На харчування учнів у 2018 році немає коштів…

Про це повідомляє офіційний сайт Новоград-Волинської міської ради.
«13 листопада, під головуванням заступника міського голови Оксани Гвозденко, відбулася нарада з питань організації харчування учнів у 2018 році.
Присутні погодилися, що, задля урізноманітнення харчування школярів, необхідно створити «пілотний проект» із залучення приватних підприємців до організації харчування учнів. Зокрема, керівництво гімназії та шкіл №8, №9 та №10 вже вирішило дозволити залучити на конкурсній основі приватних підприємців для харчування своїх учнів. Колегіум та школа №4 поки що відпрацьовують дане питання.
Було наголошено, що при організації харчування вкрай важливим є забезпечення приватними підприємцями всіх необхідних умов (санітарних та технічних), які будуть детально прописані в договорі (в тому числі — штрафні санкції, в разі його порушення).
Відповідно до розрахунків, щорічно на харчування дітей із міського бюджету виділяють близько 12 млн. грн., у наступному році ця сума може значно збільшитися. Якщо ж навчальні заклади перейдуть на харчування школярів приватними підприємцями, то міський бюджет матиме економію близько 2 млн. грн. Однак, найголовніше — це дасть учню право вибору свого раціону.
Розглянувши дане питання, враховуючи всі ризики та досвід інших міст України, учасники наради вирішили запровадити «пілотний проект» з організації харчування школярів із залученням приватних підприємців. За результатами «пілотного проекту» в кінці навчального року буде прийнято рішення щодо впровадження його у всіх школах міста.
Другим важливим питанням наради стало забезпечення безкоштовним харчуванням школярів 1-4 класів пільгових категорій. За ініціативи міської влади, протягом двох останніх років учні 1-4 класів харчувалися в школах безкоштовно. У свою чергу, українське законодавство не вимагає забезпечення школярів молодших класів безкоштовним харчуванням. Тому, оскільки останнім часом значно збільшилися ціни на продукти харчування, то міський бюджет більше не в змозі забезпечувати безкоштовним харчуванням всіх учнів 1-4 класів. Але це не стосується дітей пільгових категорій, а саме: дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей-інвалідів; дітей, батьки яких мають статус учасника бойових дій в АТО; дітей переміщених осіб із зони проведення АТО (2 останні категорії — це місцеві пільги).
Безкоштовне харчування для учнів 1-4 класів відсутнє майже по всій Україні. Новоград-Волинський — чи не єдине місто в Житомирській області, де досі діяло його забезпечення. Тому учасники наради погодилися, що в сучасних умовах є необхідність відмовитися від безкоштовного харчування учнів 1-4 класів, залишивши при цьому безкоштовне харчування для дітей пільгових категорій», — повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
За матеріалами міської ради