування, архітектури та земельних відносин Мар’яна Семенюк. Цікаво, що в період моди на вишиванку, площа біля пам’ятника буде з українським орнаментом.
Біля пам’ятника знаходитиметься струмок падаючої води, як у початковому проекті 1986 року. У вечірній час монумент підсвічуватиметься. Також, використовуючи сучасні технології, навколишній газон поливатиметься автоматично.
Завершення ремонту планується до значимого свята «Лесині джерела».
«А що ж буде зі старою бруківкою?» запитаєте ви. 1800 квадратних метрів складено та упаковано для зберігання на території Водоканалу, і по мірі необхідності буде використовуватися. В першу чергу плитка піде на облаштування території ЗОШ №5, бювета у сквері Слави, провулку з вулиці Соборності на вулицю Житомирську, на місця, де немає тротуарів. Хочеться наголосити, що для того, аби бруківку використовувати, рішення має пройти певний процес: розроблення кошторисної документації, затвердження міських депутатів, виділення коштів, обумовлення території і лише тоді можна використовувати бруківку за потребою.
І.ПОПОВА