Звягельська бібліотека — переможець грантової програми на суму 783 тис. грн! У Великому Молодькові буде створено молодіжний простір «Молодь Діє»

Звягельська бібліотека — переможець грантової програми на суму 783 тис. грн! У Великому Молодькові буде створено молодіжний простір «Молодь Діє»

ІдеЄЮ проєкту, який став переможцем у грантовій програмі «Відкрите врядування та права людини на місцевому рівні в Україні» від Ради Європи, є створення молодіжного простору «Молодь Діє» у селі Великий Молодьків Звягельської громади. Мета проєкту — згуртування, активізація та залучення молоді в життя громади, — повідомили «Звягелю» в управлінні культури і туризму міської ради.




«Завжди потрібно йти в ногу з часом та шукати нові можливості. Заклади культури постійно шукають додаткове фінансування та подають заявки на грантові програми. Це — кропітка та складна робота, адже потрібно придумати проєкт, який буде цікавий як жителям, так і грантодавцям, відповідатиме всім вимогам і темі. Зазвичай, грантодавці — це іноземні організації, котрі й фінансують проєкт. От і Звягельська бібліотека стала переможцем у грантовій програмі «Відкрите врядування та права людини на місцевому рівні в Україні» від Ради Європи на суму 783660 грн», — розповів «Звягелю» начальник управління культури і туризму міської ради Олександр Широкопояс.

\"Звягельська Дитячий бібліопростір ім. Олени Пчілки.

Програма передбачає сімейні кінопокази просто неба, круглі столи, тренінги, екоакції, майстер-класи, творчі майстерні, дитячий літній табір, сімейні спортивні естафети. Наприклад, дискусійний стіл «Успішний я — успішна громада», конкурс листів на тему: «Якою я бачу свою громаду в майбутньому», інтелектуальний діалог «Хто і як захищає права дітей?», екоакції «Сади перемоги» та «Моє квітуче село», психологічний тренінг «Моє ментальне здоров’я», навчальний майданчик для дітей та батьків «Як поводитися з вибухонебезпечними предметами» й багато іншого.

Частина коштів буде направлена на закупівлю техніки та обладнання для простору (стільці, дивани, столи, книжкові шафи, два ноутбуки, проектор, телевізор, акустична система з мікрофонами, панелі для опалення, зарядна станція EcoFlow та ін.), інша частина — на проведення заходів (послуги експертів, кава-брейк, попкорн, закупівля спортивного інвентарю, матеріалів для творчості, матеріалів для проведення екоакцій тощо).

\"Звягельська Бібліопростір «ЕТНО», с. Пилиповичі.

«Часто доводиться чути хибну думку, мовляв, бібліотеки вже своє віджили і не користуються попитом серед населення. Та це не так! Звягельська бібліотека демонструє якісно виконану роботу і підкреслює важливість бібліопросторів у громаді, особливо — в селі.

Однак не завжди вистачає бюджетних коштів на нагальні потреби розвитку сільських територій, особливо — під час війни. Саме тому ми максимально беремо участь у грантових програмах, щоб покращити ситуацію. Бібліопростори в селах є основними центрами, місцями збору та дозвілля дітей і молоді. Маємо надію, що цей проєкт стане корисним для наших жителів.

Велика подяка відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності, Звягельській бібліотеці управління культури і туризму Звягельської міської ради за спільну пророблену роботу», — додав Олександр Широкопояс.

\"Звягельська Молодіжний бібліопростір ім. Лесі Українки.

Звягельська бібліотека налічує 11 бібліопросторів, 5 із яких — у сільській місцевості. Вони стали новими, та чи не єдиними, центрами проведення якісного змістовного дозвілля у селі. Адже тут не так багато альтернативи, як у місті. Бібліотеки несуть важливу соціальну місію — вони є чудовим простором для роботи, спілкування, відпочинку й навчання. Це — місце зустрічі друзів. У бібліотеці діти виконують домашні завдання, проводять дозвілля за комп’ютером, чекають у теплому приміщенні, доки приїде шкільний автобус, грають у настільні ігри, малюють, читають, мають можливість скористатися безкоштовним Інтернетом. А люди старшого віку читають свіжу пресу та книги, отримують допомогу з оплатою комунальних послуг, спілкуються.

 

\"Звягельська

«Бібліотекарі регулярно проводять змістовні тематичні заходи різноманітних форм і напрямків. Попитом користуються творчі майстерні, де майструють цікаві поробки. І звісно, книги — якісні, сучасні, україномовні.

Однією з ознак активної громади є сталість розвитку сільських територій. Це — створення комфортних умов для самореалізації, внесок кожного мешканця у покращення дозвілля та умов життя на сільських територіях, розвиток культури, популяризація здорового способу життя, залучення жителів до громадських ініціатив», — підкреслюють в управлінні культури і туризму Звягельської міської ради.

\"Звягельська

Олег БРЮХАНОВ
Фото управління культури
і туризму міської ради