«ЖУК» шукає нових зірок кінематографу

«ЖУК» шукає нових зірок кінематографу

Український кінематограф впродовж років незалежності переживає скрутні часи. Нішу вітчизняного кіно так і не вдалося заповнити — через відсутність державної підтримки її давно зайняли голлівудські блокбастери і російське «мило». І лише зараз з’явилася надія, що ситуація зміниться, адже через війну на Сході і санкції, у нас трохи поменшало російських кінострічок і з’явився попит на українське кіно. Прикладом цього є стрімка популярність нового україномовного серіалу «Школа» про життя підлітків. Щойно серіал вийшов на телекрани, як невідомі молоді актори миттєво стали зірками нового покоління.
Пошук талановитих кадрів для галузі кіно в Україні стрімко зростає. У цьому контексті пожвавився інтерес до всеукраїнського шкільного кінофестивалю «ЖУК», який стартував днями. Організатор — «Творча студія «DreamStep», яка прагне допомогти реалізувати творчі таланти школярів у кіномистецтві, створивши разом із ними фільми, що зможуть позитивно впливати на світогляд молоді та формувати активну соціально-патріотичну позицію. Довгострокова мета — створення дитячої кіностудії. У Новограді-Волинському з цього приводу відбулася зустріч із учнями, котрі хочуть спробувати себе у ролі постановників, режисерів чи акторів.
Як розповів керівник проекту Богдан Яремчук, «ЖУК» розпочався у 2014 році і цьогоріч стартував вчетверте. За цей час учнями шкіл Житомира та області знято близько сотні короткометражних фільмів. Цього року команда фестивалю планує залучити до участі школярів з інших областей України.
Серед тих, хто активно підтримує ідею фестивалю, наші земляки — голова районної ради Дмитро Рудницький та депутат обласної ради, директор Городницького лісгоспу Віктор Мельник, який виступає меценатом проекту.
— Свого часу, коли до мене звернувся Богдан Яремчук, запропонувавши підтримати проект «ЖУК», то я не зміг відмовити, адже розумію, наскільки галузь кіно потребує підтримки, — пояснив Дмитро Рудницький свою прихильність. — Перед вами — величезні перспективи, тож якщо у когось є мрія стати зіркою кіно, — вперед! А коли ваша мрія здійсниться, то напишіть мені, я радітиму з вами!
Керівник проекту Богдан Яремчук похвалився, що участь у ньому дає учням певний старт у професії — одна з учасниць, наприклад, вступила на безкоштовне навчання на факультет режисури в університеті Карпенка-Карого, інший учасник знімає бекстейджі для відомого українського кліпмейкера Алана Бадоєва. У цьому й полягає головна ідея проекту — відкрити нові імена серед учнівської молоді, які зможуть реалізувати себе і, можливо, вплинути у майбутньому на розвиток вітчизняного кіно.
Тим паче, що тема фестивалю — патріотична: «Моє майбутнє — Україна». У її рамках учням належить у короткометражних фільмах (тривалістю до 10 хвилин) розповісти про те, яким бачить сучасна молодь своє майбутнє і майбутнє України, показати історії успішних чи не дуже українців, поміркувати, що потрібно зробити, аби побудувати успішну країну. Головне завдання, зауважують організатори, — творчо підійти до написання сценарію та створити фільм, який мотивуватиме людей реалізовувати життя в Україні.
Кожному учаснику належить сформувати команду, яка працюватиме над фільмом. У ролі акторів може продемонструвати себе будь-хто: школярі, їх друзі та батьки, вчителі. Навіть, пожартували організатори, знайомі столичні зірки, якщо вони є.
Для того, аби допомогти учням створити якісний продукт, організатори назвали технічні вимоги і озвучили застереження з приводу неможливості використання лайливих чи образливих слів та розпалювання будь-якої ворожнечі. У рамках проекту проводитимуться обов’язкові майстер-класи зі зйомки. Реєстрація учасників триватиме до кінця березня, а більш детальну інформацію щодо участі можна отримати на сайтах фестивалю «ЖУК» в Інтернеті.
* * *

В історіях відомих діячів кіно вистачає несприятливих факторів, які не завадили їм здобути світову популярність. Цікаво, що спроби вступити у кіношколу режисера-початківця Стівена Спілберга, який згодом став найкасовішим в історії кіно (його фільми зібрали 9 млрд. доларів), були відкинуті з резюме: «Надто бездарний». Не все було гладко і на початку кар’єри українського класика світового кінематографу Олександра Довженка, який планував присвятити себе комедійному жанру, але зазнав у цьому поразок — пропонував сценарій Чарлі Чапліну, проте відповіді не отримав, та й багато інших його комедійних сценаріїв були відкинуті.
Тож, хтозна, можливо, занепад вітчизняного кінематографу приготував нам яскраві прем’єри, про які невдовзі почуємо? І, можливо, серед тих, хто зрушить цей процес з мертвої точки, будуть нові імена, котрі сьогодні візьмуть участь у фестивалі «ЖУК»?
Юлія КЛИМЧУК