НА МІСЦІ ЛЕНІНА — ПОГРУДДЯ ЛЕСІ

НА МІСЦІ ЛЕНІНА — ПОГРУДДЯ ЛЕСІ

Минулорічний День соборності України (22 січня) запам’ятався жителям села Тупальці Новоград-Волинського району як день, коли вони востаннє бачили в своєму селі пам’ятник Леніну. Відповідно до рішення сільської ради та за підтримки районної влади, пам’ятник Іллічу демонтували. Тоді ж таки голова райдержадміністрації Микола Іванюк пообіцяв громаді села, що посприяє, аби на вільному місці перед Будинком культури через рік було встановлено новий пам’ятник — видатній землячці Лесі Українці. Як відзначив районний очільник, це робиться для того, щоб увіковічнити справжніх патріотів українського народу, які у своїй творчості зігрівали любов’ю до Батьківщини, проймали священною ненавистю до ворогів і гнобителів українського народу.
І ось, 25 лютого, відбулося урочисте відкриття погруддя Лесі Українки. Церемонію присвятили 138-ій річниці від дня народження поетеси.
У цей день до села з’їхалася вся керівна верхівка Новоград-Волинського району на чолі з головою райдержадміністрації Миколою Іванюком та головою районної ради Віктором Гончаруком. Від імені міської влади урочистості відвідав секретар міської ради Володимир Федорчук. Під супровід національного гімну України міські й районні чиновники явили світу новий пам’ятник.
У своїх промовах до громади села ініціатори встановлення пам’ятника згадали про нелегкий життєвий шлях Лесі Українки, що став прикладом боротьби для багатьох поколінь українців.
Відкриття пам’ятника, а тим паче, в селі — непересічна подія. Тому зійшлася на це дійство ледь не вся територіальна громада — від малих до старих. Далеко не кожен із цих людей схвально ставився до рішення влади зняти Леніна, ще й зараз старше покоління згадує події минулорічної давнини «не злим, тихим словом». Але й щодо землячки Лесі Українки, пам’ятник якій відтепер прикрашатиме центральну частину села Тупальці, теж у більшості заперечень не було.
Довідково. Починаючи з 2007 року в населених пунктах Новоград-Волинського району, відповідно до рішень сесій сільських рад та за сприяння районної влади, проводилися роботи щодо демонтажу
пам’ятників та погрудь Леніна. Протягом двох років у селах району знесено десять із дванадцяти таких пам’ятників.
Рішеннями сесій Ярунської, Великомолодьківської та Повчинської сільських рад у листопаді 2007 року проведено демонтаж пам’ятників Леніну в селах Ярунь, Гірки, Великий Молодьків, Повчино. Рішенням Тупалецької сільської ради у січні 2008 року було ліквідовано пам’ятник Леніну, що знаходився біля клубу в селі Тупальці. Відповідно до рішень сесій Жолобненської та Косенівської сільських рад, у червні 2008 в селах Жолобне та Крайня Деражня було проведено демонтаж погрудь Леніна. На виконання рішення виконкому сільської ради 20 листопада минулого року демонтовано погруддя Леніна в селі Поліянівка, 27 листопада — у селі Киянка.
На місці демонтованого пам’ятника Леніну, що знаходився біля технікуму землевпорядкування у селі Ярунь, 15 травня 2008 року вперше у районі було відкрито погруддя Лесі Українки. Наразі ще планується відкриття погруддя Тараса Шевченка у селі Великий Молодьків, що відбудеться 10 березня 2009 року — в день смерті поета.
Олег БРЮХАНОВ