Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

Чи може відновлювана енергетика вирішувати одразу декілька проблем? Виявляється, що так, якщо підійти до її використання з гарною ідеєю, підкріпленою відповідними розрахунками.

Прикладом такого підходу є проєкт, реалізований у звягельському Центрі розвитку дитини «Дельфін» у мікрорайоні «Болгарбуд».

Особливістю цього закладу дошкільної освіти є наявність єдиного в місті спеціалізованого басейну для малих дітей. Раніше він функціонував лише в опалювальний період, оскільки система нагріву води в басейні працювала від централізованої тепломережі. Відповідно, з квітня по жовтень басейн не діяв, а під час війни через необхідність економії енергоносіїв (зокрема, природного газу) припинив роботу зовсім.

Нещодавно в межах грантового проєкту проведено реконструкцію системи нагріву басейну зі встановленням сонячної електростанції. Це дозволить найближчим часом відновити його роботу. Однак на цьому проєкт не завершується.

 
  1. Півтори тисячі дошкільнят займатимуться водними процедурами

Опитування батьків засвідчило необхідність відновлення роботи басейну в ЦРД «Дельфін».

«Завдяки цьому діти матимуть змогу навчитися життєво важливому навику — плавати. Також покращуватимуть здоров’я через заняття водними процедурами. Це потрібно не лише для вихованців ЦРД «Дельфін», а й для усіх дошкільнят Звягеля, яких понад півтори тисячі», — каже керівниця закладу Алла Пелешок.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

Вирішувати проблему взялися комплексно, із застосуванням джерел відновлюваної енергетики. Реалізація ініціативи стала можливою з допомогою ГО «Екоклуб» та ГО «Екодія», які в межах проєкту «Закриття циклу: справедливий енергетичний перехід, розроблений містами та регіонами» (фінансується Європейським Союзом) надали експертну підтримку при розробці технічного рішення та грант у сумі 271 тис. грн. Також до соціального проєкту долучилися секретар Звягельської міської ради Оксана Гвозденко і депутатка міськради Валентина Тростенюк, які спрямувати по 500 тис. грн коштів, передбачених на потреби виборчих округів.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

 

  1. Економія за 3 місяці склала понад 32 тисячі гривень

У межах проєкту проведено реконструкцію системи нагріву басейну з додаванням можливості нагріву від електроенергії та встановлено сонячну електростанцію потужністю 24 кВт. Вона введена в роботу наприкінці грудня 2023 року.

Сонячні панелі встановили на окремій земельній ділянці за межами дитсадка, щоб не забирати «корисну площу» в дітей. Вирішили не використовувати дах, оскільки після такого втручання він міг потребувати ремонту.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

«Натепер сонячна електростанція згенерувала понад 4 тисячі кіловат-годин, що при діючому тарифі 8 грн за кВт дозволило зекономити понад 32 тисячі гривень. Зараз розпочинається сезон активної сонячної генерації, отже економія буде ще більшою. Проводяться всі необхідні заходи для запуску роботи басейну», — каже начальник відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності Звягельської міської ради Юрій Савич.

Сонячні електростанції бувають трьох типів: ті, що віддають електрику в загальну мережу; ті, що працюють автономно; а також гібридні. У ЦРД «Дельфін», оскільки потрібно було вкластися в обмежений бюджет, змонтована найпростіша мережева станція, без акумуляторів. Хоча в подальшому варіант доповнення акумуляторами розглядається.

Наразі вона не віддає електрику в загальну мережу. А в разі вимкнень електроенергії, може бути перепід’єднана на харчоблок чи для інших потреб.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

 

  1. Басейн у ЦРД «Дельфін» працюватиме цілий рік

На цьому проєкт не завершується. Для удосконалення системи енергопостачання закладу планується низка заходів, серед яких — встановлення індивідуального теплового пункту та теплового насосу.

«Громада стала одним із шістнадцяти переможців грантового відбору у межах проєкту «Відновлювані джерела енергії для стійкої України», що реалізується за рахунок гранту Deutsche Gesellschaftfur Internationale Zusammenarbeit GmbH. Це дозволило укласти угоду з ГО «Екоклуб» і компанією GIZ на фінансування в сумі 70 тисяч євро. За ці кошти, відповідно до проєкту, буде забезпечено роботу сонячної електростанції з тепловим насосом «повітря-вода». Причому, при споживанні 1 кВт електричної енергії виходить 2,5-3 кВт теплової. Це дасть змогу додатково економити значну кількість теплової енергії та водночас забезпечити необхідну цілорічну роботу басейну для всіх діточок нашого міста», — каже Юрій Савич.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

 

  1. У Звягелі працюють над енергонезалежністю

В умовах війни та незникаючої загрози блекаутів одним із пріоритетів національної безпеки стало налагодження безперебійного електрозабезпечення інфраструктурних об’єктів, соціально значимих установ тощо. Використання відновлюваної енергетики зміцнює енергетичну незалежність і дозволяє економити кошти.

У Звягельській громаді на ці цілі передбачають як бюджетні кошти, так і залучають грантову допомогу. Крім ЦРД «Дельфін», сонячну енергетику використовують у Ліцеї №1 ім. Лесі Українки, КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня», об’єктах, що належать до господарства КП ЗМР «Звягельводоканал». Сонячними панелями також обладнано гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб — свіжий проєкт, який перебуває на фінальному етапі реалізації.

У Звягелі й надалі працюватимуть над посиленням енергонезалежності комунальних об’єктів, — запевняють у органах місцевого самоврядування.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

 

  1. Конкурс грантів: встигніть в останній вагон

Триває прийом заявок на грантовий конкурс для підтримки діяльності місцевого самоврядування у впровадженні рішень, що вестимуть до сталої енергетики у громаді. Конкурс оголосили ГО «Екоклуб» та «Екодія». Він передбачає надання грантів для проєктів у сфері «зеленої» енергетики для ОМС, ГО і консорціумів.

Відібрані учасники зможуть отримати фінансову підтримку проєктів у сфері «зеленої» енергетики;  підвищити рівень знань про «зелену» енергетику;  отримати менторський супровід від представників та представниць ГО «Екоклуб» під час впровадження проєкту. 

Кінцевий термін прийому заявок — до 15 травня 2024 року. Додаткову інформацію можна отримати у Дмитра Сакалюка, експерта ГО «Екоклуб»: 38067-363-41-10; ел. пошта: sakaliyk@ecoclubrivne.org.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

 

  1. Скільки коштує заощаджувати «на сонці»?

Використовувати сонячну енергетику може кожен. Для цього потрібен стартовий капітал і місце для встановлення сонячних панелей.

«Для того, щоб налагодити виробництво електроенергії, використовуючи енергію сонця, потрібно мати документи на будівлю (якщо панелі будуть встановлені на даху), на земельну ділянку (право власності чи договір оренди) та стартовий капітал», — розповів «Звягель-інфо» Віктор Баранніков, керівник ПП «Мега-Майстер», яке серед інших послуг займається встановленням сонячних електростанцій у Звягельській громаді.

За його словами, узгоджувати із сусідами встановлення сонячних панелей не потрібно. Це — екологічно безпечно й нешкідливо.

Мінімальна вартість сонячної електростанції, яка продукує 1 кВт-годину, стартує приблизно з 600 доларів і може досягати 750-900.

«Вартість монтажу варіюється, залежно від того, куди ставити — на землі чи на даху, від конструкції, від форми даху тощо. Термін встановлення — 2-3 тижні», — каже Віктор Баранніков.

Завдяки сонячній станції басейн для дітей працюватиме цілий рік

 

  1. Це може бути маленький бізнес

«Якщо йдеться про приватну особу, то можна підключити «зелений тариф». Зайва електроенергія йтиме в загальну мережу. Можна, звісно, зробити й автономну систему, але це не дуже розумно, бо обходиться дорожче. Також треба буде додатково витрачатися на акумулятори та інше обладнання.

Умовно кажучи, якщо станція виробляє декілька тисяч кВт електроенергії в місяць, а ви споживаєте 500 кВт, за різницю заплатить держава — компенсує за вартістю 14 євроцентів за 1 кВт (5,88 грн за актуальним на сьогодні курсом). Гроші надійдуть на ваш особовий рахунок.

Термін окупності для приватної станції становитиме 3-4 роки. Для промислових, бюджетних чи комунальних об’єктів (там інші умови та особливості споживання) окупність може бути від 1,5 до 3 років.

Обслуговування зовсім не потрібно. Гарантійний термін: 5 років — на інвертори, 25 років — на панелі. Але за 5 років на ринку в нас траплялися одиничні випадки, коли щось виходило з ладу», — пояснив Віктор Баранніков.

Додаткову інформацію можна отримати безпосередньо в ПП «Мега-Майстер» за тел.: 067 93-990-26.

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК

Фото автора, міської ради та з офіційної сторінки ЦРД «Дельфін» у Фейсбуці